Cuvintele pe care le spunem atunci cand ii certam pe copii sau incercam sa ii disciplinam pot provoca uneori rani adanci in sufletele lor. Desi nu ne dam seama si le consideram inofensive, unele expresii pe care le rostim la nervi ajung ca niste sageti asupra copilului si il pot afecta pe termen lung. Iata cateva lucruri pe care nu ar trebui sa i le spui niciodata copilului tau si cum il pot afecta!
1. Te porti exact ca mama ta/ tatal tau!
A-l compara pe copil cu altcineva, fie ca este copil sau adult, nu este niciodata de ajutor si ii stirbeste stima de sine. Asta cu atat mai mult cu cat o faci pentru a scoate in evidenta un comportament negativ, care te deranjeaza atat la el, cat si la celalalt partener sau la alt adult cunoscut.
Cu ce poti sa inlocuiesti: Nu imi place deloc acest comportament!
2. Esti rau/ Faci numai probleme!
Etichete precum „rau”, „neastamparat” sau „sursa problemelor” il afecteaza pe copil mai mult decat iti dai seama. El va creste cu ideea ca este rau si ca nu este demn de iubire, va avea o stima de sine scazuta si sunt mari sanse sa devina victima a bullying-ului. Pune accentual pe actiune, nu pe el.
Cu ce poti sa inlocuiesti: M-a suparat foarte tare cee ace ai facut!
3. Nu mai plange, iti dau eu motive sa plangi!
Este in regula sa disciplinati comportamentul, dar nu si emotiile copilului. Acestea trebuie sa fie validate prin empatie, iar mesajul pe care ar trebui sa il transmitem copiilor este ca e in regula sa planga, sa se descarce, ca intelegem ca sunt tristi, ca suntem alaturi de ei si sa le dam instrumente pentru a-si gestiona emotiile pe viitor.
Cu ce poti sa inlocuiesti: Inteleg ca esti suparat. Pot face ceva sa te ajut sa te linistesti?
4. Ti-ai invatat lectia?
Copilul ar trebui sa invete din propriile greseli, nu sa fie umilit, pedepsit sau rusinat pentru ele. In loc sa-i spunem asta, am putea sa il intrebam ce a invatat sau ce ar putea face diferit data viitoare, pentru a ne asigura ca a tras concluziile corecte din intamplare.
Cu ce poti sa inlocuiesti: Ce ai inteles/ invatat din ceea ce s-a intamplat?
5. Stai sa vezi cand va ajunge tatal tau/ mama ta acasa!
Frica nu este niciodata o solutie in disciplinarea copiilor, iar a arunca responsabilitatea disciplinarii asupra celuilalt parinte va face pe voi insiva sa pareti incapabili in ochii copiilor. Ia atitudine si fii ferm(a) pentru a corecta comportamentul atunci, nu delega sarcina asupra celuilalt parinte.
Cu ce poti sa inlocuiesti: actioneaza si corecteaza comportamentul pe loc, fara sa astepti interventia celuilalt parinte.
6. De ce nu poti sa faci din prima?
Uneori copiii au nevoie sa le spunem de mai multe ori sa se spele pe maini, sa stranga jucariile sau sa isi duca hainele la spalat. Desi ne putem pierde rabdarea uneori, este de preferat sa nu apelam la critica pentru a corecta acest comportament.
Cu ce poti sa inlocuiesti: Multumesc ca te-ai spalat pe maini! Mi-ar placea sa nu fie nevoie sa iti repet de multe ori.
7. Ma scoti din minti!
Nu invinovati copilul pentru emotiile tale si pentru felul in care te simti la un moment dat. Asuma-ti gandurile si sentimentele pe care le ai, fara sa dai vina pe ceva ce a facut micutul tau sau oricine altcineva. Nimeni nu este responsabil pentru emotiile noastre, ci noi insine ar trebui sa invatam sa le gestionam.
Cu ce poti sa inlocuiesti: Am nevoie de cateva minute sa ma linistesc.
8. Nu ma mai contrazice!
Atunci cand discutati, chiar si in contradictoriu, discutia ar trebui sa fie una pe orizontala, nu pe verticala. Oferiti-i copilului sansa de a-si expune punctul de vedere si evitati abordarile in care voi va asezati in pozitie de putere si il reduceti la tacere prin argumente precum: eu sunt adult si am intotdeauna dreptate.
Cu ce poti sa inlocuiesti: Iti inteleg punctul de vedere, dar eu vad lucrurile diferit.
9. M-am saturat sa iti spun de 100 de ori!
In stransa legatura cu punctul 6, a-l cicali pe copil nu este o solutie, ba poate chiar sa inrautateasca lucrurile. Daca copilul nu respecta din prima ceea ce ii spui, foloseste un avertisment prin care sa ii explici ce se va intampla daca nu iti respecta instructiunile. Urmatorul pas este sa arati fermitate si sa treci la aplicarea consecintelor.
Cu ce poti sa inlocuiesti: Te rog frumos sa stingi televizorul si sa vii la masa! -> Daca nu stingi televizorul intr-un minut, voi veni si il voi opri eu. -> urmatorul pas este sa arati fermitate si sa pui in aplicare ceea ce ai spus, oprind televizorul.
FOTO: Freepik