Cand devii parinte ar trebui sa te maturizezi, sa devii mai responsabil, sa dai dovada de mai multa simpatie si stabilitate emotionala. Asa suna teoria. De fapt, personalitatea noastra nu se transforma chiar asa atunci cand avem copii.
Un studiu publicat de European Journal of Personality a concluzionat ca femeile care devin mame sunt dintr-o data mai amabile si mai extrovertite, in timp ce barbatii devin mai responsabili si mai putin extrovertiti atunci cand devin tati.
Universitatea din Berlin a realizat un studiu pe cele cinci trasaturi principale ale personalitatii (extroversiune, prietenie, deschidere, constientizare si nevrotism) si s-a descoperit ca persoanele mai extrovertite au sanse mai mari sa formeze o familie, dar ca, atunci cand devin parinti, devin mai introvertite.
Atunci cand devii parinte ai parte de cea mai surprinzatoare si de durata experienta din viata. Trebuie sa fii disponibil pentru copilul tau 24 de ore din 24, sa implinesti toate nevoile nou nascutului, sa iti adaptezi viata in functie de acestea. Care este legatura cu dezvoltarea personalitatii? Conform principiului inversiunii sociale sa ai un copil te determina sa ai un comportament mai matur, sa devii mai constient si mai constiincios, dar si mai stabil emotional. Exista, insa, si studii care nu sustin intru totul aceasta teorie.
Cum devii alt om odata cu nasterea primului copil
Eva Asselmann si Jule Specht, de la Facultatea de Psihologie a Universitatii din Berlin, au studiat un esantion de 19.875 de persoane din Germania evaluate anual inca din 1984. Voluntarii au fost supusi de patru ori unor probe de personalitate intre 2005 si 2017, pentru a analiza diferentele dintre cei care au devenit parinti in timpul studiului si cei care nu au facut copii.
Scopul cercetarii a fost acela de a afla daca cele cinci mari trasaturi de personalitate difera in functie de statutul de parinte, daca personalitatea sufera schimbari dupa nasterea unui copil si daca aceste efecte difera in functie de sex, varsta si stil de viata.
Astfel, s-a ajuns la concluzii interesante:
Mamele au devenit putin mai amabile, iar tatii putin mai constiinciosi dupa nasterea primului copil.
Cercetatorii considera ca aceste schimbari au legatura cu stereotipurile traditionale ale rolurilor de gen. Mamele petrec de regula mai mult timp cu copiii acasa si se comporta mai sensibil si mai tandru. In acelasi timp ce tatii incep sa se simta responsabili pentru asigurarea tuturor nevoilor familiei, incep sa lucreze mai mult si sa se comporte mai responsabil atat cu gestionarea vietii de familie, cat si cu cea a carierei.
Constientizarea difera atunci cand devii parinte, dar si in acest caz exista diferente in functie de varsta.
Cei care au devenit parinti de foarte tineri s-au maturizat in primul an de viata al bebelusului, insa apoi nivelul a scazut din nou. Persoanele care au devenit parinti la o varsta medie au inregistrat o maturizare usoara si graduala in anii ce au urmat nasterii copilului. Subiectii care au devenit parinti la o varsta mai inaintata erau mai stabili emotional.
Explicatia pentru aceste diferente este, spun cercetatorii, ca parintii mai tinerii au avut mai putine responsabilitati inainte de nasterea copilului, decat cei de varsta medie sau mai inaintata. Totusi, sa fii responsabil pentru un bebelus 24 de ore din 24 te obliga sa te maturizezi, macar in primul an de viata al acestuia.
La capitolul stil de viata, cercetatorii au urmarit diferentele intre parintii singuri si cupluri. La cei care locuiau singuri nu s-au constatat schimbari majore de personalitate dupa nasterea unui copil, insa datele au fost considerate prea putine pentru a putea fi considerate de referinta.
Concluzia cercetatorilor este ca a deveni parinte schimba personalitatea unui om, insa fara a-l face neaparat mai matur; totusi, odata cu responsabilitatile fata de copil, inregistram si o crestere a amabilitatii si stabilitatii emotionale.