Adesea excesele de furie se nasc dintr-un lucru lipsit de importanta. Un capriciu, un "Nu," ceva care nu merge bine ... Sunt excese total irationale, dar pe parinti ii fac sa-si piarda rabdare. Cand un copil se enervează si se "inchide" in lumea lui, el se transforma. Este dificil sa-l faci sa fie rational in acele momente.
Iata o intrebare magica pentru a opri un moment de furie al copilului, intrebare a carei eficienta are si o baza stiintifica.
Intrebarea magica pentru a opri crizele de furie ale micutului tau
Atunci cand un copil se enerveaza si face crize, este foarte dificil sa-si controleze emotiile si cu atat mai putin gandurile. Ceea ce pare "o prostie" fara importanta pentru cei din jur, pentru el, victima a furtunii de furie, este o problema foarte grava.
O frustrare, un dezacord, un capriciu, un moment de oboseala. Exista multe cauze posibile ale furiei la copil. De la furie la manie exista un mic pas. Si de la manie pana la criza, o legatura efemera. Si apoi vine "testul limitei" pentru parinti, care incearca sa-si aminteasca toate teoriile despre crizele la copil:
- Ignora criza atunci cand este pentru un capriciu
- Imbratiseaza copilul pentru a-ti arata sprijinul
- Ridica-te si incearca sa vorbesti cu el
- Cere-i sa respire adanc
Cand incerci sa opresti o criza, este intr-adevar frustrant. In cele mai multe cazuri, nimic nu functioneaza. Dar exista o intrebare salvatoare. O arma inocenta si eficienta ca aceasta: fa copilul sa se gandeasca cu o intrebare simpla. Creatoarea acestei intrebari magice este psihologul Sally Neuberger, care a pus-o in aplicare chiar intr-o gradinita. Si a dat rezultate.
Care este tehnica
Cand copilul este foarte suparat, frustrat sau incepe sa tipe de furie, intreaba-l asta: Este o problema mica, o problema medie sau o problema mare?
Cel mic va fi total surprins si, mai ales, va simti ca il sustii si il intelegi.
Motivul pentru care aceasta intrebare simpla este atat de eficienta
Cand se enerveaza, se frustreaza si face o criza de furie, copilul chiar cere ajutor. Are nevoie de cineva care sa-l ajute sa inteleaga de ce simte acea manie si, mai ales, sa ii ofere o solutie.
Imagineaza-ti ca micutul tau vrea sa manance un fursec si tu ii spui "Nu." Prima lui reactie va fi de furie. El vrea ceva si tu de ce nu ii dai? Si daca insista trebuie sa-i dai un motiv (pentru ca va cina in scurt timp, de exemplu), pentru ca altfel, el nu va intelege de ce nu poate manca prajitura si apoi sa ia cina. Asa ca furia lui va creste, va insista si inainte de negarile repetate, va incepe sa planga.
In acel moment apeleaza la intrebarea magica.
Sa vedem, este o problema mica, o problema medie sau o problema mare?
Copiii tind sa "cuantifice" totul, de aceea va parea o intrebare cu mare semnificatie. In sfarsit, cineva care te intelege! Pentru ca pentru el este o mare problema. Apoi, poti face o comparatie:
Daca iti pierzi papusa ta preferata este o problema mai mica?
Cel mai probabil pierderea papusii preferate este o problema majora, asa ca va spune nu.
In acel moment, copilul tau (deja mai calm) se va simti inteles. Da, este o problema, stia ca era o problema. Si solutia? Trebuie sa-i oferi o alternativa sau sa-i ceri sa se gandeasca la ceva:
Daca te joci o perioada, timpul va trece foarte repede si vei lua cina imediat. Ce crezi ca poti face?
Datorita acestei intrebari, el va intelege ca problemele mici sunt usor de rezolvat, problemele medii au nevoie de mai mult efort si problemele grave sunt mai dificil de rezolvat. Evident ca aceasta intrebare magica nu functioneaza in toate cazurile sau cu toti copiii, dar proportia eficacitatii sale este foarte mare. Stii de ce? Pentru ca ofera celor mici toate aceste lucruri:
Empatie: Copilul tau va intelege ca esti interesat de problemele lui. Mai mult: recunosti ca este o problema. In sfarsit, cineva care il intelege!
Il ajuti sa afle ce se intampla: Cand un copil este "prins" intr-o problema si nu stie cum sa iasa din ea, el are nevoie de cineva care sa-l ajute sa afle ce se intampla.
Gasiti o solutie: Daca dupa ce i-ai adresat intrebarea, iti ajuti copilul sa gaseasca o solutie sau o alternativa, vei face un pas urias pentru a rezolva problema si a pune capat crizei de furie.
Autonomie: Incet-incet, acest sistem ii va oferi copilului tau o solutie fantastica de rezolvare a problemelor, un instrument foarte util care il va ajuta sa aiba mai multe abilitati pentru a se adapta la schimbari.
Incredere de sine: In momentul in care ii arati empatie copilului si recunosti ca plansul lui raspunde la o "problema", chiar daca este mic, validezi parerile lui. Se va simti mai increzator si isi va imbunatati stima de sine.