Cum depasesti perioadele dificile ale copilului cand esti parinte vaduv

/ / Modificat: 2022-03-20
Cum depasesti perioadele dificile ale copilului cand esti parinte vaduv

A creste singur un copil, fie ca esti mama sau tata, nu este niciodata usor. Motivele pentru care poti ajunge sa fii parinte singur sunt diverse, insa de departe cea mai dificila situatie este atunci cand celalalt parinte a decedat. In aceste cazuri, parintii singuri trebuie sa gestioneze atat propria suferinta, cat si pe cea a copiilor.

A fi parinte vaduv este, poate, mai greu decat sa divortezi sau sa cresti un copil de care celalalt nu a vrut sa mai stie nimic. In oricare dintre cele trei cazuri, trebuie sa suplinesti lipsa partenerului si sa incerci, pe cat posibil, sa umple golul din sufletul copilului. Dar cand moartea este cea care a descompletat familia, durerea copilului este cu atat mai dificil de gestionat, fiind vorba despre o pierdere definitive si iremediabila.

Sunt cateva lucruri pe care le poti face ca parinte vaduv pentru a face experienta mai usor de suportat, atat pentru tine, cat si pentru copii.

1. Inconjoara-te de persoane care il iubesc pe copil

Ca parinte unic, sigur ca esti cea mai importanta persoana din viata copilului tau. Insa in familia extinsa cu siguranta exista si alti adulti care tin la voi si care sunt dispusi sa va ajute. Bunicii, unchii, matusile pot fi de ajutor in aceasta perioada dificila.

2. Creeaza stabilitate

Stabilitatea si rutinele ii creeaza siguranta si confort copilului. Lucrurile simple precum servitul mesei la aceeasi ora, ritualul de culcare, mersul in parc sau la locul de joaca etc contribuie la crearea unei atmosfere predictibile, care ii da incredere copilului ca totul va fi bine.

3. Ia o pauza

Acest lucru poate fi util si pentru tine, si pentru copii. Multi oameni se grabesc sa se intoarca la activitatea lor zilnica, pentru ca ii ajuta sa metabolizeze mai usor pierderile. Uneori insa avem nevoie de timp cu noi, pentru a intelege ce se intampla. Ia-ti cat timp ai nevoie inainte de a reveni la obligatiile de dinainte.

4. Lasa copilul sa decida anumite lucruri

Intr-o perioada tensionata, in care multe lucruri nu sunt in puterea lui, copilul poate primi putina libertate, dandu-i ocazia sa aleaga anumite lucruri. Cu ce se imbraca, cum veti petrece timpul in weekend sau ce vrea sa manance la cina pot fi decizii pe care sa le ia cel mic.

5. Cere ajutor

Desi esti tentat sa faci totul singur(a), uneori este imposibil. Apeleaza cu incredere la rude, prieteni si accepta ajutorul, atunci cand ti se ofera. Nu-ti fie teama sa ceri sprijin atunci cand esti depasit(a) de situatie. Sunt oameni in jurul tau care vor fi bucurosi sa te ajute la nevoie.

6. Pune limite, daca simti nevoia

Unii oameni pot fi prea binevoitori, iar intentiile lor sunt laudabile. Totusi, daca simti ca sunt prea insistenti sau ca intra prea mult in viata ta, spune-le acest lucru fara menajamente. Nu esti obligat(a) sa socializezi atunci cand nu simti nevoia, iar cei din jurul tau trebuie sa inteleaga acest lucru.

7. Ia in considerare terapia

A pierde omul cel mai drag este extrem de dificil, iar uneori nu poti depasi singur(a) momentul, mai ales daca este si un copil la mijloc. Daca simti ca esti coplesit(a), ia in considerare sa faci cateva sedinte de terapie, poate chiar terapie de grup. Un psihoterapeut sau un grup de oameni care au trecut prin aceeasi experienta te pot ajuta mai mult decat iti imaginezi, atat pe tine, cat si pe copil.

8. Nu pune presiune pe tine sau pe copil

Nimeni nu e perfect, iar a-ti propune sa faci totul bine nu face decat sa puna presiune pe tine. Da-ti voie sa gresesti si nu te judeca prea aspru atunci cand o faci. Cu totii facem greseli, dar ele ne ajuta sa invatam si sa evoluam.

Nici copilul nu trebuie responsabilizat fara masura. Un baietel nu trebuie sa devina dintr-o data „barbatul” casei, daca tatal lui a decedat. O fetita, chiar daca pare destul de mare, nu trebuie sa preia brusc din responsabilitatile pe care le avea mama ei. Sunt lucruri care se vor intampla oricum firesc, dar nu uita ca fiul sau fiica ta au nevoie sa copilareasca, acum poate mai mult decat oricand.

9. Amana deciziile importante

S-ar putea sa vrei sa vinzi casa, sa te muti intr-o alta zona, poate mai aproape de parintii tai. Specialistii sunt de parere ca nu ar trebui sa luam decizii importante in primele 6 pana la 12 luni dupa pierderea partenerului.

Inainte de a face un pas important, da-ti timp sa te adaptezi la noua viata si sa te gandesti bine daca schimbarea este una pe care ti-o doresti pe termen lung sau este doar un impuls.

10. Dati-va voie sa suferiti

Multi oameni evita sa-si confrunte propriile sentimente dupa o pierdere majora. Daca nu o faci acum, durerea te va rascoli mai tarziu si tot va trebui sa o infrunti. Doliul este o perioada fireasca, suferinta este normala si fiecare ar trebui sa o traiasca in felul propriu. Si adultul, si copilul au voie sa planga, au voie sa puna intrebari, chiar fara raspuns, au voie sa isi aminteasca si sa isi consume durerea.

Este posibil sa treceti prin etape precum negare, furie, chiar depresie, insa in cele din urma veti accepta durerea, care este inevitabila. Cu cat traiti mai concret aceste sentimente, cu atat veti depasi mai curand perioada si veti incepe sa fiti bine. Fiti o familie chiar si in momentele grele!

FOTO: Freepik

Taguri Parinte copil Deces parinte

Articole recomandate

Citeste si despre