La ce nivel de IQ se considera ca un copil are un potential intelectual ridicat. Ce este efectul Flynn

/ / Modificat: 2024-06-28
La ce nivel de IQ se considera ca un copil are un potential intelectual ridicat. Ce este efectul Flynn

 

Numai un test efectuat de un psiholog poate determina daca un copil are un potential intelectual ridicat.

Ce presupune acest test?

IQ sau coeficientul de inteligenta este rezultatul unui test care masoara diversi indici.

„Se obtine un scor care reprezinta functionarea globala a unei persoane in raport cu acesti indici”, explica psihologul Marie Hoareau.

Luat in mod izolat, IQ-ul nu are o semnificatie reala.

„Majoritatea persoanelor au un profil eterogen, ceea ce inseamna ca vor avea rezultate bune sau chiar foarte bune in anumite domenii de performanta, dar mai putin bune in altele”, adauga Marie Hoareau. Insa masurarea IQ-ului este cea care ne spune daca o persoana are sau nu un potential intelectual ridicat.

Termenul de potential intelectual ridicat (HPI) se refera la un profil cognitiv special si la aptitudini ridicate in anumite domenii evaluate printr-un test de IQ.

HPI nu este nici o tulburare si nici un sindrom

A fi HPI inseamna pur si simplu a avea un mod diferit de functionare, care este adesea asociat cu un succes academic mai bun si o invatare mai usoara.

Diagnostic

Singura modalitate de a afla IQ-ul unui copil si de a stabili un diagnostic de „HPI” este de a-i face un test cu un psiholog sau un neuropsiholog. Testele disponibile online nu au nicio valoare, iar analiza de catre un specialist este esentiala.

Ce presupune testul IQ?

Testul IQ este conceput pentru a evalua functionarea intelectuala si cognitiva a unui copil. Efectuat de un psiholog sau de un neuropsiholog, acesta consta in diverse exercitii distractive grupate pe domenii de abilitati: intelegere verbala, memorie de lucru, rationament perceptiv si viteza de procesare. Scorurile obtinute permit compararea rezultatelor copilului cu cele ale unui copil de aceeasi varsta.

De ceva timp incoace auzim foarte mult despre HPE: High Emotional Potential (potential emotional ridicat). HPE, despre care se spune ca ar fi un semn de empatie si sensibilitate deosebit de dezvoltate, nu are nicio baza stiintifica in realitate. Nu exista un test validat stiintific pentru evaluarea HPE, spre deosebire de HPI. „Este ceva care nu are niciun sens pentru mine”, explica Marie Hoareau.

Definitia OMS a HPI include un singur criteriu: un IQ peste 130. Peste 145, vorbim de un potential intelectual foarte ridicat.

„Copiii care obtin un scor de 130 in toate domeniile cognitive evaluate sunt rari. Profilurile sunt in general eterogene", observa psihologul.

In ceea ce-i priveste pe cei care obtin un scor de 145, acestia sunt extrem de rari. „A avea un IQ de 145 implica abilitati foarte, foarte inalte. Acest lucru poate duce la un sentiment de singuratate, o deconectare care poate provoca o adevarata suferinta", adauga ea.

„IQ-ul se schimba in timp. Acesta este ceea ce numim efectul Flynn, cresterea scorurilor la testul IQ", explica Marie Hoareau.

In Franta, IQ-ul mediu se situeaza intre 97 si 98, ceea ce corespunde unei inteligente „medii” sau „normale”. Dar, dupa cum subliniaza psihologul, ceea ce se analizeaza la un test de IQ este modul in care o persoana se compara cu media persoanelor de varsta sa. Acest lucru este cunoscut sub numele de rangul percentilic.

„Este necesara o evaluare reala de catre un psiholog, in conformitate cu profilul fiecarui individ”, explica ea.

Asadar, un scor la percentila 50 reprezinta un rang mediu. Sub 15 percentile, exista in general dificultati majore.

„O persoana poate avea un potential foarte ridicat, cu toti indicii la 90, dar, de exemplu, sa aiba o memorie de lucru la 50, ceea ce o va pune in dificultate”, spune Marie Hoareau.

Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Iq copii Intelect copii

Articole recomandate

Citeste si despre