Deochiul este o credinta populara prezenta de veacuri in mentalul romanilor, fie la oras, fie la sat. In fiecare familie exista cel putin o persoana care crede in deochi sau care stie sa descante si sa ia raul cu mana. Cat este superstitie, cat este realitate in deochi? Cat este magie, cat este autosugestie in descantece? Si cei care cred in deochi, si cei care il considera doar un obicei fara sustinere stiintifica au argumentele lor.
Deochiul este o credinta prezenta in aproape toate culturile pamantului si este adanc inradacinat chiar si in sufletul celor la care te-ai astepta sa fie sceptici, cum ar fi medici sau oameni de stiinta.
Ce este deochiul
Deochiul este o stare neplacuta ce poate fi indusa si de o simpla privire a cuiva. De obicei se manifesta prin dureri puternice de cap si de stomac, greata, valuri de caldura in tot corpul, transpiratie abundenta si un disconfort general, ba chiar o agitatie inexplicabila. Simptome si mai grave ale deochiului pot fi tiuitul urechilor, febra puternica sau hemoragiile nazale.
Deochiul la copii poate fi foarte periculos si starile de rau pot fi atat de grave, incat se ajunge cu ei la spital, fara ca medicii sa le poata pune diagnostice clare. Cei mici sunt cei mai expusi la deochi si tocmai de aceea, inca de la nastere, mamele au grija sa le puna la mana sau sa agate de carucior un snur rosu, ori sa ii imbrace mereu cu ceva care contine si putin rosu. Multi cred, totusi, ca un copil nu poate fi deochiat inainte de a fi botezat.
O alta credinta este ca, pana la varsta de un an, copilul nu trebuie sa se priveasca in oglinda, deoarece se poate deochea singur.
Cine deoache
Despre anumite persoane se spune ca au darul de a deochea. Cei cu ochi albastri sau verzi sunt deseori "invinovatiti" ca deoache, dar si persoanele cu ochi negri. De asemenea, despre oamenii cu sprancene imbinate sau cu ochi mari se crede ca pot transmite energii negative, dar si despre cei cu ochii foarte mici sau despre cei urati, schimonositi.
Se mai spune ca au capacitatea de a deochea despre cei "intorsi de la san", adica intarcati o perioada si alaptati din nou. De asemenea, despre cei care au fost alaptati de mama cand ramasese din nou insarcinata, dar si despre copilul aflat in pantec cand o femeie alapteaza un alt copil se crede ca au aceasta putere.
Cum scapam de deochi
Culoarea rosie se spune ca te apara de deochi. Explicatia ar sta in faptul ca energia acestei culori stabilizeaza pulsul si temperatura corupului si creste tensiunea. Prin accelerarea circulatiei sangelui, rosul, culoarea vietii, elimina blocajele energetice provocate de deochi.
Expusi la deochi sunt, pe langa copii, si baietii sau fetele frumoase, mirii si lauzele, asa ca si acestia ar trebui sa aiba mereu asupra lor ceva rosu sau o cruciulita ori o amuleta care tine la distanta deochiul.
Tot pentru a fi feriti de deochi se spune ca este bine sa purtam ceva pe dos sau un obiect din aur, metal pretios care ar avea puteri magice si capacitatea de a atrage energia rea din privirea ce poate provoca deochiul.
In unele zone se practica obiceiul de a face pe fruntea copilului un semn cu cenusa de vatra, cu praful de pe talpa amestecat cu saliva ori cu funinginea de la horn. Semnul, facut in mijlocul fruntii sau la incheietura sprincenelor, are efect doar daca este facut de mama copilului.
Descantece si obiceiuri care alunga deochiul
Descantecul este o arta si un har, se spune in popor. Nu oricine "are leac" contra deochiului, chiar daca a invatat de la altii cum sa descante.
Printre cele mai cunoscute obiceiuri care tin la distanta deochiul este sa "scuipi" un copil sau o persoana atunci cand te minunezi de ea in orice fel ("ptiu, ptiu, ptiu, sa nu-ti fie de deochi). Acelasi obicei se spune ca ar si alunga deochiul atunci cand s-a instalat: scuipi copilul de trei ori pe frunte, iar intre "episoade" numeri invers de la 10 la 1. La finalul ritualului, se trece limba peste frunte, iar daca gustul simtit este sarat, inseamna ca a fost deochi, iar daca nu, nu.
Cea mai practicata metoda anti-deochi este, insa, rostirea rugaciunii "Tatal nostru", in timp ce faci cruci cu degetul pe fruntea sau pe mana "bolnavului".
Un alt ritual cunoscut este stinsul carbunilor sau al chibritelor. Se pune apa intr-o cana, se acopera cu mana si se spune "Tatal nostru"; apoi se pune un carbune aprins sau un bat de chibrit in apa, se acopera cana cu mana si se numara invers de la 10 la 1. Se repeta operatiunea de doua ori, iar la final se spune inca o data "Tatal nostru". Daca la finalul ritualului carbunii se lasa pe fundul apei, inseamna ca persoana a fost deocheata, caz in care trebuie sa se bea trei guri din apa cu carbune, iar apoi sa i se faca o cruce cu apa pe frunte si in dreptul inimii. Din apa respectiva se toarna putin la balamalele usii, iar restul se arunca undeva unde nu se va calca.
Iata cateva dintre cele mai cunoscute descantece rostite pentru a alunga deochiul la copii:
Pasăre albă
Codalbă
Sus te suiși
Jos plesniși.
Plesnească ochii râmnitorilor,
Plesnească ochii deochetorilor!
Cine a râmnit
A plesnit
și a rămas ... (numele de botez al persoanei descantate) curat,
Lumânat,
Ca argintul strecurat.
Descântecul meu
Leacul i-l dă Dumnezeu.
*
Fugi deochi dintre ochi,
Dintre gene si sprancene,
Din fata, din corp si mana,
Din picioare, mate si oase,
Duceti-va peste noua mari si noua tari,
Ca acolo va asteapta
Noua fete de imparat
Cu mese intinse
Si cu fripturi aprinse,
Si cand s-o deochea mata si cainele
Atunci sa se mai deoache ... (numele de botez al persoanei descantate),
Atunci si nici atunci.
*
Sting toate strigarile,
Toate pociturile
Cum se sting taciunii
Sa se stinga deochiul
Toate cascaturile,
Toate uitaturile
Sting ochii cei rai din cale
Si gurile cele rele
Sa n-aiba la ce se uita
Sa n-aiba la ce striga
Sa treaca de grija lui .... (numele de botez al persoanei descantate)
Sursa: adevarul.ro