Cele mai bune moduri in care sa practici parentingul pozitiv

/ / Modificat: 2024-05-20
Cele mai bune moduri in care sa practici parentingul pozitiv

„Parentingul pozitiv” este in prezent un cuvant la moda care este utilizat in mod obisnuit pentru a descrie practicile parentale. Cu toate acestea, ce inseamna mai exact acest termen? Cercetarile au constatat ca parentingul pozitiv este eficient? Si cum se practica de fapt parentingul pozitiv?

Ce este parentingul pozitiv?

Este nevoie de o definitie mai coerenta a parentingului pozitiv. Cu toate acestea, un articol de analiza recent a generat urmatoarea definitie a parentingului pozitiv pe baza a 120 de articole pe aceasta tema: „o relatie continua a parintilor si a copiilor care include ingrijirea, predarea, conducerea, comunicarea si satisfacerea nevoilor unui copil in mod constant si neconditionat” (Seay & Freysteinson, 2014). Alti cercetatori au definit parentingul pozitiv ca fiind o relatie parinte-copil care „raspunde la nevoile si sentimentele copilului si combina caldura si stabilirea de limite atente si ferme in mod constant in timp” (Schor, 2003).

Este eficient parentingul pozitiv? Va imbunatati cu adevarat comportamentul copilului tau?

Cercetarile arata ca parentingul pozitiv este asociat cu niveluri mai scazute de agresivitate si alte forme de comportament dificil la copii. In special, mamele care folosesc mai multe practici parentale pozitive cu copiii lor mici au mai putine sanse de a avea copii care prezinta un comportament dificil mai tarziu in copilarie.

Cum sa practici parentingul pozitiv

Cum practici parentingul pozitiv intr-un mod asociat cu un comportament mai putin provocator la copii (conform cercetarilor)?

1. Respecta autonomia si independenta copilului tau. Permite-i sa faca alegeri si sa faca propriile greseli. Atunci cand este posibil, lasa-l sa aleaga hainele pe care le poarta, activitatile de joaca si ordinea sarcinilor din rutina zilnica.

2. Ofera copiilor oportunitati de joaca si invatare adecvate dezvoltarii. Invata-i cuvinte si abilitati noi, dar invata-i si despre emotii. Stabileste limite si corecteaza-le comportamentul atunci cand este necesar.

3. Fii sensibil la indicatiile copilului tau. Fii constient si receptiv la emotiile lor. Raspunde in mod consecvent la comunicarea lor (sau la incercarile lor de comunicare, daca nu comunica inca folosind cuvinte).

4. Fii cald si iubitor cu copilul. Arata-i in mod regulat afectiune si dragoste. Lauda-i eforturile si munca depusa ori de cate ori observi acest lucru.

5. Fii prezent si interactioneaza cu copilul cat mai des posibil. Practica zilnic un timp special cu copilul (adica petreceti aproximativ 15 minute pe zi, unu la unu cu copilul tau, cu un minim de distragere a atentiei si urmarindu-i exemplul in joaca).

FOTO: freepik.com

Taguri Disciplina pozitiva Parenting pozitiv

Articole recomandate

Citeste si despre