Cum sa ai o relatie de co-parenting sanatoasa si eficienta. Sfaturi utile

/ / Modificat: 2024-05-19
Cum sa ai o relatie de co-parenting sanatoasa si eficienta. Sfaturi utile

 

Co-parintii sunt parinti care nu au o relatie romantica intre ei, dar care lucreaza impreuna pentru a-si creste copilul si pentru a se asigura ca acesta creste intr-un mediu sigur si plin de dragoste. Pentru a functiona, coparentingul presupune ca ambii parinti sa contribuie la ingrijirea, cresterea si activitatile copilului lor si sa interactioneze frecvent si cu respect unul cu celalalt.

Cele mai bune relatii de coparenting implica faptul ca parintii isi pun deoparte sentimentele personale pentru a oferi copilului lor ceea ce are nevoie din punct de vedere emotional si fizic. Pentru inceput, incearca sa identifici ceea ce merge bine, mai degraba decat sa te concentrezi asupra a ceea ce nu merge. In acest fel, poti accentua aspectele pozitive pe masura ce lucrezi la rezolvarea conflictelor parentale cu fostul sot sau fosta sotie. 

Un program prestabilit

Una dintre cele mai dificile parti ale co-parintilor implica gestionarea programului. Tranzitiile in ceea ce priveste timpul petrecut ca parinte sunt mai usor de gestionat pentru toti cei implicati atunci cand programul reprezinta o rutina solida, prestabilita, mai degraba decat un aranjament incert, de tipul „vom vedea”. Parintii care au ajuns la un nivel sanatos de comunicare stiu ca pot conta pe celalalt parinte pentru a-si respecta angajamentele, cu exceptia cazului in care ceva extraordinar necesita o schimbare a rutinei.

Cercetarile au constatat ca rutinele consistente imbunatatesc sanatatea mentala a copiilor si reduc incidentele de depresie, suicid, impulsivitate si agresivitate. Rutinele si dezvoltarea copilului: O analiza sistematica. Journal of Family Theory and Review. 2023. Rutinele sunt esentiale in mediile cu stres mai ridicat, cum ar fi divortul.

Flexibilitate

In timp ce rutina este sanatoasa, este de asemenea important sa fiti flexibili unul fata de celalalt in timp ce sunteti co-parinti. O abordare sanatoasa este sa fiti la fel de conciliant cu fostul dvs. sot sau fosta sotie, asa cum ai dori ca el sa fie cu tine. Chiar daca banuiesti ca fostul nu iti va intoarce curtoazia, incearca sa fii o persoana mai mare. Demonstrarea modului in care ai dori ca lucrurile sa fie intre voi poate fi mai eficienta decat a-i spune in mod repetat ca aranjamentul actual nu functioneaza sau te nemultumeste.

O lipsa de flexibilitate poate duce inevitabil la mai multe conflicte, ceea ce, la randul sau, creeaza un sentiment de instabilitate pentru copii. Cercetatorii spun ca copiii sunt sensibili la interactiunea si conflictul dintre parinti, ceea ce poate avea un impact asupra climatului emotional al unei familii si asupra sentimentului de securitate emotionala al copilului.

Fiti de acord in privinta lucrurilor importante

Nu exista doi parinti care sa fie de acord cu fiecare decizie. Cu toate acestea, co-parintii care colaboreaza bine pentru binele copiilor lor au ajuns la un nivel de baza de acord asupra celor mai importante lucruri. Incercati sa ajungeti la un consens in probleme legate de lucruri importante, cum ar fi urmatoarele:

  • Sanatatea copiilor
  • Disciplina
  • Educatie
  • Educatia spirituala

In unele cazuri, un plan parental scris i-a ajutat pe co-parinti sa atinga acest nivel sanatos de comunicare.

Evita manipularea

Parintii care au o relatie buna si sanatoasa de coparenting nu incearca sa se manipuleze reciproc sau sa controleze aliantele copiilor lor. Acestia recunosc faptul ca copiii lor au nevoie sa aiba relatii cu ambii parinti si ca afectiunea copiilor lor pentru celalalt parinte nu reprezinta o amenintare personala pentru ei.

Discuta schimbarile cu celalalt parinte

Atunci cand este nevoie de schimbari de ultim moment, parintii care au o relatie sanatoasa de coparenting fac un efort sa vorbeasca mai intai unul cu celalalt - inainte de a anunta orice schimbare de program copiilor lor. Unele familii considera ca este util sa includa in planul lor de educatie parentala linii directoare pentru gestionarea modificarilor de program. Aceste „reguli” scrise pot ajuta pe toata lumea sa ramana pe aceeasi pagina si sa limiteze conflictele.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parenting modern Relatie cuplu copil

Articole recomandate

Citeste si despre