O alimentatie sanatoasa este fundamentala pentru dezvoltarea corecta a copiilor. Acesta este motivul pentru care majoritatea parintilor pun un accent atat de mare pe faptul ca trebuie sa-i faca pe copiii lor sa manance bine si sa aiba o alimentatie variata.
Desi teoria pare usoara, practica lasa de dorit, mai ales cand copiii refuza sa manance sau vor sa consume doar un anumit aliment. Acest lucru poate fi foarte frustrant pentru parintele care se chinuie sa faca rost de ingrediente sanatoase si sa pregateasca mancaruri savuroase pentru cei mici.
De ce refuza copiii mancarea?
Faptul ca un copil nu mananca nu inseamna neaparat ca are o problema si nici ca nu va manca niciodata asa cum isi doresc parintii. La baza refuzului pot exista insa mai multe cazuri si este important sa le constientizezi pentru a actiona in mod corespunzator.
Insa, este important sa stii ca, in functie de varsta, rata de crestere incetineste si la fel se intampla si cu aportul energetic de care are nevoie copilul. Prin urmare, dupa varste de 12-15 luni copilul va incepe sa manance mai rar. In aceasta etapa cei mai multi parinti se ingrijoareaza de lipsa apetitului copilului, fara sa stie ca este o etapa normala.
Apoi, in jurul varstei de 5 ani, corpul copilului va acea nevoie de o energie crescuta, prin urmare apetitul acestuia va creste din nou, iar parintii trebuie sa tina cont de aceste detalii pentru a hrani copilul in mod adecvat.
Insa, de cele mai multe ori, cand copiii refuza sa manance, este vorba despre asteptarile nerealiste ale parintilor. Bebelusii au stomacul mic si, de obicei, nu mananca cantitati mari de alimente, insa mananca mult mai des. Acest lucru nu inseamna ca este subnutrit.
Ce trebuie sa faci cand copilul refuza mancarea
Daca micutul tau refuza mancarea sau crezi ca nu mananca suficient, potri lua in calcul una dintre urmatoarele variante:
1. Tine cont de ritmul de crestere si nutrientii necesari perioadei
Asa cum am mentionat deja, este important sa intelegi etapele de dezvoltare ale copilului si aportul energetic adecvat. Este important sa nu il hranesti in exces, dar si sa-I reglezi portiile alimentare in functie de varsta. Copiii asculta, in general, semnalele corpului. In momentul in care acesta le transmite ca este satul, micutii vor refuza restul mancarii.
2. Permite-i sa aleaga alimentele favorite
Cand gatesti ceea ce isi doreste copilul, sansele sa te refuze sunt mici. Prin urmare, tine cont, pe cat posibil, de cerintele copilului. Nu ii gati vara, daca stii ca nu a mancat niciodata. In schimb gateste-I supa crema de ciuerci daca ti-a cerut acest lucru.
3. Foloseste mirodenii si arome de camuflaj
Exista alimente care nu sunt apetisante pentru copii. Poti camufla gustul acestoracu ajutorul condimentelor si chiar al branzeturilor. De exemplu broccoli va deveni mai apetisant cu putina nucsoara, parmezan mult si paste.
4. Creeaza mancaruri atractive
In cazul copiilor mici, pentru a le starni interesul, poti incropi farfurii amuzante si atragatoare, asezand alimentele sub diverse forme, de exemplu sub forma de animale.
5. Implica-i in procesul de preparare al mancarurilor
Copiii sunt curiosi si vor adesea sa ia parte la procesul de gatit. Lasa-I sa se inplice atat cat isi doresc. Cu cat te ajuta mai mult, cu atat vor fi ma incantati sa guste preparatele create chiar de ei.
6. Nu forta copilul sa manance
Fortarea copilului sa manance este o greseala pe care multi adulti o fac. Copilul nu trebuie fortat sau santajat sa manance deoarece vor ajunge sa asocieze mancarea cu emotiile negative, ceea ce va duce decat la crearea unei presiuni si a unui conflict constant cu mancarea.
Sursa foto: pexels.com