Ca parinte este important sa recunosti emotiile copilului si sa comunici deschis cu acesta. Explica-i ce simte, de ce simte asta si invata-l cum sa-si destioneze emotiile. Acest lucru trebuie facut inca din primele zile de viata ale copilului. Comunicarea cu bebelusul si copilul este esentiala pentru o dezvoltare armonioasa.
Doar in acest fel poti preveni aparitia monstrilor emotionali. Te intrebi ce sunt monstrii emotionali? Cu siguranta nu sunt personaje colorate si amuzante de desene animate. Monstrii emotionali reprezinta anumite emotii ale copiilor care nu pot fi gestionate de acesta, fara ajutorul adultilor. In cazul in care copilul nu este invatat cum sa le gestioneze, aceste emotii le vor afecta viata si la maturitate.
Iata care sunt monstrii emotionali si cum sa-i recunosti pentru a-ti ajuta copilul sa depaseasca aceste episoade:
1. Furia
Cel mai infricosator monstru emotional este furia. Cand este furios, copilul devine violent si irational. De multe ori copiii, in aceste momente nu se pot controla si vor lovi alti copii, vor arunca obiecte si vor vorbi urat. Este important sa recunosti aceste emotii si sa nu le reprimi deoarece se vor intensifica. In schimb ajuta-ti copilul sa inteleaga ca este normal sa se simta asa si spune-i care sunt consecintele actelor sale. De asemenea, este important sa-l inveti cum sa se controloze in momentele de furie. Una dintre cele mai simple metode este respiratia lenta si profunda.
2. Gelozia
Gelozia face parte, de asemenea, din sentimentele irationale. De obicei gelozia apare in momentul in care oamenii pe care copiii ii iubesc cel mai mult, de cele mai multe ori parintii, nu le mai dedica lor timp (momentul aparitiei fratelui mai mic). Negestionata la timp, gelozia va ramane intiparita in subconstientul copilului care va deveni la maturitate un adult cu probleme serioase de gelozie in relatiile cu partenerul de cuplu.
3. Invidia
Invidia este confundata de multe persoane cu gelozia, insa este un sentiment diferit. Un om gelos se teme sa nu piarda persoana iubita, in timp ce un om invidios cauta sa-i faca rau celuilalt sau sa-l lipseasca de un privilegiu, pentru a nu simti ca acela este mai fericit, mai simpatic, mai important, mai…, mai…, mai… decat el. Invidia este foarte distructiva deoarece impiedica o persoana sa creasca si sa se dezvolte. Un copil invidios nu va incerca sa straluceasca singur ci va cauta un mod prin care sa-i faca pe ceilalti sa-si piarda din stralucire. Nedepistat si negestionat la timp, acest monstru emotional va evolua si va transforma copilul intr-un adult invidios, cu acelasi tipar de comportament.
4. Mandria
Mandria este cel mai mare dusman al invatarii. Un copil care crede ca stie totul si ca este cel mai bun va refuza sa mai invete si sa se mai dezvolte. Mandria este un monstru care implica un sentiment foarte puternic de a-l domina pe celalalt. In realitate insa, mandria ascunde doar o lipsa de stima de sine. Un astfel de copil are nevoie constant de aprobare pentru a se simti deasupra altora si pentru a straluci.
5. Ostilitatea
Monstrul numit ostilitate este adesea mormait si suparat. Nu-i place sa-si faca prieteni deoarece nu a reusit sa dezvolte o gandire pozitiva si se gandeste intotdeauna ca totul va merge prost. Este un monstru pesimist din fire si prea sensibil. Crede intotdeauna ca ceilalti il vorbesc de rau si nu are incredere in el. Acest tip de copil, va ajunge un adult ostil, care va ridica un scut de protectie intre el si restul lumii, de teama sa nu fie ranit.
Sursa foto: pexels.com