Agresivitatea in cazul copiilor mici. Cum sa reactionezi

/ / Modificat: 2021-05-26
Agresivitatea in cazul copiilor mici. Cum sa reactionezi

Agresivitatea copiilor duce la tensiuni in familie si genereaza ingrijorare in cazul adultilor. Pentru a preveni ca acest comportament sa se accentueze in viitor, este important ca parintii sa discute cu micutul si sa-l invete cum sa-si gestioneze emotiile si cum sa comunice cu cei din jur in astfel de momente.

Este normal ca un copil sa manifeste agresivitate in diverse situatii, insa in anumite limite. Daca parintii nu reactioneaza inca de la primele semne de agresivitate pentru a-l ajuta pe copil sa inteleaga ce simte si prin ce alte moduri isi poate gestiona aceste emotii, aceste reactii se vor intensifica.

Cum gestionezi agresivitatea

In spatele oricarui comportament al copilului, fie ca este unul pozitiv sau unul negativ, exista mai multe cauze. Prin urmare invinuirea copilului si etichetarea acestuia nu sunt o solutie. Ba mai mult, pot agrava acest comportament.

In primul rand trebuie sa constientizezi ca agresivitatea este frecventa in cazul copiilor prescolari. Copilul poate scapa de aceste impulsuri doar cu ajutorul parintilor. Acestia trebuie sa-l invete cum sa-si controleze emotiile si sa le canalizeze spre ceva productiv. Totodata trebuie invatat cum sa-si comunice supararile si frustrarile.

Pentru a gestiona agresivitatea copilului trebuie sa tii cont de faptul ca modul in care tratezi situatia poate determina rezolvarea sau mentinerea acestor comportamente. Iata ce poti face in cazul in care copilul manifesta agresivitate:

1. Controleaza-ti propriile reactii

Copiii imita comportamentul adultilor. Acestia invata sa cum sa se comporte de la adultii de referinta din viata lor: parinti, bunici, educatori. Prin urmare este important ca atunci cand copilul manifesta agresivitate sa nu-i raspunzi cu aceeasi moneda. Mentinerea calmului este esentiala, oricat de dificil ar parea.

2. Stabileste limite ferme, dar cu mult calm

Agresivitatea manifestata de copiii mici nu poate fi ignorata. Este important sa ghidezi copilul catre comportamentele acceptabile. Tocmai de aceea trebuie sa stabilesti reguli clare si sa i le comunici si copilului, insa pe un ton calm, explicandu-i si care sunt avantajele respectarii acestora, precum si ce se intampla cand nu le respecta (de exemplu – ii raneste pe cei din jur).

Tine minte, aceste limite nu trebuie impuse ca pedeapsa, iar cel mic nu trebuie sa le perceapa ca pe ceva rau.

3. Directioneaza comportamentul copilului spre ceva productiv

Reactiile agresive pot aparea si in momentul in care copilul nu primeste suficienta atentie sau cand are o viata sedentara. Sportul il poate face sa-si recapete calmul si il responsabilizeaza. Nu trebuie sa faca sport de performanta daca nu soreste. Insa, il poti inscrie la cursuri la care sa mearga de doua-trei ori pe saptamana, sau chiar mai des daca este hiperenergic.

De asemenea, este necesar sa inveti copilul cum sa adopte alte comportamente pentru a face fata furiei sau frustrarii, de exemplu, exprimarea in mod asertiv sau utilizarea unui simplu exercitiu de relaxare .

4. Lauda comportamentele pozitive, fara a eticheta comportamentele negative

Un alt lucru important pe care-l poti face daca iti doresti ca micutul tau sa renunte la un comportament negativ este laudarea comportamentelor pozitive. Insa, in acelasi timp este important sa nu etichetezi comportamentele negative.

Cand este cazul sa consulti un profesionist

Desi agresivitatea este normala in cazul copiilor mici, aceasta poate deveni patologica si poate indica prezenta unei tulburari de conduita. Nu este intotdeauna usor de identificat cand a fost intrecuta masura; cu toate acestea, este important sa analizezi frecventa, intensitatea si evolutia acestor comportamente.

Daca apar in mod regulat, cauzeaza un disconfort semnificativ sau conflicte majore la nivel de familie si la gradinita, respectiv la scoala, si nu se observa semne de imbunatatire in ciuda eforturilor depuse de parinti, este important sa consultati un profesionist. Daca interventia este inceputa devreme, rezultatele vor fi pozitive.

Sursa foto: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre