De cele mai multe ori, daca vei pune o astfel de intrebare raspunsul va veni rapid, persoana identificandu-se cu propriul nume. ,,Eu sunt X, am Y ani si sunt din ….”
Insa , fiecare persoana este ceea ce crede el depre propria lui persoana, este ceea ce cred ceilalti despre el si ceea ce spune el celorlati despre propria lui persoana.
Astfel, in perioada copilariei mici, facem cunostinta cu EUL FIZIC, ne privim in oglinda, observam trasaturile noastre fizice, invatam sa recunoastem diferitele parti ale corpului si suntem fascinati de oglinda. Cu timpul, trebuie sa invatam sa ne prezentam celorlalti, sa le spunem si despre ceea ce nu se observa cu ochiul liber- propriile noastre cunostinte, trairi, motivatii ori dorinte. Astfel, ne-am ,,afisat” EUL PSIHIC.
Insa, ceilalti ne obseva comportamentul, propriile reactii la diversi stimuli, ori stilul de a rezolva sarcini sau de a relationa. De aceea, suntem caracterizati si din punct de vedere al EULUI SOCIAL.
Asadar, nu mai suntem doar un simplu nume, ci oferim, chiar si involuntar, o multime de informatii despre ceea ce este in interiorul nostru.
In functie de parerea pe care ne-o construim fata de persoana noastra, stima noastra de sine va fi corecta, exacerbata sau redusa. Daca un copil ori un adult va fi permanent criticat ori neglijat, nu va fi stimulat sa se manifeste, sa vorbeasca, sa ia atitudine si sa-si asume responsabilitati, stima lui de sine va fi scazuta, increderea in sine va fi minima. De aceea, randamentul in activitati va fi redus, poate chiar inexistent.
Exista si cazuri in care copilul este incurajat, este laudat peste masura si nu va fi evaluat corect. Astfel, stima de sine va fi exagerata, copilul nu va sti sa-si estimeze propriile posibilitati si de aceea esecul va fi un adevarat dezastru, care poate provoca trauma ori depresii.
Insa, daca permanent copilul va fi obisnuit sa se aprecieze corect, sa-si evalueze propriile capacitati si sa inteleaga ca exista si situatii in care reusita necesita multa munca si efort, iar uneori poate sa nu apara, copilul va fi echilibrat, cu o stima de sine estimata corect si pregatit atat pentru reusita cat si pentru esec, care va fi doar un motiv in plus ca data viitoare sa munceasca ori sa se implice ceva mai mult.
Asadar ,,Cine esti TU?”
Daca vei raspunde astfel incat vei oferi informatii atat despre calitatile personale cat si despre defecte, vei fi o persoana echilibrata, pozitiva, extrovertita, dornica de perfectionare si sociabila.