Ai fost vreodata cu un prieten la o cafea si a inceput sa dea scroll pe telefon la jumatatea conversatiei? Cu totii am trecut prin asta - si este in regula daca aceasta situatie ti-a lasat o impresie neplacuta. Dar acest fenomen, cunoscut si sub numele de „phubbing”, nu afecteaza doar colegii adulti - se intampla intre ingrijitori si copii, iar pe copii ii afecteaza mai mult decat ati putea crede.
In urma cu cateva luni, utilizatorul TikTok si consilier licentiat in sanatate mintala, @StephAnne221 a postat un videoclip care evidentiaza repercusiunile lipsei de atentie cu un copil in favoarea unui telefon. Desi poate parea aparent inofensiv, acest lucru poate fi de fapt destul de daunator daca copiii experimenteaza sentimente de respingere sau sunt snobiti, de unde si termenul de „phubbing”.
Ce este Phubbing?
Phubbing se refera la momentul in care cineva ignora o alta persoana in favoarea telefonului. Termenul „phubbing” a fost inventat in Australia ca parte a unei campanii din 2012 a Dictionarului Macquarie pentru a descrie o tendinta in crestere a comportamentului social in care oamenii ii ignora pe cei din jurul lor in timp ce dau scroll pe smartphone.
Dr. Jenny Woo, cercetator in domeniul stiintelor cognitive si creatorul celor 52 de abilitati esentiale de relationare, descrie phubbing-ul parental ca fiind obiceiul parintilor de a se concentra asupra telefoanelor lor in loc sa interactioneze cu copiii lor sau sa le acorde atentie. Un studiu din 2022 a aratat ca phubbing-ul parental a fost corelat in mod semnificativ cu atasamentul parinte-copil, epuizarea ego-ului si epuizarea invatarii.
Cum influenteaza obiceiurile telefonice ale unui parinte sau ale unei persoane care are grija de copii?
Dupa cum iti poti imagina, obiceiurile telefonice ale unui ingrijitor au un impact semnificativ asupra copiilor.
„Atunci cand ingrijitorii (parintii) isi prioritizeaza telefoanele in detrimentul interactiunii cu copilul lor, ceea ce poate fi comunicat acelui copil - si internalizat de acesta - este ca telefonul este mai valoros, mai captivant, mai interesant si mai important decat ei”, spune Michelle Felder, LCSW, fondator si CEO al Parenting Pathfinders.
Acest lucru se coreleaza cu termenul „fata nemiscata”, care a fost derivat dintr-un experiment psihologic realizat in anii 1970. Acest experiment a demonstrat impactul pe care o interactiune parinte-copil intrerupta sau o lipsa brusca de implicare sociala din partea unui ingrijitor il are asupra unui copil - similar cu momentul in care un parinte isi deruleaza telefonul in fata copilului.
„In cadrul experimentului, atunci cand un parinte a fost brusc lipsit de reactie si a adoptat o expresie faciala si un comportament nemiscat si lipsit de emotii, sugarii au manifestat semne de confuzie si suferinta”, spune Felder. „Interactiunile parinte-copil joaca un rol imens in modelarea dezvoltarii sociale si emotionale a copilului, iar acest experiment subliniaza importanta conexiunilor sociale si a faptului de a fi receptiv din punct de vedere emotional la nevoile copilului.”
In plus, Dr. Nikki Hurst, terapeut principal si manager de produs clinic la Embodied, Inc, remarca faptul ca phubbing-ul poate provoca, de asemenea, intarzieri critice in dezvoltarea limbajului si in invatarea abilitatilor si comportamentelor sociale. Mai precis, phubbing-ul mamei a fost, de asemenea, corelat in mod semnificativ cu problemele emotionale si comportamentale ale copiilor.
Cum sa-ti reduci obiceiul telefonului si sa modelezi o utilizare atenta a tehnologiei
In timp ce toate aceste date pot parea infricosatoare, este important sa stii ca exista modalitati de a face schimbari acasa, daca esti ingrijorat de impactul pe care utilizarea telefonului il are asupra copiilor tai. Daca vrei sa iti reduci obiceiul de a rasfoi telefonul, expertii au oferit cateva sfaturi pe care poti incerca sa le implementezi in rutina ta:
Creeaza spatii fara telefon - desemneaza anumite zone din casa in care sa nu ai voie sa folosesti telefonul, astfel incat sa poti acorda toata atentia persoanelor din jurul tau.
Stabilirea limitelor - Pentru multi parinti, utilizarea telefonului poate fi legata de locul de munca. In aceste cazuri, specialistii recomanda crearea unor limite mai stricte in ceea ce priveste munca si utilizarea telefonului in afara programului de lucru.
Stabileste limite pentru aplicatiile de social media- Pentru acele persoane care se lasa prinse in derularea pe Instagram sau TikTok, Hurst sugereaza sa seteze limite pentru aplicatiile de social media care pot fi cele mai distractive: „Dezactivati notificarile dupa o anumita ora din zi sau puneti-va telefonul pe modul «nu deranjati» pentru a ajuta la limitarea distragerilor nedorite”, adauga ea.
FOTO: freepik.com