Obiceiuri de zi cu zi ale parintilor care sunt benefice pentru copii

/ / Modificat: 2023-09-03
Obiceiuri de zi cu zi ale parintilor care sunt benefice pentru copii

Obiceiurile bune, sanatoase, ale parintilor, imbunatatesc nu doar calitatea vietii acestora ci si pe a copiilor lor. Asta deoarece parintii ofera un bun exemplu copiilor, care vor invata sa il urmeze si il vor integra in proria lor viata.

Iata care sunt obiceiurile bune ale parintilor, care ajuta la o buna dezvoltare a copiilor.

Ingrijirea de sine

Obiceiul numarul unu de pe lista este ingrijirea de sine, un lucru pe care multi parinti, in special multe mame, il lasa la coada listei noastre, dar care ar trebui sa fie si o prioritate. Practicarea ingrijirii de sine inseamna, in esenta, sa fim constienti de propriile noastre nevoi ca indivizi.

Prin ingrijire de sine inseamna sa-ti faci timp pentru a avea grija de sanatatea ta fizica, emotionala si mentala. Pe langa faptul ca te ajuta sa te simti mai bine, te ajuta sa fii intr-o stare optima pentru a avea grija de copii, precum si pentru a gestiona cerintele vietii de zi cu zi.

Mentinerea hobby-urilor si a pasiunilor

Ce va placea sa faceti inainte de a avea copii? Aveati hobby-uri deosebite? Este firesc ca atunci cand devenim parinti, hobby-urile noastre individuale sa se diminueze, insa nu este benefic sa dispara complet.

Fie ca este vorba de lectura, crosetat, jocuri video, dans sau vizionarea de filme, ori de plimbari in natura, nu numai ca ne face fericiti, dar ne modeleaza importanta mentinerii unui echilibru intre responsabilitati si timpul liber sau de placere.

Continua sa inveti

Continuarea invatarii, fie prin lectura, fie prin urmarea unui curs in ceva care ne intereseaza sau prin explorarea unor subiecte noi, ne ajuta sa continuam sa crestem ca oameni (nu doar ca parinti) si ii invata pe copii importanta cresterii personale.

Fa exercitii fizice

Beneficiile de a ramane activi sunt destul de bine cunoscute, asa ca nu mai este mult de spus despre ele aici. In calitate de parinti, poate fi greu sa gasim timp pentru toate, dar exista lucruri mici pe care le putem face pentru a face exercitii fizice macar putin in fiecare zi, cum ar fi o plimbare in pas alert sau o rutina de 20 de minute de exercitii acasa, pe care le poti face alaturi de copil.

O dieta echilibrata si sanatoasa

Un obicei care, fara indoiala, aduce beneficii intregii familii: o alimentatie sanatoasa. O dieta echilibrata si bogata din punct de vedere nutritional nu numai ca este benefic pentru sanatatea ta si a familiei, dar ii invata si pe copiii importanta de a manca sanatos.

Sarbatoreste realizarile personale

Sa fim constienti de cresterea sau progresul nostru in anumite domenii nu este intotdeauna usor, iar in cazul mamelor nu este neobisnuit, mai ales cand vine vorba de povara mentala a muncii invizibile pe care o facem in fiecare zi. Dar lucrurile pe care le realizam si le implinim, fie ca este vorba de o responsabilitate sau de un hobby, conteaza.

Recunoasterea si sarbatorirea realizarilor noastre personale - oricat de mici - ne stimuleaza stima de sine, ne motiveaza sa continuam sa ne straduim si, de asemenea, ii invata pe copiii nostri importanta stabilirii de obiective si a urmaririi pasiunilor si viselor proprii.

Mentinerea relatiilor personale

Cultivarea prieteniilor si a relatiilor in afara familiei este un alt obicei care aduce beneficii atat parintilor, cat si copiilor. Pe de o parte, te ajuta sa te deconectezi de la rutina pe care o presupune uneori meseria de parinte, vorbind cu oamenii despre alte subiecte decat viata de zi cu zi. Pe de alta parte, facand acest lucru le demonstrezi copiilor importanta prieteniei si a mentinerii unor legaturi sociale semnificative.

Solicitarea de ajutor, la nevoie

Nu in ultimul rand, un alt obicei sanatos este sa soliciti sprijin atunci cand ai nevoie de el.

Pentru multi, acest lucru poate fi dificil, insa nu ar trebui sa iti fie teama sa ceri ajutor sau sprijin, familiei sau prietenilor, ori profesionistilor din diverse domenii atunci cand simti ca presiunea este prea mare pentru tine.

Pe langa faptul ca iti usureaza sarcina, acest lucru le arata copiilor ca este in regula sa caute ajutor atunci cand vor avea nevoie.

FOTO: freepik.com

Taguri Obiceiuri Parinti si copii

Articole recomandate

Citeste si despre