Relațiile toxice sunt întotdeauna nesănătoase, fie că este vorba de partenerul tău sau de copiii tăi. Atunci când nu există o înțelegere reciprocă între două persoane pot aparea problemele.
De obicei, nu se întâmplă ca părinții să nu-și dorească binele pentru copiii lor, dar uneori devin atât de egocentrici încât își asumă că au întotdeauna dreptate. De aici apar toate problemele; rezultă schimbarea comportamentului, a modului de a vorbi și alte disfuncții care ar putea cauza toxicitate în relația cu copiii.
Ce este parentingul toxic?
Dr. Tanu Chowdhury, psiholog clinic și consilier la Healthcare Clinic, Lucknow, a explicat ce este de fapt parentingul toxic. Potrivit medicului, unii părinți interferează cu sentimentele și comportamentul emoțional al copiilor lor, ceea ce nu este de fapt un mod sănătos de comunicare. Acest lucru arată că părinții sunt instabili din punct de vedere emoțional și încearcă doar să se impună asupra copiilor lor într-un fel sau altul. Iata semnele care arata ca este un parinte toxic pentru copilul tau
1. Părinții au un comportament egocentric
Există mulți părinți care sunt atât de egocentrici încât tind să devină foarte egoiști din fire. Ca urmare a acestui fapt, părinții devin indisponibili pentru copiii lor și, uneori, detașați emoțional. Acest lucru duce la o natură nepăsătoare și la un comportament detașat emoțional. Aceștia nu mai înțeleg ce își doresc copiii lor în ceea ce privește comportamentul emoțional și fizic și sunt prea egocentrici pentru a acorda importanță copiilor lor.
2. Fire reactivă din punct de vedere emoțional
Un alt semn al parentingului toxic este faptul că părinții devin foarte agresivi sau reactivi atunci când vine vorba de exprimarea lor. Exprimarea stării emoționale este bună, dar ca părinți trebuie să înțelegeți situația și apoi să reacționați în consecință.
În parentingul toxic, nu se întâmplă așa și părinții devin foarte dramatici, își exagerează emoțiile și au o natură foarte imprevizibilă. Din cauza acestui temperament, copiii ascund lucruri de ei și nu au încredere în sine în majoritatea cazurilor.
3. Comportamentul de control al părinților
Acesta este un semn foarte frecvent al parentingului toxic. De asemenea, există o diferență între un comportament strict și un comportament de control. În cazul comportamentului strict, părinții înțeleg nevoile copiilor lor și încearcă să pună lucrurile într-o manieră foarte organizată și restrânsă.
Cu toate acestea, în cazul comportamentului de control, părinții încearcă să spioneze sau să le poruncească mereu copiilor lor cu privire la diferite lucruri. Acest lucru îi face pe copii să își piardă propria identitate și să devină roboți care urmează instrucțiunile. Acest tip de comportament este deosebit de foarte greșit și este un semn major de parenting toxic.
4. Abuzul emoțional
Una dintre cele mai grave părți ale parentingului toxic este abuzul emoțional, în acesta există glume rasiste sau crude fata de alți membri ai familiei. Creând remarci care ar putea fi extrem de jenante pentru copii să le asculte și să le înțeleagă. În calitate de părinți, aceștia se implică în activități ilegale de probleme legale care pot lua o taxă sau sănătatea mintală a copiilor.
Certurile și abuzurile fizice devin o parte a limbajului lor, ceea ce creează o impresie greșită asupra copiilor lor. Prin urmare, abuzul emoțional este un simptom grav al unei relații toxice.
5. Comportamentul manipulator al părinților
A avea un comportament manipulator înseamnă să răstălmăcești adevărul și să îl prezinți în așa fel încât cealaltă persoană să fie de acord cu partea ta. Acest lucru implică, de asemenea, ascunderea adevărului de copiii lor și intrarea în faza de negare, fără a-l arăta de fapt. Comportamentul manipulator este evident atunci când un părinte joacă rolul polițistului bun și polițistului rău pentru el și îi prezintă pe copii ca fiind polițistul rău pentru a-și atinge obiectivele. Acest lucru se face pentru realizări personale fără a se gândi la copiii lor.