Copilul tau nu are prieteni si este respins de ceilalti? Ce se intampla de fapt cu el si cum il poti ajuta

/ / Modificat: 2023-10-15
Copilul tau nu are prieteni si este respins de ceilalti? Ce se intampla de fapt cu el si cum il poti ajuta

Relatiile de prietenie sunt extrem de importante, in copilarie. Prietenii pe care ii are un copil, influenteaza in mod direct dezvoltarea sa psiho-emotionala. Ce facem, insa, atunci cand observat ca ai nostri copii nu au prieteni sau ca le este greu sa formeze astfel de legaturi cu ceilalti copii?

Fiintele umane sunt fiinte sociale prin natura lor. Ca fiinte sociale, comunicarea dintre noi toti este extrem de importanta. De fapt, buna functionare a societatii necesita o buna comunicare intre membrii sai. Pentru ca aceasta comunicare sa aiba loc, stabilim anumite legaturi cu membrii grupului. Dar daca copilul meu nu are prieteni, cum isi poate construi relatii?

Ei bine, atunci cand vedem ca „copilul nu are prieteni”, acest lucru ne provoaca durere. Vazand sentimentele pe care le starneste la copii, ne poate coplesi ca parinti. Ce sa faci daca al tau copil nu are prieteni? Care ar putea fi motivele? Cum putem actiona? Este bine sa-i acordam timp? Sau, poate, ar trebui sa mergem in parc in cautarea unui prieten? 

Aceste intrebari pot aparea atunci cand ne aflam in acest tip de situatie. Sa vezi ca un copil nu are prieteni este greu pentru parinti. Sa stii ca copilul tau este respins de ceilalti este ingrijorator, pana intr-acolo incat, in multe ocazii, nu stim ce sa facem. 

Importanta familiei in dezvoltarea sociala a copilului

Nu exista niciun dubiu cu privire la importanta familiei pentru copii, in special in ceea ce priveste dezvoltarea lor sociala, deoarece reprezinta prima etapa esentiala a socializarii. Sistemul familial ofera un spatiu psihosocial in care copiii obtin elementele distinctive ale culturii si normelor sociale pentru integrarea lor ulterioara in societate.

Calitatea relatiei de familie are o influenta semnificativa asupra dezvoltarii dimensiunii sociale. Cercetatorii in domeniul psihologiei recunosc familia ca fiind un factor determinant in procesele de socializare din copilaria timpurie. Exista numeroase teorii privind socializarea care exalta prezenta unei asocieri puternice intre tipul de relatii parinte-copil existente in familie si dezvoltarea copiilor. 

Familia, ca si context primordial, este locul in care copiii dobandesc calitatile primare ale subiectivitatii care ii diferentiaza ca fiinte sociale apartinand unui anumit regim social. Socializarea in familie este un proces de invatare in care, prin intermediul unui proces de interactiuni cu parintii, copilul asimileaza cunostinte, atitudini, valori, obiceiuri, nevoi, sentimente si alte modele culturale care ii caracterizeaza stilul de adaptare la mediu pe tot parcursul vietii.

Posibile motive pentru care copilul tau nu are prieteni

Unele dintre cauzele posibile sunt:

  • Hartuirea la scoala (bullying-ul)

Atat hartuirea fizica, cat si psihologica din partea colegilor ii impiedica sa socializeze. Pe masura ce se intampla acest lucru, copilul se poate teme sa interactioneze cu colegii sau poate sa nu fie capabil sa dezvolte anumite abilitati sau competente sociale. Ei se simt nesiguri dupa ce sunt respinsi, ceea ce va duce la viitoare relatii toxice.

  • Copilul este ostil si dominator

Un copil care impune sau foloseste forta pentru a atinge anumite scopuri va sfarsi prin a fi respins de grupul sau de colegi, iar acestia vor incerca sa se distanteze de el sau de ea.

  • Copilul este sau este considerat a fi un „turnator”

Daca nu sunt capabili sa pastreze secrete si isi parasc constant colegii, nimeni nu va dori sa le fie prieten. Faptul ca stii ca vei fi tradat te va face sa te distantezi de acea persoana.

  • Copilul nu este sociabil

Este posibil sa nu socializezi din cauza timiditatii sau a jenei. Pentru unii, este dificil sa isi faca noi prieteni, fie pentru ca sunt nesiguri, fie pentru ca le este frica. Lipsa de empatie este un alt factor care contribuie la respingere.

  • Izolarea de sine

Utilizarea indelungata a noilor tehnologii faciliteaza singuratatea in randul copiilor. Multi dintre ei au ca prieten un ecran, iar acest lucru ii incurajeaza sa se izoleze zi de zi.

Taguri Prietenii copii Atitudine respingere copii

Articole recomandate

Citeste si despre