4 moduri prin care-ti poti educa copiii fara a le spune “nu”

/ / Modificat: 2021-06-14
4 moduri prin care-ti poti educa copiii fara a le spune “nu”

Stim cu totii ce se intampla cand ii spui copilului ca “NU” are voie sa daca un anumit lucru! Tocmai pe acela il va face. Din acest motiv este important sa stii cum sa-l educi astfel incat sa nu faca anumite lucruri, fara sa-i spui insa “NU”.

“Nu sari pe canapea”, „Nu pune mana pe aragaz”, “Nu bate mingea in casa” si lista poate continua la nesfarsit. Si ce se intampla cand ii spui copilului sa NU faca un anumit lucru? Fix pe acela il va face, ori in momentul acela ori intr-un moment in care nu esti atent.

Nu este deloc simplu sa-l elimini pe “nu” din vocabular, iar pe alocuri este chiar imposibil. Insa conteaza foarte mult mesajul pe care-l transmiti si modul in care faci acest lucru.

De cele mai multe ori acele “nu-uri” vin pentru a-i proteja pe copii. Insa ei nu percep asta daca nu li se explica de ce nu au voie sa faca anumite lucruri si ce se intampla in cazul in care le fac. De exemplu, daca ii spui “Nu pune mana pe aragaz”, el nu va intelege de ce ii ceri asta si va fi curios sa afle ce se intampla daca pune mana pe aragaz. Tocmai de aceea este important sa-i explici calm ca se poate arde si arsurile ustura si dor foarte tare. De asemenea trebuie sa fii pregatit sa raspunzi tuturor intrebarilor pe care ti le va pune.

4 moduri in care-ti poti educa copiii fara sa spui “NU”

1. Batai intre frati. Este imposibil sa nu apara conflicte intre frati. In momentul in care aestea apar nu-i spune copilului “Nu-ti bate sora/fratele”. Nu vei face decat ca acesta sa invete sa o/il bata cand nu esti de fata. In schimb explica-i care sunt consecintele faptelor lui si cum il va afecta atat pe el cat si pe sora/fratele lui.

2. Petrecerea timpului liber in casa. Uneori se poate intampla sa fii atat de obosita incat sa nu poti iesi din casa, sau vremea este nefavorabila ori copilul este bolnav. Cand iti cere sa mergeti in parc, in loc sa-i spui ca “Nu se poate”, spune-i “Ce ai zice sa stam acasa si sa ne jucam impreuna?”. In cazul in care insista explica-i situatia si motivul pentru care in ziua respectiva nu va veti putea juca in parc.

3. Isi strica frecvent jucariile? Cu siguranta esti tentata sa-i spui “Nu te juca asa cu papusa”/”Nu vei mai primi alta daca o strici”. In loc sa folosesti aceste fraze explica-i ca aceea este singura jucarie de acel tip pe care o va avea si ca trebuie sa aiba grija de ea daca vrea sa se mai joace si maine cu ea. De asemenea, este important sa nu cedezi si sa-i cumperi alta in cazul in care o strica.

4. Indrumarea catre o alimentatie sanatoasa. Copiii adora zaharul si dulciurile, dar si tot felul de mancaruri junk-food sau fast-food care nu sunt deloc sanatoase. Daca vrei ca acesta sa aiba o alimentatie sanatoasa este important ca in loc sa-I spui “Nu ai voie chipsuri” sa-i explici ce efect au aceste alimente asupra sanatatii daca le consuma. Totodata, poti alege variante sanatoase ale lucrurilor pe care copiii le doresc.

Poti face chipsuri acasa, pe care in loc sa le prajesti sa le coci. Vor fi mai gustoase si vor fi lipsite de excesul de sare, grasimi, dar mai ales de chimicalele pentru arome. Daca doreste cartofi prajiti cu hamburger, prepara-le acasa astfel incat sa obtii o varianta mai sanatoasa si fara multe calorii. Cartofii pot fi taiati pai si copti sau facuti la air-fryer, in timp ce hamburgerul poate avea o singura parte din chifla de paine, poate fi fara sosuri si fara grasimi in exces. In plus, poti pune langa ei legume si/sau salata.

Sursa foto: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre