Somnambulismul la copii este o tulburare de somn care apare, de obicei, la o anumita varsta. Este important sa stim ce este somnambulismul si cum se manifesta, pentru a actiona in mod corect.
La ce varsta este somnambulismul cel mai frecvent la copii?
Somnambulismul la copii apare, in general, intre 4 si 8 ani. Este foarte rar ca acesta sa apara mai devreme. Acesta tinde sa atinga un varf in jurul varstei de 12 ani si apoi sa dispara spontan in timpul adolescentei.
De ce apare somnambulismul la copii?
S-a observat ca episoadele de somnambulism se termina adesea atunci cand copilul invata sa isi controleze pipi-ul nocturn prin mersul la toaleta. Prin urmare, s-a emis ipoteza ca aceasta tulburare poate fi legata de faptul ca copilul are vezica plina.
Cum va puteti da seama daca un copil este somnambul?
Episoadele de somnambulism dureaza, in medie, aproximativ 10 minute.
In timpul somnambulismului, copilul poate face lucruri fara sa fie constient de ele si nu-si va aminti cand se trezeste, cum ar fi sa se dea jos din pat, sa mearga si sa faca anumite lucruri.
S-a observat ca, la copiii predispusi la somnambulism, episoadele sunt mai frecvente daca copilul se culca atunci cand este foarte obosit sau agitat.
Mai mult decat in alte cazuri, este foarte important sa se urmeze toate ritualurile de noapte buna, asigurandu-se ca copilul nu se culca mai tarziu de ora 21:30, mai ales daca are febra.
Cresterea temperaturii corpului poate fi un alt factor care favorizeaza somnambulismul.
Ce puteti face daca copilul dumneavoastra este somnambul?
Singurul pericol asociat cu somnambulismul este acela ca copilul sa se raneasca, de exemplu, daca se impiedica sau se urca pe barele patului sau daca apuca obiecte ascutite. Prin urmare, ar trebui sa actionati dupa cum urmeaza:
Casa trebuie sa fie cat mai sigura posibil. Usa ar trebui sa fie incuiata si ferestrele inchise.
Nu lasati la indemana copilului obiecte ascutite sau taioase sau obiecte atat de mici incat copilul le-ar putea pune in gura si s-ar putea sufoca cu ele.
Este recomandabil sa se monteze o bariera daca exista scari sau trepte.
Deoarece somnambulismul poate dura pana in adolescenta (chiar si pana la varsta de 15 ani), un copil somnambul nu ar trebui sa doarma niciodata in patul supraetajat.
Este periculos sa trezesti un copil somnambul?
Episoadele de somnambulism trebuie tratate cu blandete si prudenta. Desi nu este adevarat, asa cum se spune, ca trezirea unui copil somnambul este periculoasa in sens strict, este adevarat ca o trezire brusca poate fi foarte traumatizanta pentru copil, care actioneaza inconstient.
Prin urmare, este indicat sa tineti copilul in brate si sa-i vorbiti linistit, pe un ton calm si afectuos, permitandu-i astfel sa se trezeasca fara sa tresara.