Cazurile de violenta si indiferenta celor din jurul nostru sunt din ce in ce mai dese. De multe ori poate ne intrebam de ce am ajuns in aceasta stare, in care parca ceilalti de langa noi sunt invizibili, iar problemele lor nu par niciodata a fi mai mari decat ale noastre.
Traim intr-o societate in care alergam doar dupa bunastarea noastra, fara sa ne gandim si la lipsurile celor din jurul nostru.
Tocmai din acest motiv, ar trebui sa ne gandim cat de important este sa ii invatam pe copiii nostri, viitoarele generatii, ce inseamna empatia. Sunt sigura ca multi parinti se intreaba cum ar trebui sa isi creasca copiii, care vor fi o forta pentru iubire si bunatate, in fata amaraciunii si a urii.
Vorbiti despre sentimente
"Poarta catre empatie este alfabetizarea emotionala", a spus Michele Borba, psiholog educational si autoare a numeroase carti pentru parinti, inclusiv "UnSelfie: Why Empathetic Kids Reiting in Our All-About-Me World".
Cea mai simpla modalitate de a incuraja alfabetizarea emotionala este comunicarea fata in fata in epoca textelor si a telefoanelor inteligente:
"Copiii conectati digital nu invata ce sunt emotiile atunci cand aleg, de exemplu, un emoji", spune psihologul Borba, citata de Huffpost.com.
"Faceti o regula in casa ca atunci cand vorbiti sa va priviti mereu in ochi, deoarece astfel il veti ajuta pe copil sa aiba o interactiune normala si constructiva cu cealalta persoana". Un alt aspect-cheie este invatarea copiilor sa isi identifice propriile emotii inca de la inceput. "Folositi limbajul emotional cu copiii.
Spuneti-le lucruri de genul: "Vad ca esti suparat", "Observ ca esti deranjat de ceva", a declarat si Laura Dell, profesor asistent la Scoala de Educatie a Universitatii din Cincinnati.
"Inainte ca un copil sa poata empatiza cu sentimentele altor persoane, trebuie sa inteleaga cum sa isi proceseze propriile sentimente", a continuat aceasta.
"Dupa ce isi poate identifica propria emotie, copiii sunt capabili sa dezvolte acele abilitati de autoreglare pentru a-si controlo propriile emotii - apoi vor face urmatorul pas pentru a intelege emotiile celorlalti".
Ravi Rao, un neurochirurg pediatru, dar si gazda a unei emisiuni TV pentru copii, considera ca parintii ar trebui sa insiste pe invatarea emotiilor la copiii la fel de mult cum isi doresc ca acestia sa invete culorile sau numerele.
"De multe ori, parintii care se plimba prin parc cu copiii profita de orice ocazie pentru a-i intreba: "Ce culoare are jacheta acelui barbat?", "Ce culoare are autobuzul?", "Cati copaci vezi?". Parintii ar putea insa exersa si emotiile intreband copiii lucruri de genul "O vezi pe femeia aceea? Ti se pare fericita sau trista?".
De asemenea, Rao le recomanda parintilor sa joace "Ghicesc se simti", in care puteti mima fete fericite sau triste si sa le cereti micutilor sa identifice emotia. "Doar asa obisnuim creierul sa observe semnele de pe fetele altor oameni".
Odata ce copiii incep sa isi identifice propriile emotii, puteti trece la pasul urmator, intrebandu-i despre perspectivele emotionale ale altora: "Poti intreba lucruri de genul: "Cum crezi ca s-a simtit prietenul tau cand i-ai luat jucaria? sau "Faptul ca ai lovit-o a intristat-o pe mami", a mai spus Borba.
Utilizati cartile si emisiunile TV in avantajul vostru
Cu ajutorul lecturii si al unor emisiuni TV sau desene animate, de care copiii sunt fascinati, parintii au oportunitatea de a le cultiva empatia, potrivit lui Madeleine Sherak, fosta educatoare si autoare a Superheroes Club, o carte pentru copii despre valoarea bunatatii.
"Discutati cu cei mici despre personaje atunci cand acestea sunt amabile si empatice, dar si cand acestea emit stari emotionale precum durere sau furie. Discutati despre cum se simt probabil personajele si despre posibile scenarii in care acestea ar putea fi tratate diferit", sugereaza educatoarea.
Parintii trebuie sa fie un exemplu
Parintii trebuie sa fie foarte atenti la comportamentul lor pentru a putea modela empatia catre copii.
"Copiii vor prelua cele mai multe comportamente, stari sau emotii chiar de la parinti. Atentie la cum reactionati chiar voi, parintii, la sentimentele altor persoane".
Totusi, daca copilul nu va percepe si nu va asista la astfel de scene si nu li se va atrage atentia asupra sentimentelor oamenilor, ei nu vor invata.
Specialistul Rao a subliniat ca este foarte important ca parintii sa isi arate propriile stari emotionale spunand lucruri precum "Astazi, sunt foarte frustrat" sau "Astazi sunt foarte dezamagit".
Copiii pot practica empatia atunci cand joaca roluri cu papusi sau orice alt joc. Laura Dell a spus de asemenea ca este necesar ca parintii sa recunoasca si sa respecte emotiile copiilor lor.
"Pentru ca micutii sa arate empatie fata de noi si de ceilalti oameni, trebuie ca noi sa aratam empatie fata de ei. Asta nu inseamna ca trebuie sa faci tot ceea ce isi doresc, insa in acele momente dificile din viata lor este bine sa le spui ca intelegi cum se simt", a adaugat Laura Dell.