Exista copii care plang foarte rar si copii care plang din orice. Cei din urma sunt cei care se supara rapid si pare ca totul ii deranjeaza. Este o situatie dificila pentru parinti, insa copilul nu trebuie lasat nesupravegheat daca se afla in aceasta situatie.
Indiferent de varsta copilului si de cat de des plange si cat de deranjant este acest lucru pentru parinti, mai ales daca plange noaptea si adultii nu pot dormi, copiii nu trebuie lasati singuri si nu trebuie ignorati. Cel mai bun lucru pe care un parinte il poate face in aceasta situatie este sa-si pastreze calmul si sa afle care este motivul pentru care copilul plange din orice.
Factorii fizici, cei mai frecventi declansatori ai plansului
Oricec efect are o cauza. La fel se intampla si in cazul copiilor. De cele mai multe ori, atunci cand un copil plange din orice, motivul care-l declanseaza nu este unul evident. Pentru ca nu stiu cum sa-si gestioneze inca emotiile sau sa le exprime copiii tin in ei tot ce-i supara si cand orice lucru, cat de mic, ii deranjeaza incep sa planga. Cauzele sunt fie fizice, fie emotionale. Tocmai de aceea acesti copii nu trebuie respinsi, ignorati sau lasati singuri. Acest lucru nu face decat sa amplifice starile copilului. Iata cateva dintre cauzele frecvente pentru care copiii plang din orice:
-
Le este somn. Copiii depun eferturi mari pentru a ramane treji. Vor sa se joace si sa stea cu parintii sau sa faca orice altceva in loc sa doarma. Aparitia oboselii ii face pe copii extrem de sensibili si irascibili. Cand un copil este obosit va plange din orice, chiar daca in mod normal nu ar face acest lucru.
-
Perioada de incubatie a unui virus. Cand copilul a luat un virus, inainte de aparitia primelor simptome de raceala apare irascibilitatea. Aceasta apare in perioada de incubatie a virusului, pe care copilul o resimte din plin. Pe langa plans poti observa si alte schimbari de comportament: mananca mai putin, este mai mamos, vrea sa doarma cu parintii, etc.
-
Ii este foame. In cazul copiilor mici, care nu pot inca sa vorbeasca, plansul poate fi un semn ca ii este foame. Foame duce la slabirea organismului copilului si este un declansator pentru plans.
In general, copiii mici plang cand le este foame sau somn. Prin urmare parintii trebuie sa se asigure ca aceste nevoi le sunt indeplinite. Daca copilul este odihnit, satul si nu raceste, dar tot continua sa planga fara motiv, afla care este cauza reala a acestui comportament. Poate fi o cauza emotionala.
Cauze emotionale ale plansului la copii
Trebuie sa stii ca exista si cauze emotionale pentru care copiii pot plange, aparent fara motiv. Printre acestea enumeram:
-
Lipsa maturitatii: Copiii nu sunt suficient de maturi pentru a face fata tuturor situatiilor cu care se confrunta. De exemplu, un copil care abia invata sa mearga, dar are un frate mai mare care fuge, se poate simti frustrat ca el nu poate face acelasi lucru si va incepe sa planga.
-
Lipsa stimulilor: Lipsa stimularii copilului, adecvata varstei lui, poate duce la reprize de plans. Copiii, indiferent de varsta, trebuie sa exploreze mediul inconjurator, sa cerceteze, sa fie activi. Cand copiii nu au parte de aceste lucruri, vor incepe sa planga, aparent, fara motiv.
-
Lipsa de atentie: Apare cand copilul nu primeste suficienta atentie din partea parintilor. Se poate intampla cand apare un frate mai mic, sau cand parintii au alte probleme si nu ii mai ofera atentia cu care acesta era obisnuit.
Ce pot face parintii in aceste situatii?
-
In primul rand trebuie sa inteleaga care este situatia cu care copilul se confrunta, nu sa se enerveze sau sa-l ignore.
-
Sa vobeasca cu el, sa-i explice de ce unele lucruri sunt asa cum sunt si, in cazul in care copilul este suficient de mare, sa ii puna intrebari despre ceea ce simte si ce l-ar putea ajuta sa se simta mai bine.
-
Sa-l consoleze cu imbratisari si sa-l asigure ca sunt acolo pentru el.
-
Sa se mentina rutinele familiale acasa, astfel incat copilul sa se simta in siguranta.
Sursa foto: pexels.com