Te-ai simtit vreodata atat de bine, de confortabil sau de concentrat facand o activitate incat faptul ca aceasta s-a incheiat te-a deranjat? Acest lucru se intampla si in cazul copiilor, desi la o intensitate mult mai mare decat in cazul adultilor. In cazul micutilor, relatiile de atasament cu oamenii si locurile sunt mult mai emotionale.
Acesta este motivul pentru care multi copii fac crize de furie atunci cand este timpul sa plece din parc, sau de la locul de joaca. Acelasi lucru se intampla si atunci cand o cineva vine in vizita si este moemtul sa plece. Copilul incepe sa planga neconsolat deoarece doreste ca timpul petrecut cu persoana respectiva sa nu se termine.
Cele mai comune sunt insa crizele din timpul plecarii de la locul de joaca. Daca te confrunti cu acestea, iata cateva moduri in care le poti gestiona in mod pozitiv, astfel incat sa nu apara conflicte care sa va afecteze relatia.
De ce plange copilul cand plecati de la locul de joaca
Cand copiii sunt mici, de regula pana la varsta de trei-patru ani, trec printr-o etapa in care plang regulat in momentul in care trebuie sa paraseasca locul de joaca. Aproape zilnic este aceeasi poveste. Se poate intampla ca si dupa varsta de patru ani copilul sa planga ca mai vrea in parc, insa se va intampla mult mai rar.
Pentru parintii de copii mici perioada tantrumurilor la plecarea din parc este una extrem de stresanta si pare imposibil de gestionat.
Insa, pentru a ajunge la miezul problemei este important sa vezi totul din perspectiva copilului. In cazul micutilor, la fel ca si in cazul adultilor, este enervant sa schimbe activitatile atunca cand se simt bine si sa faca ceea ce doresc altii.
Diferenta este ca adultii au instrumentele emotionale necesare pentru a face fata acelui moment, in timp ce copiii mici, care sunt plini de pasiune, emotie si energie pura, traiesc despartirea intr-un mod mult mai intens.
Prin urmare, trebuie sa actionezi tinand cont de ceea ce simte copilul. Iata cateva sfaturi care iti pot fi de folos.
Fii empatic
Este logic si de inteles ca noi, parintii, sa ne dorim ca micutii nostri sa ne asculte atunci cand le spunem ca trebuie sa mergem acasa. Noi suntem obositi dupa o zi grea de munca, iar dupa ce mergem acasa, din parc, trebuie sa continuam munca.
Insa copiii nu inteleg inca aceste lucruri la o varsta atat de frageda si au propriile lor nevoi: joaca in aer liber, miscare, distractie. Iar noi, parintii, le stricam momentul cand le spunem ca trebuie sa plecam!
Este important ca in aceste momente parintii sa empatizeze cu micutii si cu emotiile lor. Este important ca acestia sa inteleaga daca micutii se enerveaza, plang sau se supara si sa le ofere alinare.
Afla cauza disconfortului
De multe ori se poate intampla ca micutul sa nu planga deoarece trebuie sa se desparta de prietenii lui si de locul de joaca. Cauza disconfortului poate fi alta, iar daca o afli o poti gestiona corect. De exemplu copilul poate plange din cauza ca este prea obosit sau modul in care pleci este unul grabit. In ultimul caz este important sa stii ca graba ii destabilizeaza pe cei mici si ii enerveaza. In acest caz este important sa-ti anunti copilul cat stati in parc si sa-i amintesti cat mai are de stat.
Anunta copilul in avans
Ca urmare a celor de mai sus, este recomandabil sa va anuntati in prealabil copilul ca este timpul sa paraseasca locul de joaca. Poti face acest lucru cu 30 de minute inainte, cu 10 minute inainte si cu cinci minute inainte.
In final ii poti spune ceva de genul: "Ai timp sa te mai plimbi o data cu bicicleta prin parc. Apoi vom pleca".
Explica-i motivele pentru care trebuie sa plecati
Adesea ne asteptam ca cei mici sa se supuna dorintelor noastre fara sa comenteze si fara sa li se ofere explicatii. Insa, in momemtul in care-ti explici de ce trebuie sa plecati din parc si ii arati empatie, acesta va reactiona mult mai bine. De exemplu, o fraza precum: "Inteleg ca te distrezi de minune si ca iti este greu sa-ti parasesti prietenii. Mi se intampla si mie cand ies cu prietenii mei. Totusi, trebuie sa faci baie si sa iei cina, ca sa te poti culca devreme si maine sa poti iesi iar in parc", poate face minuni.
Promite-i ca veti reveni
Ori de cate ori este adevarat, promite-i copilului ca maine (sau alta data) va veti intoarce in parc, unde se poate juca in voie. Este important insa ca in momentul in care-I promiti copilului un lucru sa te tii de cuvant. In caz contrar acesta isi va pierde increderea in tine.
Ce NU trebuie sa faci
Acum, ca stim ce trebuie sa facem pentru a combate tantrumurilor copiilor, este la fel de important sa stim ce NU trebuie sa facem, in calitate de parinti, pentru a le face celor mici mai usoara pelcarea din parc.
Nu-i critica, nu-i eticheta si nu-i mustra! Fraze precum "esti neascultator", "in fiecare dupa-amiaza faci acelasi lucru", "ma enervezi atat de tare!", etc. nu ajuta la rezolvarea conflictului. Din contra, accentueaza frustrarea copiilor si genereaza tensiune in relatia voastra.
Nu tipati la copil si nu-l umiti in public sau in particular.
Nu-l pedepsiti: sa-I spui copilului ca, pentru ca s-a purtat urat si nu te-a ascultat, maine nu va mai merge in parc, nu este un mod respectuos de a-l invata limitele.
Nu minti si nu santaja copilul pentru a-l face sa te asculte.