Furia la copii se manifesta printr-un plans necontrolat care apare brusc. Copilul tipa, da cu picioarele de pamant si plange tare sau chiar se tranteste pe jos. In acel moment, el isi pierde controlul asupra emotiilor sale.
Exista mai multe tipuri de tantrum la copii, iar cauzele acestora sunt diferite. In functie de originea ei, furia se poate cataloga astfel:
Furie pentru a atrage atentia
Copilul cere mai multa atentie parintilor sai. Poate aparea din cauza geloziei fata de un frate, de exemplu, sau pentru ca simte ca parintii petrec brusc mai putin timp cu el decat inainte. Este cea mai clasica forma de tantrum. Este adesea folosita de copii pentru a domina si pentru a prelua controlul asupra parintilor. Daca micutul tau se confrunta cu o astfel de furie, cel mai bine este sa il lasi sa se linisteasca si apoi este important sa afli daca tu chiar nu i-ai satisfacut nevoia de atentie sau daca pur si simplu vrea sa te manipuleze.
Furie pentru a obtine ceva
Acest tip de furie este adesea intalnita in randul copiilor (in special la 2 si 3 ani). Copilul isi doreste ceva si pentru a obtine incepe sa planga cu toata puterea. Cel mai bine este sa analizezi daca intr-adevar are nevoie de ceea ce isi doreste sau este vorba doar despre un capriciu. In orice caz, nu ii oferi ceea ce isi doreste in mijlocul furiei. Este mai bine sa astepti sa se linisteasca si sa ii explici ca nu poate obtine ceea ce isi doreste prin astfel de crize.
Furie pentru a evita o situatie
Sau poate fi si cazul tantrumului la copiii care nu doresc sa se intample ceva. De exemplu, un bebelus care nu vrea sa se tunda sau care nu vrea sa mearga la culcare ... In acest caz, primul lucru pe care ar trebui sa-l faci in momentul in care se calmeaza este sa ii explici ca il intelegi, dar ca nu poate face doar ceea ce vrea el intotdeauna. Poti folosi fraze de genul: „Stiu ca vrei sa joci in continuare ... dar este timpul sa dormi, pentru ca daca nu te vei odihni, vei fi foarte obosit si maine nu te vei mai putea juca”.
Furie din cauza oboselii
De multe ori, la sfarsitul zilei sau la pranz, copiii sunt atat de obositi incat nu pot dormi. Oboseala si acest disconfort ii fac sa planga si sa ceara ajutor cu sufletul la gura. Este modul lor de a se plange ca sunt obositi. Incearca sa-l ajuti sa adoarma. Acest tip de furie are nevoie de rabdare, atentie si intelegere.
Furia cauzata de frustrare
De multe ori, tantrumul este doar un semn ca copilul este inca foarte mic si nu stie cum sa-si controleze emotiile. La un moment dat se poate simti irascibil, frustrat si incepe sa planga fara sa stie cu adevarat de ce. Ajuta-l sa se calmeze si vorbeste-i despre emotii. Intreaba-l daca s-a simtit suparat pe ceva si explica-i ca sentimentul este normal, dar ca plansul nu este calea de a-l rezolva. Profitati de aceasta ocazie pentru a le lauda eforturile.