Sa fii mama in zilele noastre - in comparatie cu mamele din generatiile anterioare - are multe avantaje, in mare parte datorita tehnologiei. Avem la indemana informatii valoroase si importante pentru cresterea copiilor, de la alimentatia si ingrijirea lor pana la sanatatea emotionala.
Dar, de asemenea, tehnologia ne ofera si alte lucruri, pe care mamele noastre si generatiile anterioare nu le-au avut. Accesul la retelele sociale, unde alte mame impartasesc sfaturi despre cresterea copiiilor, punand totul intr-o lumina perfecta. Acest lucru are atat avantaje cat si dezavantaje.
Pe de o parte, posibilitatea de a intra in contact cu alte mamici pe retelele de socializare ne ajuta sa ne gasim “tribul”, acel grup de femei atat de necesar pentru a ne insoti in maternitate. Dar, pe de alta parte, aceasta inseamna, de asemenea, ca multi dintre noi cad inevitabil in capcana comparatiei.
Voi vorbi astazi despre acest ultim punct, acela in care multe mamici ajung sa se compare cu alte mamici pe care le cunosc personal sau pe care le urmaresc in mediul online.
Potrivit unei noi cercetari, care a constatat ca mamele influenceri din social media afecteaza negativ sanatatea mentala a mamelor, prin prezentarea unei maternitati idealizate.
Comparatiile si maternitatea aparent perfecta
Publicat in revista "Computers in Human Behavior", acest nou studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Missouri a analizat impactul social media, in special al Instagram, asupra sanatatii mentale a mamelor.
Intitulata "Comparisons to picture-perfect motherhood: How Instagram's idealized portrayals of motherhood affect new mothers' well-being" (Comparatii cu maternitatea perfecta: Cum afecteaza bunastarea noilor mame portretele idealizate ale maternitatii de pe Instagram), aceasta noua cercetare a avut ca scop oferirea de dovezi ca noile mame isi compara maternitatea cu ceea ce vad pe retelele de socializare si ca expunerea la maternitatea idealizata poate avea un efect daunator si negativ.
Pentru a testa acest lucru, autorii au realizat un experiment online la care au participat 464 de mame cu copii cu varsta de trei ani sau mai mici. Participantii au fost expusi la 20 de postari pe Instagram care prezentau maternitatea in moduri diferite (idealizata versus non-idealizata) si care fusesera impartasite de mame diferite (o mama "influencer" versus o mama obisnuita).
Autorii explica faptul ca postarile idealizate au prezentat imagini ale unei maternitati idealiste si admirabile, care se concentrau pe aspectele pozitive ale parentingului si nu mentionau niciuna dintre dificultatile acestuia, in timp ce imaginile cu maternitatea non-idealizata au aratat o reprezentare mai autentica si non-idealista a maternitatii, care includea mentionarea dificultatilor care sunt adesea asociate cu parentingul.
Dupa aceasta prima parte a studiului, mamele au fost rugate sa raspunda la masuratori care includeau comparatii ale situatiei lor sociale si asemanari percepute cu publicatiile, precum si sa analizeze nivelurile lor de invidie si anxietate.
Conform rezultatelor obtinute de cercetatori in urma analizei raspunsurilor mamelor, s-a constatat ca proaspetele mame au tendinta de a face mai multe comparatii sociale, dar si de a percepe o mai mare similaritate in reprezentarile maternitatii care nu sunt idealizate si care provin de la mame obisnuite, in comparatie cu mamele "influentatoare".
Cea de-a doua constatare a fost ca, indiferent de cine a distribuit postarea, mamele au raportat ca reprezentarile maternitatii idealizate au generat niveluri semnificativ mai ridicate de invidie si anxietate, ceea ce, in consecinta, este daunator si nociv pentru sanatatea lor mintala.
Social media si maternitatea
Este important ca mamele care aleg sa urmareasca mame influenceri in social media sa constientizeze ca ceea ce posteaza acestea este doar o mica parte a vietii acestora. In realitate si acestea au parte de greutati, de nopti nedormite si sunt macinate de intrebari si nesigurante, la fel ca tine.
Daca acest lucru nu functioneaza si social media continua sa te afecteze, poti face un singur lucru. Sa te deconectezi de la retelele sociale.Aceasta solutie s-a dovedit a fi o gura de aer curat pentru multe mamici.
FOTO: freepik.com