Daca recunosti aceste semne, este posibil ca viata copilului tau sa fie in pericol

/ / Modificat: 2019-05-14
Daca recunosti aceste semne, este posibil ca viata copilului tau sa fie in pericol

Toti, la un moment dat in viata, ne-am simtit abatuti, tristi, melancolici, nefericiti sau derutati. Face parte din cunoasterea problemelor de zi cu zi.

Lucrurile nu merg intotdeauna asa cum ne asteptam si din acest motiv, tristetea ne invadeaza inimile.

Atunci cand te confrunti cu aceste sentimente mai mult timp (saptamani, luni sau ani), este semn ca o persoana sufera de depresie. Poate ca, atunci cand ai un copil adolescent, poti asocia aceste semnale cu modificarile hormonale care sunt in plina dezvoltare.

Depresia este un diagnostic clinic

depresie-copil

Expertii spun ca depresia este o problema grava de sanatate mintala care afecteaza modul in care adolescentii gandesc, simt si se comporta, generand probleme emotionale, functionale si fizice.

Depresia nu poate fi depasita cu vointa atunci cand este vorba de un diagnostic clinic, necesita tratamente, cum ar fi terapii psihologice si uneori chiar medicamente.

Care sunt cauzele depresiei in adolescenta?

Scaderea stimei de sine, presiunea colegilor de clasa si a prietenilor, agresiunea scolara prelungita, rezultatele nesatisfacatoare de la scoala. Sau au fost victime ale violentei sau abuzului sau sufera de un alt tip de tulburare mintala (tulburare de anxietate, personalitate, decificit de atentie cu hiperactivitate), trecand prin jalea pierderii unui iubit, printre altele.

Simptome

Daca simptomele depresiei sunt ignorate, consecintele pot fi grave, cum ar fi vatamarea corporala si chiar moartea. Prin urmare, este important ca aceste semne sa fie descoperite la timp.

1. Plansul

Adolescentii nu pot explica din ce motiv plang. De obicei au sentimente de tristete profunda, sufera in tacere pentru a trece neobservati, evitand astfel comunicarea cu parintii. Plansul este de lipsa de speranta, de vid si de neintelegere.

2. Schimbari bruste de comportament

De cele mai multe ori sunt suparati, cu sentimente de frustrare sau de furie, chiar exploateaza emotile pentru chestiuni care nu conteaza. Starea de spirit este iritabila si enervanta, asa ca actioneaza intotdeauna defensiv si sunt nervosi.

3. Pierderea interesului

Isi pierd motivatia de a face orice, cum ar fi un sport sau activitatile zilnice. In general, isi petrec timpul dormind sau pe retelele de socializare.

Un studiu afirma ca adolescentii care utilizeaza retelele sociale excesiv (mai mult de cinci ore pe zi) au riscuri mai mari de a prezenta simptome depresive. Acest lucru apare din cazua ca pot fi victime ale hartuirii online sau a hartuirii cibernetice.

4. Izolarea

Ei incearca sa scape de familie si prieteni, provocand chiar conflicte pentru a evita orice abordare, deoarece sunt extrem de sensibili si se tem de respingere sau de esec.

5. Stima scazuta de sine

Ei nu au iubire de sine, sunt nesiguri si nu au incredere in ei. Acestia sunt foarte autocritici, pana la alegerea de a-si face singuri rau (taieturi, arsuri, piercinguri sau tatuaje). Nivelul scazut al stimei de sine este legat de sentimente de devalorizare si vinovatie. Ei sunt chiar foarte sensibili la comentariile externe, deoarece doresc sa fie acceptate sau recunoscute.

6. Performanta scazuta la scoala

Au nevoie de mult timp pentru a se concentra, pentru a gandi, pentru a lua decizii si pentru a-si aminti lucruri. De obicei, acestia nu se conformeaza temelor sau muncii scolare si adesea lipsesc de la ore.

7. Oboseala

Pentru ei este dificil sa doarma, sunt obositi si fara energie in cea mai mare parte a timpului. De asemenea, isi modifica dieta la extrem si asa poate scadea apetitul sau paote creste aportul de calorii.

8. Viciile

In general, adolescentii recurg la alcool, tigari sau droguri pentru a depasi problemele si pentru a-si vindeca sentimentele si astfel devin dependenti.

9. Durerea fizica

Adolescentii se confrunta cu frecvente dureri de cap inexplicabile sau dureri de stomac.

10. Planurile de sinucidere

Atunci cand adolescentii nu gasesc sprijin si ajutor la timp, ii napadesc gandurile de sinucidere. De obicei, incep sa ofere daruri celor din jurul lor, sa-si ia la revedere de la familie si prieteni (personal sau printr-o scrisoare) sau sa vorbeasca frecvent despre moarte.

Cum pot fi ajutati?

depresie-copil2

Comunicarea

Cand vorbesti cu copilul tau este esential sa detectezi orice simptom de depresie. Vorbeste-i despre sentimentele lui, despre lucrurile pe care le face zilnic la scoala si acasa. Este valabil sa intrebi de ce este suparat de cele mai multe ori? Ce nu-i place? Cine sunt prietenii lui? Printre altele.

Vizite de rutina la medic

De multe ori, depresia este generata de alte tulburari, prin urmare, este important ca specialistul sa evalueze sanatatea mentala si fizica, astfel incat sa poata fi recomandate tratamentele corespunzatoare.

Ai grija de obiceiuri

Motiveaza-ti copilul sa se odihneaca suficient, sa faca activitatile care ii plac, astfel incat sa se simta mai putin stresat. Implica-te in lumea lui, fii alaturi de el cat de mult poti.

Stabileste limite

Adolescentii petrec mult timp in fata ecranelor. De aceea, este important sa limitezi timpul de utilizare si sa ii motivezi sa indeplineasca alte activitati sau indatoriri.

Furnizeaza-i informatii

Parintii pot vorbi cu copilul despre propriile lor experiente de viata, despre problemele legate de agresiune, hartuire, anxietate sau depresie, astfel incat sa-i oferi informatii pe care nu le stie.

Integrarea in familie

Creeaza o atmosfera familiala armonioasa si evita conflictele cu orice pret. Aminteste-ti ca familia este cea care asigura protectie si siguranta. Ajuta copilul sa se simta calm, protejat si increzator.

Dragostea, sprijinul si indrumarea sunt esentiale pentru a ajuta copilul sa depaseasca problema depresiei. Consulta-te cu un specialist pentru a obtine cel mai bun tratament. Cu viata nu e de joaca!

Taguri Depresie Depresie copii

Articole recomandate

Citeste si despre