Stim deja ca parintii influenteaza copiii in multe aspecte ale vietii. Avand in vedere aceste lucruri ramane intrebarea in ceea ce priveste aspectul marital al parintilor, in cazul de fata, divortul. Va avea divortul o influenta asupra vietii maritale a copilului?
Se pare insa ca succesul in casatorie al copiilor este influentat, in mare parte, de relatia pe care o au parintii. Prin urmare, copiii care provin dintr-o familie cu o casnicie fericita, fara probleme, tind sa aiba experiente similare. In schimb, cei care provin din familii cu probleme (certuri, abuzuri, etc), tind fie sa se implice in relatii similare, fie sa-si doreasca sa ramana singuri.
In acelasi mod, cei care au parinti divortati tind sa ajunga mai usor la separare.
Divortul, mostenire de familie
Potrivit cercetarilor in domeniu, studiile au dovedit ceea ce este deva evident pentru multa lume. Nu doar temperamentul sau culoarea parului se mostenesc ci si divortul. Un studiu realizat de psihologii americani areata ca divortul parintilor creste cu 70% riscul ca, la randul lor, copii sa repete istoria.
Desi ultimii 40 de ani inregistreaza o scadere a numarului de despartiri in randul celor proveniti din casnicii dizolvate, cei care nu au crescut in astfel de familii continua sa aiba sanse superioare de reusita, mai arata studiul.
De asemenea, psihologii remarca tendinta oamenilor de a se orienta catre parteneri de viata care au avut un trecut similar, daca nu identic. Prin urmare se intmapla adesea ca un adult ai carui parinti au divortat sa se casatoareasca cu o persoana care a avut un trecut identic. In cazul acestora, sansele de divort sunt si mai mari decat in cazul in care doar unul dintre parteneri a avut parintii divortati.
„Copiii divortului”, cum sunt denumiti de oamenii de stiinta, prefera sa nu isi asume angajamene pe termen lung. Acesti adulti devin dezinteresati de casatorie sau o accepta doar formal, lasand loc posibilitatii de retragere cand simt nevoia.
Adultii proveniti din familii destramate, mai putin empatici?
Exceptand cazurile in care sunt implicati in relatii soldate cu infidelitatea partenerului sau abuz, aldultii care au parintii divortati tind sa aiba o rezistenta la stres mai mica si sa fie mai putin empatici.
Intr-un experiment realizat in 2010 pe mai multe perechi de cupluri care au fost puse sa detalieze neintelegerile pe care le au cu partenerul de cuplu, s-a demonstrat ca cei care au inteles relativitatea propriilor puncte de vedere, dar si valoarea compromisului in procesul de solutionare a problemelor au indicat un grad mai ridicat al satisfactiei conjugale. In schimb, la polul opus se afla cei care au o interpretare subiectiva si rigida a evenimentelor nevative din biata de familie.
In concluzie, dincolo de cifrele sumbre, in cazul divortului, daca parintii se implica in cresterea si educarea copilului si au o comunicare deschisa, calma, fara sa existe tensiuni, copilul poate ajunge ca la maturitate sa aiba mai multe sanse sa traiasca intr-o relatie fericita. In caz contrar, cresc sansele ca divortul sa se repete si in cazul copilului.
FOTO: pexels.com