Copiii primesc primul lor telefon mobil la o varsta din ce in ce mai frageda. Se estimeaza ca unul din trei copii in varsta de 10 ani are deja un telefon mobil, iar 76% dintre adolescentii cu varste cuprinse intre 11 si 14 ani folosesc zilnic WhatsApp.
Cu toate acestea, desi utilizarea tehnologiei le poate aduce copiilor multe avantaje, in special in domeniul relatiilor sociale, ea implica si o serie de pericole. Prin urmare, se recomanda parintilor sa limiteze accesul copiilor la telefoanele mobile pana dupa varsta de 12 ani si la WhatsApp pana dupa varsta de 16 ani.
3 motive pentru a limita utilizarea telefoanelor mobile pana dupa varsta de 12 ani
Aceasta poate provoca tulburari cognitive si emotionale. Numeroase studii au stabilit o legatura intre utilizarea telefoanelor mobile si tulburarile cognitive din copilarie, cum ar fi deficitul de atentie, problemele de memorie si intarzierile de invatare. De asemenea, a fost asociata cu cresterea impulsivitatii si lipsa autocontrolului, ceea ce duce adesea la probleme de comportament si la tulburari mai grave, cum ar fi anxietatea in copilarie.
Afecteaza calitatea vietii. Un studiu realizat de expertii de la Harvard School of Public Health a constatat ca copiii care petrec mai mult de cinci ore pe zi la telefoanele mobile aveau de doua ori mai multe sanse de a consuma o bautura zaharata pe zi si cu 43% mai multe sanse de a fi obezi. De asemenea, era mai probabil ca acestia sa fie inactivi din punct de vedere fizic si sa nu doarma suficient noaptea.
Riscul de dependenta a copiilor este in crestere. Cercetarile efectuate la Universitatea Rey Juan Carlos din Madrid, impreuna cu alte institutii, au aratat ca 57,5% dintre copiii sub 18 ani au o dependenta fata de smartphone-uri. Problema este ca utilizarea unui telefon mobil de la o varsta frageda creste probabilitatea de a dezvolta dependenta de tehnologie, precum si de a deveni un factor de risc pentru abuzul de substante in adolescenta.