Erori pe care le comiti ca parinte si care duc la afectarea relatiei cu copilul

/ / Modificat: 2023-09-02
Erori pe care le comiti ca parinte si care duc la afectarea relatiei cu copilul

Nu exista cuplu care sa nu fi simtit o schimbare in relatia lor odata cu sosirea copiilor. De fapt, se spune ca odata cu primul copil vine un tsunami care testeaza bazele a tot ceea ce s-a construit de-a lungul timpului. Inmultirea responsabilitatilor, oboseala, sentimentul de vinovatie si timpul foarte putin pe care ni-l dedicam noua insine, fac ca legatura sa se uzeze. Si, asa cum spune proverbul: "dragostea este ca plantele, daca nu este udata, se usuca".

Nu exista dialog

Dialogul ar trebui sa stea la baza si sa hraneasca orice relatie, atat in cuplu, cat si cu copiii. Sa presupunem ca cealalta persoana stie exact ce gandim, ce ne place si ce nu ne place este o greseala frecventa pe care tindem sa o facem atunci cand presupunem ca "ne cunoaste deja prea bine". Cu toate acestea, oamenii se schimba, iar circumstantele nu sunt intotdeauna aceleasi. Expunerea in fata partenerului nostru a gandurilor noastre, a temerilor noastre, a ceea ce ne face sa ne simtim rau si a ceea ce ne face sa ne simtim bine (si nu doar in legatura cu probleme de rutina), este foarte importanta pentru ca relatia sa continue sa se consolideze.

Lipsesc cuvintele "te iubesc" sau "te apreciez"

Deseori presupunem ca partenerul nostru stie ca il/o iubim sau ca inca o/il mai placem. Chiar daca este cazul, este foarte important sa o spunem si sa o aratam: a fi parinte este o sarcina care ne afecteaza adesea stima de sine, atat din cauza schimbarilor fizice pe care le presupune, cat si din cauza sarcinii mentale pe care o aduce cu sine cresterea copilului, care ne poate afecta trasaturile de personalitate, cum ar fi optimismul sau umorul.

Nu exista timp de calitate pentru a impartasi pareri

In calitate de parinti care au crescut fara familie sau ajutor, stim prea bine ce inseamna sa jonglam pentru a avea timp la sfarsitul zilei sa vorbim macar despre lucrurile urgente. De aceea, este esential sa va folositi imaginatia si sa planificati mici intalniri: cine romantice acasa, o plimbare inainte de a lua copiii de la activitatile extrascolare, o masa in oras intre doua saptamani.... intalniri atat de necesare incat au devenit unul dintre cele mai distractive lucruri pe care le facem in cuplu.

Nu faceti o echipa

Un cuplu cu copii ar trebui sa functioneze intotdeauna ca o echipa si in fiecare zi membrii sai ar trebui sa fie clar ca fac parte din ea. Sa stii ca in cazul unei greseli nu vei fi reprosat, ci sustinut, ca in fata oricarei adversitati te poti baza unul pe celalalt si ca amandoi au initiativa de a rezolva orice problema (incepand cu treburile casnice), este unul dintre aspectele in care cei mai multi oameni esueaza in ceea ce priveste viata de cuplu (atat la cei cu copii, cat si la cei fara).

Folosesti un limbaj negativ

Atitudinile negative sunt foarte contagioase, asa ca ar trebui sa incercam cu totii sa fim mai pozitivi in aprecierile noastre, mai ales atunci cand vrem sa vorbim despre ceva ce nu ne place. Este esential sa avem grija de cuvintele noastre pentru ca ele au multa putere, atat in bine, cat si in rau.

FOTO: freepik.com

Taguri Greseli de educare Relatie copil parinte

Articole recomandate

Citeste si despre