8 obiceiuri ENERVANTE pe care le au copiii, dar care sunt absolut NORMALE

/ / Modificat: 2020-01-06
8 obiceiuri ENERVANTE pe care le au copiii, dar care sunt absolut NORMALE

Fiecare parinte isi aminteste momentul in care ingerul lor s-a transformat intr-un copil de 2 ani, cu o atitudine ingrozitoare si a inceput sa faca lucruri enervante. In aceste cazuri, parintilor li se recomanda adesea sa consulte un psiholog. Dar sunt aceste obiceiuri atat de rele incat sa necesite ajutorul unui specialist?

Specialistii spun, insa, ca micutul tau este in regula.

1. Raspunde intotdeauna "Nu"

Un copil dragut si linistit incepe brusc sa refuze tot ceea ce ii ofera parintii lui. El argumenteaza chiar si atunci cand vine vorba de lucruri care ii plac.

Ce se intampla:

De regula, perioada "nu" indica faptul ca un copil a inceput sa-si dea seama ca se poate afirma. Apare de obicei in jurul varstei de 2,5 - 3 ani. In sfarsit, cel mic intelege ca este "cineva" in casa si incearca sa-si ocupe locul cuvenit.

Ce sa faci:

Ai rabdare si nu incerca sa suprimi spiritul rebel al copilului. Lasa-l sa ia decizii si sa fie mai independent.  Este bine daca micutul tau decide cu ce sa se imbrace pentru a merge la gradinita. In acest fel, va avea mai multa incredere in el.


2. Pune mereu aceeasi intrebare

Copilul tau nu doar ca repeta acelasi cuvant mereu, dar cere si asteapta reactia ta. Uneori, mamele nu pot intelege ce vrea micutul, iar acesta se supara daca nu primeste un raspuns. Acest comportament poate innebuni chiar si cei mai calmi parinti.

Ce se intampla:

Repetitia este cea mai buna modalitate de a-ti aminti cum si cand se foloseste un cuvant si cum se schimba sensul acestuia in functie de situatie si de moment. In plus, cel mic exerseaza cu intonatia si sunetele lui.

Ce sa faci: 

Retine ca repetitia este un pas important pentru dezvoltarea vorbirii. Incurajaza-ti copilul, vorbeste mult cu el: "perioada de repetare" se va incheia, dar reactia ta negativa poate cauza probleme in viitor.

3. Se trezeste adesea noaptea

Bebelusul tau se duce la culcare si, de obicei, se trezeste la aceeasi ora in fiecare dimineata. Deodata incepe sa se trezeasca la 3 dimineata si chiar plange. Cu cat se intampla mai des, cu atat este mai dificil sa educi acest obicei.

Ce se intampla:

Tulburarile de somn apar, de obicei, din cauza emotiilor si a informatiilor noi primite in timpul zilei. Daca un copil nu vrea sa doarma, probabil ca a avut parte de emotii intense seara. Si, uneori, stapanirea noilor abilitati poate provoca, de asemenea, un comportament supraexcitat. Psihologii considera ca cei mici vor sa incerce atat de multe lucuri noi, incat sunt pregatiti sa-si sacrifice somnul.

Ce sa faci:

Incearca sa planifici toate activitatile pentru prima parte a zilei. Daca copilul tau inca nu doreste sa doarma noaptea, nu te enerva. Petrece ceva timp cu el, probabil ca se va linisti in cateva minute si se va intoarce la culcare.

4. Nu vrea sa te asculte

Dimineata, trebuie sa lasi copilul la gradinita si sa pleci la serviciu. Dar el are planuri diferite: refuza micul dejun, alearga, tipa si nu vrea sa se spele pe dinti. Nu este cel mai bun moment pentru drama, nu?

Ce se intampla:

Potrivit psihologului John Gottman, obraznicia copilului este invitatia lui la joaca. Pentru bebelusi, jocul este principalul mod de a descoperi lumea. Copilul tau se trezeste plin de energie si nu ar trebui sa il acuzi daca planurile tale difera de ale lui.

