Ce fel de parinte esti, in functie de al catelea copil ai fost in familie

/ / Modificat: 2022-07-04
Ce fel de parinte esti, in functie de al catelea copil ai fost in familie

Ordinea nasterii copiilor poate influenta personalitatea, se pare, iar cercetatorii au concluzionat ca multe trasaturi comportamentale poarta amprenta acestui lucru. Asa cum personalitatea primului nascut dintr-o familie difera de cea a mezinului, si stilul tau de parenting poate fi influentat de al catelea nascut ai fost in familie.

Kevin Leman, autorul cartii „Cartea ordinii nasterii: De ce esti asa cum esti”, este sigur ca locul tau in familie poate defini ce fel de parinte vei fi.

Ce fel de parinti sunt primii nascuti

Intr-o familie cu mai multi copii, primul nascut este de obicei liderul intre frati. El respecta regulile si uneori chiar le stabileste; el are grija ca si cei mai mici sa le respecte si el este cel care are, in general, tinte inalte.

Fratele cel mai mare este mai „predispus” la succes atat pe plan profesional, cat si personal.

Primii nascuti au tendinta sa fie perfectionisti, dar si sa le faca pe plac altora. Sunt, in general, mai responsabili, pentru ca de multe ori, au fost nevoiti sa se comporte ca niste mini adulti si sa se ocupe de casa.

Sunt increzatori in fortele proprii si uneori chiar dominanti; pot fi, insa, si inflexibili si reticenti la a iesi din zona de confort.

Un parinte care a fost frate sau sora mai mare va avea, in general, urmatoarele trasaturi:

  • are asteptari inalte de la propriii copii; personalitatea de tip A si tendinta de a tine lucrurile in ordine se va reflecta asupra stilului de a educa copiii.
  • atitudinea sa e influentata de felul in care se simteau si se comportau fratii mai mici; daca ei se simteau neascultati, se poate sa tina cont de acest lucru atunci cand isi cresti copilul si sa ii ceara parerea mai des. Daca, in schimb, fratii mai mici il iritau deseori, s-ar putea sa nu fie foarte tolerant cu propriul copil.
  • poate avea tendinta sa isi solicite prea mult copilul, dar asta pentru ca se va identifica prea mult cu el.

Esti fratele mijlociu in familia ta? Ce fel de parinte esti

Copiii mijlocii sunt deseori cei care joaca rolul de mediatori in familie. Faptul ca au si frati mai mari, si frati mai mici, ii aduce deseori in postura de a negocia si de a face compromisuri; isi dezvolta, astfel, capacitatea de a vedea mai multe aspecte ale unei situatii.

Copiii mijlocii sunt in general flexibili, dispusi sa se lase dusi de val, iar asta se va reflecta si ulterior in stilul lor de parenting. Le place sa se faca placuti si simt nevoia de atentie, tocmai pentru ca acasa la un moment dat asta a inceput sa le lipseasca.

Un copil mijlociu va fi un parinte care va cantari atent orice decizie si va avea mereu grija sa isi asculte propriii copii. Cel mai probabil, va lua decizii bazate pe ceea ce tu vei considera ca este cel mai bine si corect pentru intreaga familie.

Ce fel de parinti sunt mezinii familiei

Cei mai mici copii din familie au, de regula, mai multa libertate decat fratii lor si, drept urmare, sunt mai independenti si mai increzatori. Ei devin, de cele mai multe ori, spirite libere, iubitoare de distractie; extrovertiti si aventurieri, sunt deschisi la experiente neconventionale si la a-si asuma riscuri, dar usor manipulatori si iresponsabili.

Cand ajunge la randul sau parinte, mezinul dintr-o familie probabil isi va incuraja copiii sa caute aventura. El nu va tine cont de conventii si teorii despre parenting si se va baza mai mult pe instinct. Are, insa, probleme in a stabili reguli si va fi un parinte poate prea bland uneori.

Esti singur la parinti? Ce fel de parinte esti

Copiii singuri la parinti sunt increzatori, orientati spre succes si perfectionism si lideri innascuti; pot deveni, insa, prea egoisti si preocupati de propria persoana, nefiind obisnuiti cu spiritul de echipa.

Sunt energici, intreprinzatori si ambitiosi, dar si mai maturi si mai comunicativi, datorita faptului ca au crescut inconjurati in general de adulti.

Copiii unici pot intampina dificultati cand devin parinti sau chiar in a deveni parinti, pentru ca nu sunt obisnuiti cu ideea de a avea grija de un copil mai mic; sunt in schimb, obisnuiti sa aiba mereu timp pentru propria persoana, ceea ce atunci cand esti parinte poate fi destul de dificil de obtinut.

FOTO: Pixabay

Taguri Parinte copil Primul nascut al familiei

Articole recomandate

Citeste si despre