De ce fug copiii de acasa

/ / Modificat: 2020-09-02
De ce fug copiii de acasa

In ultimii ani, cazurile de disparitie a copiilor de acasa sunt in crestere. Tot mai multi parinti ajung sa isi caute cu disperare copiii, care fug din proprie initiativa de acasa sau ajung sa fie rapiti, dupa ce pleaca singuri de la domiciliu. 

 

Studiile efectuate pana acum au aratat ca peste 95% din cazurile copiilor disparuti nu sunt rapiti, ci pleaca voluntar de acasa, din cauza saraciei, abuzului emotional, fizic sau chiar sexual. De asemenea, psihologii spun ca violenta domestica si conflictele intre parinti reprezinta un alt motiv frecvent pentru care copiii aleg sa fuga de acasa. 

Psihologii atrag atentia ca printre principalele motive pentru care copiii fug de acasa sunt lipsa supravegherii din partea parintilor, teama de reactia parintilor fata de situatia scolara sau fata de o greseala comisa de copil, intentia de a castiga bani, din cauza situatiei materiale precare din familie, conflictele din familie, influenta anturajului sau lasarea copiilor in grija rudelor, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, scrie cugetliber.ro.

Psihologii spun ca in cazul copiilor mici, dorinta de a fugi de acasa apare de frica parintilor, teama de a comunica acasa o nota mica, abuzul emotional sau fizic.  Specialistii atrag atentia ca un copil nu va pleca niciodata de acasa fara vreun semn, fara sa isi exprime nemultumirile si fara sa ii ameninte verbal pe parinti.

Dificultatile de ordin psihologic, emotionale si comportamentale ale copiilor, se regasesc in randul factorilor care determina fuga de acasa: tulburare de conduita, depresie, ADHD, stres postraumatic, schizofrenie.

Conform studiilor cele mai multe cazuri de disparitie a copiilor se intampla in special in familiile dezorganizate, cand apare decesul unui parinte, divort sau aparitia unui nou partener de cuplu. 

De ce fug adolescentii de acasa? 

Printre cauzele care ii determina pe adolescenti sa fuga de acasa se numara conflictul cu un cadru didactic, o situatie de bullying in care copilul este agresat constant, absenteismul scolar, culminand cu decizia de a fugi de acasa de teama reactiei parintelui. De asemenea, la varsta adolescentei, apare dorinta de libertate, de independenta si incalcarea regulilor impuse de parinti, spun psihologii. 

"Este vorba despre minorii cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani. Aceasta varsta este cea mai problematica, este varsta la care minorul vrea o anumita independenta, considera ca toata lumea este a lor. Copiii pleaca de acasa si pentru ca parintii le impun prea multe reguli. La un moment dat ajung sa clacheze si sa incerce sa isi gaseasca starea de bine in alta parte. insa se mai intampla ca minorul sa fuga de acasa si in momentul in care familia este destabilizata: parintii se cearta sau apare un parinte care nu este biologic. in acel moment, copilul nu isi mai gaseste afectul de care are nevoie. in cazul baietilor avem comportamentul de genul eu ma descurc de unul singur si, astfel, incearca marea cu degetul, iar la fete avem comportamentul in care apare o persoana, un prieten, un iubit in viata lor. in acel moment se simt protejate si cred ca cineva are grija de ele si nu mai are nevoie de parinti", explica psihoterapeutul Cristina Gemanaru.

Ce pot face parintii pentru a preveni fuga de acasa? 

Comunicarea este foarte importanta in relatia cu copiii. Parintii trebuie sa aiba o relatie deschisa cu copiii, astfel incat sa le inteleaga frustrarile, iar copiii la randul lor sa simta ca sunt intelesi. 

Fii interesat de pasiunile si activitatile lui

Un copil care este ascultat si inteles in sanul familiei nu va simti niciodata nevoia de a fugi de acasa. Parintii trebuie sa le acorde timp, oricat de ocupati ar fi. Sa le inteleaga pasiunile copiilor si sa le urmareasca activitatile. Astfel, ei se simt apreciati, iubiti si importanti. Observa ca pasiunile si dorintele lor sunt ascultate si valorizate, primind aprecierea de care au nevoie. 

Invata-l sa isi descopere calitatile 

Copiii trebuie invatati sa isi valorifice calitatile. Sa isi creasca stima de sine si sa aiba incredere in fortele proprii. Parintii trebuie sa le explice copiilor ca orice obstacol sau problema pot fi rezolvate. 

Explica-i ca fuga de acasa nu este o solutie a problemelor 

In cazul in care copilul te ameninta ca va fugi de acasa, trebuie sa ii explici ca aceasta evadare nu il va scapa de problemele pe care le are. Mai mult, trebuie sa ii explici consecintele si pericolele la care s-ar putea expune. Tu ca parinte il poti proteja si il poti ajuta sa rezolvele problemele. 

Sociologii spun ca, pana cand statul nu va dezvolta programe concrete de parenting, situatia nu se va remedia. in Capitala, de exemplu, sunt atat de putini consilieri scolari incat ajung sa stea de vorba cu fiecare copil doar cateva minute pe an.

„Parintii nu reusesc sa satisfaca nevoile copiilor la un nivel optim, de asemenea discutam si de o forma de neglijare, nesupravegherea - si nu e rea vointa, ci mai de graba o lipsa de disponibilitate data de lipsa de timp”, spune Marius Rusu, consilier Salvatii Copiii.

Sociologii cred ca exista solutii pentru reducerea fenomenului disparitiilor de acasa. Nu doar copiii ar trebui educati, ci si parintii lor.

„La noi, un parinte nu vine in contact in niciun mediu cu un specialist in sanatate mentala. Discutam de un consilier scolar la 800 de elevi, iar in Bucuresti avem un consilier scolar la 1250 de copii. Reuseste sa vorbeasca cu acel elev cateva minute pe an”, spune Marius Rusu, consilier Salvati Copiii.

Ce recomanda politia parintilor 

Oamenii legii recomanda parintilor sa urmareasca comportamentul copilului, sa comunice zilnic despre situatia scolara, sa acorde timp pentru a discuta cu copilul despre cum isi petrece timpul liber, cu cine si ce anturaj are. Daca situatie devine complicata, atunci trebuie sa se apeleze la un specialist, psiholog sau politie.

"In rutina de zi cu zi, parintii se concentreaza mai mult pe asigurarea materiala a copiilor si nu atrag atentia ca in ultima perioada copii au devenit mai sensibili, mai vulnerabili si au nevoie de mai multa atentie din partea celor maturi. Rezervati-va in fiecare zi macar cat de putin timp pentru a discuta cu copilul, analizati problemele cu care se confrunta si explicati-le ca orice situatie poate fi solutionata in comun si sa nu incerce sa gaseasca solutia in alta parte", a declarat Veronica Ivanov, sefa Sectiei Siguranta Copii din cadrul Directiei Generale Securitate Publica al Inspectoratului General de Politiei Republica Moldova. 

Sursa: https://www.psychologies.ro/

Articole recomandate

Citeste si despre