Ce sa faci:

Reorganizeaza-ti programul. Poate reusesti sa te trezesti mai devreme pentru a avea timp sa te juci cu cel mic. Daca aceasta optiune nu ti se potriveste, incerca sa-l intelegi si lasa-l sa se joace cel putin 15-20 de minute.

5. Tipa fara motiv

Nu i-ai permis micutului tau sa se uite la desene animate si incepe sa urle si sa planga, asa ca il pedepsesti pentru acest comportament. Dar in alte zile, i-ai dat voie sa priveasca la desene animate timp de 3 ore, ca sa nu te deranjeze pentru ca aveai treaba.

Ce se intampla:

Copilul isi aminteste intotdeauna regulile jocurilor (mai ales daca este interesat de aceste jocuri) si nu intelege de ce situatia se schimba. Astfel, incapacitatea ta de a-i satisface nevoia il face sa se simta frustrat.

Ce sa faci:

Fii logic cand vine vorba de restrictii. Nu schimba regulile doar pentru ca esti adult si poti face acest lucru. Stabileste reguli universal valabile si urmeaza-le impreuna cu cel mic.

6. Arunca lucrurile

Copilul tau arunca intotdeauna creioanele, jucariile si alte obiecte. Sau isi arunca suzeta si plange pana i-o dai inapoi.

Ce se intampla:

In primul rand, bebelusii sunt predispusi la un comportament impulsiv si nu il pot controla, deoarece creierul nu este complet dezvoltat. In al doilea rand, aruncarea lucrurilor este o buna abilitate pe care copilul trebuie sa o exerseze. Asa isi dezvolta abilitatile motrice fine si coordonarea intre maini si ochi. In al treilea rand, cand cel mic arunca ceva, el invata relatia cauza-efect (daca arunci ceva, acel obiect cade).

Ce sa faci:

Incerca sa-i explici ce lucruri pot fi aruncate si care nu ar trebui aruncate. De regula, un copil mic de 2 ani poate intelege acest aspect.

7. Nu vrea sa manance

Copilul tau a avut intotdeauna pofta de mancare, dar acum refuza sa mai manance chiar si mancarurile lui preferate. Portia este prea mare acum si lasa mereu mancare in farfurie.

Ce se intampla:

Pediatrii identifica cateva motive care pot provoca pierderea poftei de mancare, cum ar fi oboseala, aparitia dintilor sau dorinta de a juca. Dar studiile arata ca introducerea de noi mancaruri poate afecta obiceiurile alimentare ale celui mic. Bebelusii sunt mai degraba conservatori, iar lucrurile noi ii sperie, asa ca poti agrava situatia daca il fortezi sa manance.

Ce sa faci:

Nu-ti forta copilul sa manance. La varsta de 2 ani, el poate intelege ca este satul. Includerea produselor noi ii permite treptat sa construiasca o relatie pozitiva cu alimentele.

8. Este isteric

Istericalele copilului sunt cel mai mare cosmar al parintilor. Initial, plange pentru a obtine ceea ce isi doreste, dar apoi el isi pierde controlul. Lucrurile se agraveaza si mai mult daca se intampla intr-un loc public. Si, uneori, poate fi aproape imposibil sa il calmezi.

Ce se intampla:

Crizele de isteria au, de obicei, motive cum ar fi oboseala, supraincarcare emotionala, foame, etc. Situatia in care refuzi sa-i cumpari o jucarie noua se poate transforma intr-o tragedie pentru cel mic. Un adult poate face fata emotiilor, dar sistemul nervos al micutului nu este inca bine dezvoltat.

Ce sa faci:

A vorbi cu el si a incerca sa-i atraga atentia este inutil. Poti incerca sa eviti istericalele de la inceput (de exemplu, oferindu-i  ceva mai interesant de facut) sau il poti lasa sa planga si sa se calmeze singur. Specialistii nu recomanda concesiile in aceste situatii.

Taguri Copii

Articole recomandate

Citeste si despre