Empatizam ori improvizam?

/ / Modificat: 2020-01-29
Empatizam ori improvizam?

Zilnic trecem prin diverse situatii, care ne afecteaza mai mult sau mai putin, in functie de caracterul, starea emotionala ori educatia fiecaruia.

 

Daca insa am incerca sa ne gandim seara la ceea ce  s-a petrecut pe parcursul zilei, ori ceea ce ni s-a intamplat  sau am reflecta la ceea ce s-a intamplat persoanele cu care am relationat, poate canu am mai gresi asa des, nu am folosi cuvinte dure ori jognitoare fata de ceilalti, ori ne-am infrana propria impulsivitate.

Empatia este benefica si folositoare atunci cand este folosita corespunzator, in momente potrivite si cu masura. În psihologie, este un proces complex (perceptiv, intelectual, afectiv) constând în identificarea subiectului cu obiectul cunoașterii (îndeosebi o persoană) și în proiectarea stărilor proprii asupra acesteia din urmă, subiectul trăind în sine viața altuia.

Cum dezvoltam empatia

De aceea, folosirea empatiei este recomandata sa fie utilizata in special in cazul persoanelor apropiate fiecaruia, fata de care avem o relatie afectiva apropiata si ne ajuta sa-i intelegem mai bine, sa ne dezvoltam comunicarea si sa ne schimbam atitudinile. Daca un parinte ar incerca sa-si dea seama prin ce emotii ori stari a trecut cel mic atunci cand a fost certat in fata altor persoane, a fost "facut de rusine", poate ca data viitoare va rezolva aceasta situatie mult mai bine, discutand cu copilul acasa, ori intr-un alt cadru.

Astfel, in fata celorlalti, copilul nu a fost atent la vorbele parintelui, la ceea ce i se reprosa, ci era preocupat de cum il privesc ceilalti in acele momene, cine il observa si ce vor crede despre el. De aceea, se poate intampla ca el sa gresesca din nou, tocmai datorita faptului ca nu a fost atent la ceea ce era esential.

Exista si situatii in care copiii isi pun parintii in situatii jenante, iar acestia reactioneaza in acelasi mod, certandu-l ori jignindu-l, poate chiar folosind si violenta fizica. Si de aceasta data conflictul nu a fost rezolvat, situatia se va repeta, iar comportamentul va fii mentinut.

O discutie pe seama faptelor copilului, acasa, ori in particular, chiar cu provocarea celui mic de a se pune in locul parintelui, de a empatiza si marturisindu-i acestuia toate starile si gandurile pe care le-a avut parintele in acele momente in care a fost pus intr-o situatie jenanta de catre copil, il vor determina si convinge pe acesta sa fie mai atent data viitoare si sa se gandesca si la efectele faptelor lui fata de parinti.

Cum imbunatatim relatiile sociale 

Adoptarea acestui tip de comportament de "a te pune in pielea altcuiva" , ori "ce tie nu-ti place, altuia nu-i face", vor imbunatati relatiile sociale si afective si vor duce la o comunicare mai buna intre membrii unui grup si nu numai. Important este insa sa nu se exagereze si sa nu fie adoptata cealalta extrema, in care ne vom gandi permanent la cum se simt ceilalti, neglijand propriile stari emotionale si plasandu-ne in planul secundar. Nu vom face dacat sa hiperprotejam anturajul si sa ne autoranim.

Empatia este utila si constructiva mai ales in cazul unor situatii importante ori decisive pentru adoptarea unei atitudini, iar folosirea ei cu masura va crea un echilibru in modul de a-i aborda pe ceilalti si de a ne comporta consecvent si adecvat.

Taguri Empatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre