Copilul tau sufera de complex de inferioritate? Cum iti poti da seama si ce sa faci pentru a-l ajuta

/ / Modificat: 2021-12-16
Copilul tau sufera de complex de inferioritate? Cum iti poti da seama si ce sa faci pentru a-l ajuta

Stima de sine este un concept ale carui baze sunt puse in copilarie. Este insasi fundatia pe care se construieste o personalitate puternica, cu o dezvoltare psihologica sanatoasa. Daca increderea in sine a copilului este stirbita dintr-un motiv sau altul, va aparea complexul de inferioritate. Acesta ii poate impiedica pe copii sa ia decizii, sa se conecteze cu altii si sa aiba o dezvoltare sanatoasa.

Copiii trebuie crescuti in asa fel incat sa aiba incredere in ei, sa stie ca sunt capabili de orice si sa se simta bine in pielea lor, indiferent de standarde. Ce este de facut daca fiul sau fiica voastra isi pierde increderea in sine si devine nesigur(a)? Iata cum va dati seama daca aveti un copil care dezvolta un sentiment de inferioritate si cum sa gestionati situatia!

Ce este complexul de inferioritate

Atunci cand spunem despre o persoana ca are un complex de inferioritate, inseamna ca se simte nesigura si are o stima de sine scazuta. Are tot timpul tendinta de a se compara cu ceilalti si crede ca le este inferioara, desi nu are motive intemeiate sa creada acest lucru. Va considera mereu ca ceilalti sunt mai buni, mai capabili si au calitati mai multe. Este important de mentionat ca nu vorbim despre o tulburare de comportament, ci de o serie de caracteristici emotionale si comportamentale.

Cum identificam un copil care are complexe de inferioritate

Copilul care au complex de inferioritate prezinta o serie de caracteristici dupa care este usor sa ne dam seama despre ce este vorba. Pot fi toate la un loc sau doar cateva dintre ele:

• ii este teama sa greseasca

• nu isi recunoaste meritele

• are multe nesigurante

• nu stie sa primeasca laudele

• este sensibil la parerile altora

Cum ajutam copilul sa treaca peste complexul de inferioritate

In primul rand, identificati cauzele care au dus la aparitia acestui complex. Poate fi vorba despre o trauma la scoala, bullying, ceva ce tine de aspectul fizic si ii creeaza complexe. Sau poate fi vorba despre stilul educational pe care il aplicati. Un copil caruia nu ii este permis sa greseasca, care este tot timpul comparat cu altii, certat, apostrofat, repezit etc are mari sanse sa fie un copil cu stima de sine scazuta.  

Apoi, este important sa le redam increderea in ei. A-i lauda si a-i aprecia atunci cand fac ceva bine conteaza enorm pentru stima de sine a copiilor. Capata incredere in ei si stiu ca pot face orice.

Incurajati-l sa participe la activitati de grup

Incluziunea sociala si chiar activitatile desfasurate in sanul familiei au un efect benefic asupra stimei de sine a copiilor. Este o oportunitate buna sa va cunoasteti mai bine, sa va exprimati parerile si sa spuneti ce simtiti. Copiii sunt fiinte sociale si se raporteaza la contexte sociale pentru a-si stabili un set de valori. De aceea este important sa nu il lasati sa se izoleze, ci sa il incurajati sa isi exprime personalitatea in contexte cat mai diverse.

Ajuta-l sa se exprime liber!

Copiii trebuie sa invete de mici sa fie sinceri, sa spuna ce simt si ce gandesc, insa fara a-i jigni pe ceilalti si a fi lipsiti de respect. In acest fel, copiii invata sa identifice de ce au nevoie, ce nu le place, ce ii deranjeaza si pot spune aceste lucruri atunci cand este cazul. De exemplu, daca un alt copil ii vorbeste urat la scoala, copilul vostru trebuie sa stie sa se apere, sa puna o limita, sa ii atraga atentia acelui copil ca este deranjat de cuvintele lui, fara a-l jigni sau a fi agresiv. In acest fel, se asigura ce genul acela de comportament nu il afecteaza, nu il face vulnerabil si nu se va mai repeta.

FOTO: pixabay.com

Articole recomandate

Citeste si despre