Deficitul de atentie – cand scoala nu se adapteaza la nevoile copiilor cu aceasta tulburare

/ / Modificat: 2021-09-04
Deficitul de atentie – cand scoala nu se adapteaza la nevoile copiilor cu aceasta tulburare

Deficitul de atentie (ADHD), fie ca se manifesta cu sau fara hiperactivitate nu este o problema pana in momentul in care copilul incepe sa mearga la scoala. Abia atunci apare disonanta: centrele noastre de invatamant nu se „adapteaza” la nevoile copiilor nostri.

ADHD este in prezent cea mai frecventa tulburare psihologica intalnita in randul copiilor de varsta scolara. In cazul in care copiii sufera de ADHD, medicii recomadna administrarea demedicamente care insa nu garanteaza intotdeauna faptul ca micutii vor fi mai linistiti simai atenti la ore. Prin urmare, familiile acestor copii sufera deseori consecintele unui mediu scolar care nu adaptat la aceste nevoi educationale.

Deficitul de atentie, o problema tot mai frecventa

Deficitul de atentie este o problema tot mai frecventa in randul copiilor. Cei mai multi ajung la medic si li se prescrie tratament medicamentos. Cu toate acestea, specialistii in psihologie clinica, precum profesorul de psihopatologie Marino Pérez, avertizeaza asupra faptului ca administrarea acestor medicamente in cazul copiilor poate avea efecte secundare. Medicamentele recomandate pentru ADHD contin in general metilfenidat, un derivat de amfetamina care creste disponibilitatea dopaminei pentru a imbunatati concentrarea si invatarea. 

Unii copii raspund foarte bine la tratament si au rezultate scolare bune si foarte bune, pana in momentul in care inceteaza sa mai ia medicamentul.

Avand in vedere ca un astfel de tratament medicamentos nu este unul foarte sigur si poate fi intrerupt oricand (iar pentru unii parinti inaccesibil din cauza costurilor), scolile trebuie sa caute solutii si strategii prin care acesti copii sa poata face performanta in felul lor. De cele mai multe ori, copiii cu ADHD au minti stralucite, insa se pierd rapid intr-un sistem de invatamant precar, in care dunt diferentiati si chiar discriminati. Mai mult, profesorii nu sunt capabili sa faca diferenta dintre un astfel de elev si unul cu alte probleme comportamentale.

Acesti copii isi pierd rapid interesul si atentia la ore daca nu sunt stimulati suficient. Ajung sa simta ca sunt discriminati, ca sunt priviti diferit de profesori, dar si de colegi, simt si ca nu se potrivesc in mediul respectiv. Oricat de mutl sunt fortati acesti copii nu reusesc sa armonizeze cu metodele obisnuite de predare.

A suferi de deficit de atentie nu este o tragedie si nu ar trebui sa insemne esec in sistemul scolar. Un prim pas ar fi ca profesorii si invatatorii sa inceteze etichetarea si sa inceapa sa trateze acesti elevi intr-un mod mai sensibil, sa fie mai apropiati de ei in loc sa-i respinga, sa-I trateze cu indiferenta sau sa-i dispretuiasca.

Diagnosticul de ADHD este pus, de multe ori, dupa ce copilul devine scolar

Pentru multi parinti este o usurare momentul in care copilul primeste acest diagnostic, deoarece multi se gandesc la afectiuni grave. Cu toate acestea, tulburarea este descoperita, in cele mai multe dintre cazuri, in momentul in care copilul incepe scoala. Asta deoarece pana in acel moment lipsa de atentie si hiperactivitatea sunt puse pe seama varstei.

Scolile trebuie sa aiba in vedere faptul ca diagnosticul deficitului de atentie necesita o alta abordare. Creierul acestor copii lucreaza la o rata diferita, ceea ce nu este nici rau nici bine, ci doar diferit. De aceea trebuie gasite metode prin care acesti copii sa poata fi integrati in mediul scolar si sa nu mai fie discriminati.

Cu toate acestea, orice elev care se abate de la normele academice clasice este etichetat ca fiind problematic. Tocmai de aceea scolile trebuie sa apeleze la profesionisti care sa-i indrume pe profesori catre o interactiune benefica cu acesti elevi.

Din pacate insa, clasele supraaglomerate precum si mediul de predare invechit nu este deloc benefic pentru nevoile acestor copii.

Cum sa iti ajuti copilul diagnosticat cu ADHD

Cel mai important sprijin al copiilor cu ADHD sunt parintii. Cresterea unui astfel de copil presupune eforturi mai mari si o rabdare de fier. Iata insa cateva lucruri de care trebuie sa tii cont in momentul in care copilul tau este diagnosticat cu ADHD.

  • Cauta a doua opinie. Daca specialistul recomanda medicamentatia, cere mai intai mai multe oprinii. Mergi la cel putin trei medici pentru a vedea ce metode terapeutice abordeaza. Trebuie sa stii insa ca medicamentele nu trebuie date ca tratament ci ca metoda complementara alturi de alte metode terapeutice si numai in cazul in care este absolut necesar, mai ales ca poate avea efecte adverse.

  • Vorbeste cu alti parinti care au aceeasi problema. Exista numeroase grupuri de parinti ai caror copii sufera de ADHD, in special pe retelele de socializare. Ia legatura cu acestia si poti alfa trucuri si tehnici prin care poti aborda copilul si prin care sa poti gestiona timpul, atentia si modul de lucru cu acesta.

  • Ca parinte al unui copil cu ADHD va trebui sa faci multe vizite la scoala copilului tau. Nu vor exista progrese daca nu exista sprijin din partea profesorilor si psihopedagogilor(acolo unde acestia exista).

  • Nu neglija niciodata de emotiile copilului. Este o adevarata provocare sa cresti un copil cu ADHD. De multe ori parintii, epuizati si cu rabdarea la pamant uita ca micutii au emotii si incep sa le neglijeze. Nu cadea in aceasta capcana deoarece nu vei reusi decat sa strici tot ce ai cladit pana acum. Un astfel de copil are nevoie de mult mai multa balndete, de mai multa atentie si devoatare. In niciun caz nu trebuie sa apelezi la etichete sau sa-l jignesti deoarece nu vei face decat ca acesta sa se inchida si mai mult in lumea lui, dar si sa-l privezi de respectul fata de propia persoana.

  • Accepta faptul ca micutul va avea zile mai bune si zile mai rele. Cu sprijinul potrivit, dragoste si devotament acesti copii, care de cele mai multe ori au minti sclipitoare, pot ajunge foarte departe.

Sursa foto: piqsels.com

Taguri Deficit de atentie

Articole recomandate

Citeste si despre