Abuzul de ecrane in cazul copiilor. Cum le afecteaza dezvoltarea

/ / Modificat: 2021-05-10
Abuzul de ecrane in cazul copiilor. Cum le afecteaza dezvoltarea

Ecranele fac parte din viata noastra. De la televizor, la telefon, tableta si pana la calculator, le folosim ore in sir, in fiecare zi. Cu toate acestea, in cazul copiilor, abuzul de ecrane se poate solda cu probleme grave in ceea ce priveste dezvoltarea.

Cate ore petrece copilul tau in fata ecranelor? Iar cand spunem ecrane nu ne referim doar la televizor ci si la telefon, tableta, calculator, console de jocuri, toate acestea sunt o reala atractie pentru copii. Din pacate, insa, pe cat sunt de atractive, pe atat sunt de daunatoare. Abuzul de ecrane afecteaza dezvoltarea creierului celor mici intr-un mod cat se poate de negativ.

Ce se intampla in creierul copiilor care abuzeaza de ecrane

Un studiu realizat de Institutul National de Sanatate din SUA, a evaluat modul in care expunerea excesiva la diferite dispozitive mobile afecteaza copiii. In efectuarea studiului s-au analizat doua grupuri de copii. Unul reprezentand copiii care petrec mult timp in fata ecranelor si unul care prefera alt tip de divertisment in timpul liber. Pentru efectuarea studiului s-au efectuat scanari cerebrare astfel incat sa se poata determina modul in care ecranele afecteaza copiii. In urma acestor studii, cercetatorii au declarat ca se pot vedea diferente semificative intre cele doua grupuri studiate.

Potrivit cercetatorilor, cu cat copiii petrec mai mult timp in fata ecranelor structura creierului acestora se schimba. Studiile indica faptul ca in cazul copiilor cu varste cuprinse intre 9 si 10 ani, care petrec mai mult de 7 ore pe zi in fata ecranelor, cortexul cerebral sufera o subtiere prematura. Cortexul cerebral este acea parte a creierului responsabila cu obtinerea de informatii legate de cele mai importante simturi: atingere, miros, auz, etc.

Acestea sunt insa primele rezultate ale unei investigatii ample, care se afla inca in desfasurare. Din acest motiv, cercetatorii au subliniat fatpul ca nu este inca posibil sa se determine daca aceste schimbari care au loc in creierul copiilor sunt sau nu date de abuzul de ecrane, insa sustin ca este clar faptul sa structura creierului copiilor care fac abuz de ecrane este diferita fata de cea a copiilor care folosesc alte metode de distractie.

Totodata, cercetatorii de la Institutul de Sanatate din SUA au descoperit ca in cazul copiilor care petrec mai mult de doua ore pe zi in fata ecranelor scad semnificativ performantele scolare.

Copilul tau petrece timp in fata ecranelor?

Cu siguranta ai auzit care sunt riscurile la care cei mici sunt supusi daca petrec mult timp in fata ecranelor. Cu toate acestea nu trebuie sa scapi din vedere faptul ca acestea sunt si benefice pentru copii, daca sunt folosite in scop educational. Tehnologia este un instrument benefic pentru, daca este utilizata pentru invatare. Sarcina ta, ca parinte, este sa determini modul in care copiii folosesc aceste dispozitive si pentru cat timp.

Cand faci acest lucru trebuie sa tii cont si de varsta copilului. Cu cat este mai mic, cu atat trebuie sa petreaca mai putin timp in fata ecranelor. Copiii sunt atrasi de la varste fragede de desene animate, insa asta nu inseamna ca trebuie sa-l lasi sa se uite la televizor cu orele. Creeaza-i un program strict, de la care sa nu te abati. De exemplu se poate uita la desene doar in weekend, o jumatate de ora, dimineata.

Cat timp pot petrece copiii in fata ecranelor?

Expertii Academiei Americane de Pediatrie recomanda ca timpul pe care-l petrec copiii in fata ecranelor sa fie adecvat varstei acestora.

1. In cazul copiilor sub doi ani, se recomanda evitarea folosirii aparatelor digitale, cu exceptia momentelor in care faci poze sau vorbesti la telefon, ori intrii intr-o conferinta video. Daca parintii lucreaza de acasa, trebuie sa faca acest lucru dintr-o alta camera, unde cel mic sa nu poata avea acces.

2. In cazul copiilor cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani se recomanda folosirea cu precautie a acestor dispozitive. Acesti copii nu trebuie sa petreaca mai mult de o ora pe zi in fata ecranelor. Iar cand fac acest lucru, continutul trebuie ales cu atentie de parinti si urmarit impreuna.

3. Incepand cu varsta de 6 ani, parintii trebuie sa stabileasca limite de timp si reguli cu privire la tipul de dispozitive la care au acces copiii. De asemenea, parintii trebuie sa aiba grija ca aceste dispozitive sa nu fie folosite de copii inainte de culcare.

4. Odata cu inceperea scolii copilul va putea petrece mai mult timp in fata calculatorului, pentru a-si face temele sau pentru a lucra la proiectele scolare. Cu toate acestea, timpul petrecut in fata dispozitivelor in scop recreativ nu trebuie sa depaseasca doua ore pe zi.

5. Adolescentii vor putea petrece mai mult timp in fata ecranelor, mai ales ca la aceasta varsta detin deja un telefon mobil, care este un instrument util pentru socializarea cu prietenii. Cu toate acestea trebuie limitat timpul petrecut in fata televizorului sau jucandu-se.

Sursa foto: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre