Vrei sa ai o relatie frumoasa cu copilul tau? Iata ce comportamente trebuie sa eviti!

/ / Modificat: 2017-10-27
Vrei sa ai o relatie frumoasa cu copilul tau? Iata ce comportamente trebuie sa eviti!

Relatia dintre copii si parinti are nevoie de efoturi sustinute de ambele parti, astfel incat sa fie una de buna calitate. Insa cum parintii sunt cei care dau tonul, sunt adultii si persoanele responsabile, ei sunt primii care trebuie sa constientizeze atunci cand fac greseli, astfel incat sa le repare cat mai repede.

Profesorul John Gottman, un expert american in terapie de cuplu si probleme de familie, a identificat, alaturi de sotia sa, Julie Gottman, dupa mai multi ani de cercetari, patru comportamente pe care parintii ar trebui sa le evite, astfel incat sa isi creeze o relatie fericita cu copiii lor. 

Vrei sa ai o relatie frumoasa cu copilul tau? Iata ce NU ar mai trebui sa faci:

Nu il mai critica

Parintii folosesc adesea critica in incercarea de a motiva un copil sa faca lucrurile mai bine, insa critica poate sa aiba exact efectul invers si se intampla destul de rar sa ii motiveze pe copii.

Critica scoate in mod repetat la iveala trasaturile negative ale copilului, atrage atentia asupra defectelor sale. Potrivit dr. Julie Gottman, "copiii iau aceste critici ca o modalitate de a reflecta la cine sunt ei". Iar acest lucru ii poate face sa creada ca exista ceva in neregula cu ei.

Asadar, criticati in mod constant, cei mici incep sa creada ca nu sunt destul de buni, nu vor mai vedea lucrurile bune si calitatile pe care le au, vor incepe sa se inchida in ei, sa devina mai anxiosi, mai neincrezatori in fortele proprii. Vor incepe sa creada ca nimic din ceea ce fac nu este bine si nu vor mai fi constienti de calitatile lor daca parintii pun accentul pe ceea ce nu fac bine. 

Exemple de critici: "Esti atat de stangaci!", "De ce nu-ti amintesti niciodata ca trebuie sa iti faci patul inainte de culcare? Ce e in neregula cu tine?", "Uita-te la dezordinea asta! Esti prea lenes sa-ti cureti camera!", "Esti rasfatat si nu apreciezi nimic!".

In loc sa folosesti astfel de propozitii, care il fac pe copilul tau sa vada doar lucrurile negative, ii poti spune "Mi-ar placea sa iti faci patul" sau "Inainte sa pleci, ideal este sa iti faci curat in camera".

Asculta-i punctul de vedere

Un comportament care nu ajuta in relatia parinte-copil este cel cand parintele refuza sa asculte si punctul de vedere al copilului atunci cand acesta are un comportament nepotrivit sau a facut ceva gresit la scoala.

Daca ii spui "Nu vom discuta despre asta. Decizia mea este definitiva", fara sa ii fi dat sansa sa vorbeasca despe ceea ce a facut, atunci el va simti ca nu are intelegere din partea parintelui, ca degeaba incearca sa isi exprime un punct de vedere.

Consecinta: atunci cand copiii simt ca punctul lor de vedere nu conteaza pentru parinti, ei vor comunica din ce in ce mai putin cu parintii, chiar deloc. Incearca sa nu porti discutii cu copilul atunci cand esti nervos si da-i sansa sa iti explice de ce a procedat intr-un anumit fel.

Nu il mai trata cu superioritate

Se poate intampla ca parintele sa faca greseala sa isi demonstreze autoritatea pe care o are asupra copilului cu un umor nu tocmai placut (sa il ridiculizeze), chiar sa fie sarcastic la adresa copilului. Cu un astfel de comportament, relatia dintre parinte si copil are de suferit.

Exemple: "Nici nu te-ai gandit sa-ti iei hainele de pe jos, nu-i asa?". Antidotul pentru un astfel de comportament este o atitudine respectuoasa fata de copilul tau. Trateaza-ti copilul cu acelasi respect cu care vrei sa te trateze si pe tine cei din jur.

Nu adopta o atitudine defensiva

Atitudinea defensiva este descrisa ca fiind o reactie pe care o ai atunci cand te simti atacat de o persoana. In relatia parinte-copil, parintele poate sa adopte o atitudine defensiva cand isi da seama ca a gresit sau atunci cand copilul ii spune ca a gresit, scotand in evidenta un defect al parintelui. Practic, prin atitudinea defensiva paintele ii transmite copilului ca problema nu este el, este copilul. Parintele evita sa isi asume responsabilitatea dand vina pe copil.

Exemple: "N-as fi tipat la tine daca ai fi facut ceea ce ti s-a spus!", "Nu ar fi trebuit sa-ti spun ca esti nepriceput, dar m-ai facut sa fiu atat de suparat!".

In loc sa ai o astfel de atitudine, accepta faptul ca ai gresit, ca ai avut o atitudine nepotrivita fata de copil, incearca sa iti intelegi copilul si chiar sa iti ceri scuze atunci cand ai gresit fata de el. Nu da vina pe copilul tau atunci cand esti nervos si tipi la el. Numai cu o atitudine calma vei reusi sa creezi o relatie intre tine si copilul tau care sa se bazeze pe comunicare si pe intelegere.

Pe langa cele patru comportamente pe care ar trebui sa le eviti, daca vrei sa ai o relatie sincera si deschisa cu copilul tau, iata unde mai poti gresi:

Nu ii acorzi suficienta atentie

Copiii au nevoie de atentia parintilor lor ca de aer. Ei tanjesc dupa momente petrecute in sanul familiei, vor sa ii asculti, sa le dai sfaturi, sa simta ca le esti aproape.

Fa-ti intotdeauna timp sa discuti cu copilul tau, sa il intrebi cum se simte daca il vezi mai abatut, sa iti oferi ajutorul atunci cand il vezi ca este intr-o situatie mai complicata la teme. Fii prezent atunci cand discuta cu tine, nu face multitasking: mai bine sa stai 30 de minute de vorba cu micutul tau fara sa ai in preajma vreun laptop de serviciu sau smartphone-ul decat sa petreci o ora cu el, insa sa stai cu ochii in ecranul vreunui device.

Joaca-te cu copilul tau, distrati-va impreuna si nu ezita sa ii spui ca il iubesti. Un pericol ascuns pe care il aduce lipsa de atentie este acela ca micutul tau poate sa inceapa sa faca mici pozne sau sa aiba comportamente neadecvate doar pentru ca vrea sa iti atraga atentia, pentru ca stie ca asa o sa il bagi in seama.

Te superi cand nu se poarta asa cum iti doresti tu

Daca iti creezi asteptari prea mari de la copilul tau, nerealizabile pentru varsta lui, nu este un comportament care sa construiasca o relatie fericita intre tine si micutul tau. Astfel de asteptari te pot indemna sa il critici constant, sa ii spui ca nu se ridica la inaltimea asteptarilor tale.

Iar acest lucru nu poate sa stea la baza unei relatii fericite intre tine si copilul tau, nu este o atitudine motivanta pentru copil. Din contra, o critica neconstructiva ii poate scadea stima de sine micutului tau. 

Taguri Relatia parinte copil Viata de mama Comportament parinti

Articole recomandate

Citeste si despre