Ce poti face cand copilul te intrerupe constant

/ / Modificat: 2021-05-31
Ce poti face cand copilul te intrerupe constant

Exista o anumita perioada in viata copiilor cand incep sa-si intrerupa constant parintii in momentul in care acestia vorbesc cu alti adulti. Acest lucru trece de la sine in cazul unor copii, in cazul altora insa devine o obisnuinta.

Cand copilul nu inceteaza sa-i intrerupa pe adulti in timp ce acestia vorbesc cu alti adulti, acest lucru devine stresant pentru parinti. Cu toate acestea nu este indicat sa ignori copilul deoarece comportamentul acestuia se va accentua.

Desi pentru tine acest gest poate parea unul suparator sau ti se pare ca cei mici nu au nimic important sa-ti spuna, pentru ei situatia este alta. Pentru ei faptul ca au reusit sa faca un puzzle sau au vazut ceva ce li se pare neobisnuit este extrem de important si nu suporta amanare. Acest lucru este cauzat de lipsa de rabdare care este comuna in randul copiilor. De asemenea, mai pot recurge la acest comportament in momentul inc are se simt neglijati.

De reglua, copiii capata obiceiul de a-si intrerupe parintii, in jurul varstei de trei ani, iar comportamentul poate dura pana la varsta de aproximativ 6 ani. Pentru ca acest comportament sa nu se amplifice, sau sa devina un obicei, este important sa-l inveti pe cel mic sa nu te intrerupa.

3 trucuri la care sa apelezi pentru a invata copilul sa nu te mai intrerupa

Exista trei modalitati la care poti apela pentru a invata copilul cand te poate intrerupe si cand nu. Iata care sunt acestea:

1. Exemplul personal, cel mai important

Exemplu personal este foarte important deoarece copiii imita comportamentele parintilor. Prin urmare, cand vorbesti cu alti adulti, fie ca este fata in fata, fie la telefon sau pe internet, este important sa nu-i intrerupi. Daca totusi faci asta, cere-ti scuze. Copilul va observa acest comportament la tine si, cu siguranta, va proceda si el la fel. Nu uita! Copiii observa absolut totul, chiar si atunci cand ai impresia ca nu fac asta.

2. Invata-l cand sa te intrerupa

Este important ca micutul tau sa faca distinctia intre situatiile in care pot intrerupe si cele in care trebuie sa astepte. Pentru a face acest lucru, parintii ii pot invata cum sa actioneze atunci cand o situatie este urgenta si nu suporta amanare. De asemenea, este important sa ii specifici si care sunt aceste situatii (se simte rau, are nevoie la toaleta, vrea apa, etc).

Totodata, daca micutul tau este foarte nerabdator este important sa-l inveti ca in momentul in care vrea sa-ti spuna ceva sa puna mana pe mana ta. In acest fel vei sti ca doreste sa-ti vorbeasca si vei incerca sa faci o pauza pentru a vorbi cu el.

3. Invata-l cand sa NU te intrerupa

Uneori, oricat ne-am dori, nu putem intrerupe o conversatie pentru a vorbi cu cel mic. Poate fi o situatie complicata sau o discutie importanta pentru locul de munca. Cand copilul te intrerupe in astfel de situatii, opreste conversatia, apleaca-te la nivelul lui, si spune-i, privindu-l in ochi: “Acum vorbesc cu (numele persoanei). Cand termin imi poti spune ce vrei. Ai rabdare cateva minute”. Apoi, de indata ce termini conversatia, vorbeste cu copilul si reaminteste-i sa-ti spuna ce voia sa-ti comunice mai devreme.

Cand apelezi la acest comportament este important ca dupa ce termini conversatia sa vorbesti cu copilul. In caz contrar comportamentul acestuia se va inrautati, deoarece va sti ca data viitoare cand ii spui asta nu vei discuta cu el, asa cum ai promis. Copilul trebuie sa stie ca esti acolo pentru el, atunci cand promiti. Nu uita, cand faci o promisiune trebuie sa te tii de cuvant intotdeuna.

Articole recomandate

Citeste si despre