Cum ii ajuti pe copii sa treaca mai usor peste divortul parintilor? Sfaturile unui psiholog

/ / Modificat: 2023-03-22
Cum ii ajuti pe copii sa treaca mai usor peste divortul parintilor? Sfaturile unui psiholog

Separarea parintilor nu este usor de gestionat pentru niciun copil. Indiferent ce varsta au, micutii sunt afectati, intr-o mai mica sau mai mare masura, de faptul ca mama si tatal lor nu mai formeaza un cuplu. La despartirea propriu-zisa se adauga si procesele privind custodia si felul in care copiii isi impart timpul intre mama si tata.

Unele instante de judecata decid ca minorii sa petreaca doar weekendurile la celalalt parinte decat cel caruia ii este incredintata tutela, in timp ce altele hotarasc ca micutii sa petreaca timpul in mod egal la ambii parinti. A sta o saptamana cu mama si una cu tatal sau doua cu mama si doua cu tatal este o practica destul de intalnita in Occident, iar aceasta impartire este acceptata bine de copii.

Nu acelasi lucru se poate spune insa si in cazul Europei de Est, iar psihologul Radu Leca a explicat, intr-un interviu pentru EGO.ro, de ce copiii prefera sa stea mai degraba cu mamele decat cu tatii dupa divortul parintilor.

„Din punct de vedere psiho-emotional, copiii, cel putin pe teritoriul Europei, nu neaparat in cadrul Europei de Est reactioneaza bine si foarte bine la aceasta forma de impartire a timpului intre ambii parinti. Dar asta nu inseamna ca din punct de vedere afectiv, respectiv din punct de vedere psiho-emotional in toate cazurile reactia este buna.

Acum, ca reactiile sa fie potrivite, respectiv echilibrate si copiii sa nu simta notiunea de dor, ar trebui ca ambii tutori sa fie, din punct de vedere al valorii umane, identici. Numai ca noi stim urmatoarele aspecte: tatii au mai putina rabdare in 90% dintre cazuri decat mamele. Acea rabdare pe care doar 10% dintre barbati o au, o identifica si o pun in aplicare. Aceasta conexiune, respectiv egalitate dintre ambii tutori devine, in 10% dintre cazuri, reala. In restul de 90% din cazuri devine ambigua. Si atunci copiii nu o sa se simta conectati cu tutorele”, a explicat Radu Leca, pentru publicatia mentionata.

Ce reguli trebuie sa respecte parintii, pentru ca micutii sa nu fie afectati

Psihologul a explicat ca este important ca ambii parinti sa aplice acelasi set de reguli si sa fie pe aceeasi lungime de unda in cresterea copiilor. De asemenea, este important ca minorii sa aiba acelasi tip de conexiune cu amandoi parintii. Elementele de care ambii parinti ar trebui sa tina cont, in opinia psihologului, sunt:

  • sa aiba acelasi tip de confort
  • sa existe cel putin o persoana care se ocupa de binele lor
  • sa se conecteze cu ambii parinti la fel
  • sa nu simta dorul si atunci cand il simt sa poata vorbi liber cu unul dintre parintii despre care sustine ca a simtit dorul
  • oricand sa existe notiunea de reguli identice si la mama si la tata.

„Dupa divort, copiii se impart si din punct de vedere legal, dar si din punct de vedere emotional. Trebuie sa se faca (n.r. imparteala) in asa fel incat sa se respecte binele lor superior. Dar daca se defineste binele superior pe care il are copilul la mama in raport cu binele superior pe care il are copilul la tata, vor exista diferente”, a mai spus specialistul.

FOTO: Freepik

Taguri Divort parinti Divort copii Divort parinti copii Despartire parinti Psihologie

Articole recomandate

Citeste si despre