Cand trebuie sa mergi cu copilul la psiholog. 12 semne care ar trebui sa iti dea de gandit

/ / Modificat: 2022-01-14
Cand trebuie sa mergi cu copilul la psiholog. 12 semne care ar trebui sa iti dea de gandit

Multi parinti apeleaza la psiholog atunci cand au motive de ingrijorare cu privire la comportamentul copilului. Micutii pot traversa perioade dificile in viata, mai ales daca au de-a face cu un context cum ar fi separarea parintilor sau piederea cuiva drag. Insa nu este obligatoriu sa existe un eveniment care declanseaza schimbarea comportamentului copiilor; este, prin urmare, important sa iti dai seama atunci cand se intampla acest lucru, pentru a putea cere ajutor de specialitate.

Desi mersul la psiholog este un subiect tabu in societatea romaneasca, sanatatea mintala atat a adultilor, cat si a copiilor, este extrem de importanta. Atunci cand apar tulburari de dezvoltare sau comportamente pe care nu le puteti intelege si controla, o vizita in cabinetul psihologului poate aduce multe raspunsuri. In plus, psihologii specializati pe lucrul cu copiii au metode prin care ii fac pe micuti sa perceapa totul ca pe o joaca, o discutie libera, asadar nu aveti motive sa va temeti de o experienta neplacuta.

Cand stii ca este momentul sa mergi cu copilul la psiholog

Iata 12 semne care ar trebui sa le dea de gandit parintilor:

1. Are comportament violent sau ostil fata de oameni sau fata de mediu. Este lipsit de respect la scoala sau distruge obiecte.

2. Durere in urma pierderii unui membru al familiei.

3. Schimbari drastice care il pot afecta chiar daca nu arata acest lucru: divortul parintilor, mutarea in alta tara sau chiar in alt oras.

4. Probleme de somn: cosmaruri, insomnii.

5. Probleme de alimentatie.

6. Fac pe ei in somn.

7. Schimbari bruste ale performantei scolare.

8. Tristete, plans, depresie.

9. Frica excesiva in situatii care nu sunt periculoase.

10. Comportamente repetitive, obsesive, ticuri.

11. Este victima hartuirii sau a bullying-ului la scoala.

12. Dificultati de concentrare si de rezolvare a sarcinilor. Hiperactivitate.

La ce aspecte trebuie sa mai fie atenti parintii

Dincolo de semnele evidente care ne arata ca un copil are nevoie sa fie consultat de un terapeut, parintii trebuie sa fie tot timpul atenti la starea de spirit si la schimbarile prin care trec copiii lor.

Uneori, problemele specifice copilariei sunt subestimate, iar parintii se gandesc ca vor trece de la sine. In cazul multora dintre ele asa este, insa altele pot lasa urme adanci in mintea si sufletul copilului, daca nu sunt tratate la timp.

In unele cazuri, problemele se rezolva cu dragoste si comunicare, fara sa fie nevoie de terapie. Daca simtiti totusi ca este nevoie sa mergeti la psiholog, nu amanati sa faceti acest lucru. Terapeutul va decide, in urma unei sedinte, daca este necesar sa continuati sau nu cu terapie.

Cum pregatim copilul pentru mersul la psiholog

Atunci cand aduceti in discutie vizita la psiholog, faceti-o natural si cat mai relaxat. Explicati-i copilului, pe intelesul lui, ca veti merge sa stea de vorba cu cineva, insa fara a-i induce ideea ca are o problema si fara sa stigmatizati mersul la psiholog, care deja este un subiect tabu in societate.

Atunci cand decideti sa faceti acest pas, faceti-l cu fermitate si fara sa dati inapoi. Documentati-va ce presupune procesul si explicati-i copilului toti pasii, astfel incat sa mearga relaxat si cu inima deschisa acolo si sa nu perceapa acest moment ca pe o sursa de anxietate si angoasa.

FOTO: Freepik.com

Taguri Psiholog copii Cabinete de psihologie

Articole recomandate

Citeste si despre