Parinti dependenti de telefonul mobil – ce efecte nocive are acest comportament asupra copiilor

/ / Modificat: 2021-10-26
Parinti dependenti de telefonul mobil – ce efecte nocive are acest comportament asupra copiilor

Telefoanele sunt nelipsite din viata noastra. Ne ajuta sa tinem legatura cu peroanele dragi, sa citim stiri, articole si chiar carti, sa vedem filme si chiar sa ne jucam. Intr-un cuvant, telefoanele ne ofera tot ce avem nevoie pentru petrecerea timpului liber. Nu este de mirare ca multe persoane devin dependente de aceste dispozitive. Iar efectele sunt daunatoare, in special pentru copiii ai caror parinti sunt dependenti de telefon.

Multi parinti s-au obisnuit sa se bucure de beneficiile erei digitale si nu se despart de dispozitivul electronic nici macar in timpul liber. Din aceasta cauza parintii pierd ocazia de a-si rasfata copiii, de a experimenta lucruri noi impreuna si de a le raspunde la intrebari. Iar aceasta situatie nu se intampla doar in casa, ci si in timpul plimbarilor in parc sau iesirilor in familie.

Ai crede ca situatia este una rara, insa nu este deloc asa. O analiza efectuata de AVG Technologies a dezvaluit cifre ingrijoratoare. Patru din zece copii au declarat ca parintii lor acorda mai multa atentie si timp telefonului mobil, decat lor. Mai mult, ascestia au mai declarat ca ror au existat momente in care au avut parte de atentia deplina a parintilor, deoarece acestia fie le intrerupeau conversatiile fi sau refuzau sa raspunda la intrebari pentru ca foloseau telefonul mobil.

Pe de alta parte, o activitate scolara a contribuit, de asemenea, la identificarea faptului ca dependenta de telefon a parintilor ii afecteaza pe cei mici. Cand micutilor li s-a cerut sa deseneze o imagine a familiei lor, acestia au inclus telefoanele mobile in mainile parintilor lor.

Inconvenientele cauzate de dependenta de telefonul mobil

Dependenta parintilor de telefoanele mobile afecteaza emotiile copiilor, deoarece de cele mai multe ori acestia se simt exclusi si lipsiti de importanta. Ca urmare, copiii pot avea o stima de sine scazuta, deoarece le lipsesc dragostea si laudele care sa-i motiveze.

Aceasta dependenta slabeste legatura dintre parinti si copii, deoarece dialogul devine mai rar. Din acest motiv, copiii nu gasesc un sprijin constant in care sa se descarce si sa se simta intelesi.

Lipsa dialogului duce, de asemenea, la lipsa stimularii limbajului copiilor, prin urmare acesti copii pot avea dificultati in a se exprima si se indoiesc de capacitatea lor de a construi relatii sociale.

Mai mult, copiii crescuti de parinti dependenti de telefonul mobil sunt privati de instrumentele necesare pentru a invata cum sa se comporte si sa-si piarda timiditatea. Ca urmare, micutii devin introvertiti si se simt inconfortabil atunci cand sunt multi oameni in jurul lor, iar aceste carateristici vor persista si la maturitate.

Dependenta de telefoanele mobile ii face pe parinti sa rateze adesea activitati esentiale pentru consolidarea dezvoltarii motorii si cognitive a copiilor si ii impiedica sa petreaca timp de calitate alaturi de copiii lor.

Ca factor suplimentar, copiii cresc intr-o relatie distanta fata de parintii lor. Prin urmare, in adolescenta, nu apeleaza la ei pentru sfaturi sau pentru a-i anunta despre problemele care apar in viata lor.

In plus, acesti copii se obisnuiesc cu acest mod de convietuire si ajung, in cele din urma, sa adopte acelasi comportament.

Articole recomandate

Citeste si despre