10 lucruri pe care le poti spune in loc de “Nu mai plange”

/ / Modificat: 2024-02-16
10 lucruri pe care le poti spune in loc de “Nu mai plange”

Exasperarea si nevoia unui moment de liniste in care sa poti gandi fara sunetul de fundal al plansului celui mic te-a impins sa spui sau macar sa gandesti macar o data lucruri cum ar fi "nu te prosti", "fa liniste, toata lumea se uita la tine", "nu mai plange sau iti dau eu motiv sa plangi".

Atunci cand esti parinte ai de-a face in fiecare zi cu o multitudine de emotii si sentimente care pot fi coplesitoare. Tentatia de a striga "nu mai plange, opreste-te, gata!" este foarte mare; noi toti am spus asta copiilor nostri la un anumit moment dat sau macar ne aducem aminte ca ni s-a spus atunci cand eram copii de catre parintii nostri.

Plansul este normal

Plansul este o modalitate sanatoasa si necesara prin care cei mici isi exprima sentimentele, iar tu nu ar trebui sa incerci sa reprimi asta. Spunandu-i copilului tau sa nu mai planga, nu faci decat sa ii transmiti mesajul ca sentimentele sale nu sunt importante, ca se comporta prosteste, ca este enervant.

Daca vrei sa invete cum sa isi controleze emotiile, sa aiba incredere in tine si sa iti impartaseasca ceea ce simte, atunci nu ar trebui sa minimizezi importanta plansului si nici sa incerci sa il faci sa inceteze a mai plange.

Plansul este potrivit in orice ocazie

Orice iti supara copilul este ceva valid si important pentru el, chiar daca tie ti se pare a fi fara insemnatate; nu uita ca perspectivele voastre asupra lumii inconjuratoare sunt diferite. De multe ori parintii au o problema atunci cand copiii plang si isi manifesta emotiile in public, crezand ca nu este un cadru potrivit pentru asta si temandu-se ca cel mic va fi judecat de cei din jur. Gandeste-te insa mai bine data viitoare cand copilul tau plange in public si prima ta reactie este sa ii spui "nu mai plange". Care este de fapt mesajul pe care vrei sa i-l transmiti?

Poate ca nu ar trebui sa isi reprime sentimentele de dragul celor din jur. Mai devreme sau mai tarziu, copilul va invata regulile nescrise ale societatii in care traieste, va invata cum sa isi gestioneze sentimentele si ce este sau nu potrivit in public, dar modul prin care il inveti asta, sustinerea ta in ceea ce priveste dezvotarea emotionala, trebuie sa fie facuta cu empatie si intelegere fata de ceea ce el simte si nu prin stoparea sentimentelor si trailor sale.

Nu iti ingreuna sarcina

De fiecare data cand ii suprimi copilului sentimentele, adesea din cauza unor preconceptii ale societatii in care traim, nu faci decat sa iti ingreunezi sarcina; rar reusesti sa il faci sa nu mai planga si este foarte probabil sa aiba nevoie de si mai mult sprijin din partea ta, ca parinte, pe viitor, daca il opresti din plans.

Va plange mai des si mai tare de fiecare data, incercand sa iti capteze interesul, intelegerea si empatia fata de sentimentele cu care se confrunta si care il fac de fapt sa planga.

Ce sa ii spui in loc de "nu mai plange"

Poate ca uneori constientizezi ca nu ar trebui sa ii ceri sa nu mai planga, dar iti este dificil sa gasesti cuvintele portivite pentru a-l sustine.

Incearca cateva sugestii:

• E normal sa fii trist

• Stiu ca iti este greu

• Sunt aici, cu tine

• Spune-mi ce simti

• Iti inteleg supararea, dezamagirea, furia

• Te voi ajuta

• Te ascult

• Inteleg ca ai nevoie de spatiu, vreau sa fiu aici pentru tine, voi ramane in apropiere ca sa ma poti gasi imediat ce esti pregatit

• Nu pare drept (sa ti se intample asta)

• Ce s-a intamplat a fost intr-adevar ingrozitor, suparator, dezamagitor

Articole recomandate

Citeste si despre