Sa te implici intr-o relatie in care celalalt partener are deja unul sau mai multi copii, este o dovada de curaj, dar are si o mica doza de nebunie, ar spune unii. La fel si in cazul in care ambii parteneri au copii si se implica intr-o relatie serioasa.
Parintii vitregi sunt vazuti, de multi copii, ca dusmani, fie din cauza experientelor anterioare fie a povestilor si desenelor care intruchipeaza parintii vitregi ca personaje negative, cum se intampla in Cenusareasa sau Alba-ca-Zapada. Si nici macar prezenta fratilor vitregi nu atenueaza lucrurile ci mai rau le complica.
Nevoia de echilibru si spatiu personal a copiilor, dar si de rutina, intarita de modul in care parintii si fratii vitregi sunt prezentati in povesti si desene ii fac pe acestia sa fie foarte reticenti si sa accepte cu greu pe cineva in viata lor.
Parintele vitreg, un personaj negativ de poveste in viata reala
Traim intr-o societate in care divorturile nu mai sunt de mult un tabu, iar parintii isi refac vietile in bratele altor parteneri. Dar si intr-o societate in care accidentele de masina si bolile le rapesc micutilor parintii mult prea deveme.
Astfel, multi dintre parintii singuri, dupa o perioada de la separare sau de la decesul partenerului isi cauta din nou fericirea alaturi de un alt partener. Desi pentru partener, prezenta unui alt adult care sa-l ajute si sa-I fie sprijin in viata de zi cu zi este o adevarata binecuvantare, pentru copil acest lucru este, de multe ori, o amenintare. Desigur, modul in care micutii isi privesc parintii vitregi depinde de multe lucruri: motivul pentru care celalalt parinte nu ii este aproape, varsta copilului, personalitatea acestuia, experienta cu parintii biologici, modul in care a fost tratat pana in prezent, etc.
Astfel, pentru un adult care devine parinte vitreg, este o adevarata provocare sa gestioneze relatia cu micutii partenerului.
In ciuda filmelor in care o femeie ajunge sa fie mama unui copil adorabil, si au imediat o relatie armonioasa, in realitate, sa fii mama unui copil peste noapte, nu este deloc un lucru usor.
Prin urmare, cand devii parinte vitreg trebuie sa iei in considerare o serie de factori care sa duca la cladirea unei relatii armonioase cu copiii vitregi.
Construirea unei relatii cu copilul vitreg
Construirea relatiei cu copilul vitreg trebuie sa inceapa inainte ca relatia sa fie una oficiala, iar totul sa se faca treptat. In acest fel copilul are mai mult timp sa se obisnuiasca cu noua situatie.
Copiii pot reactiona in diferite moduri in astfel de situatii. Unii pot fi reticeti la inceput, pana se obisnuiesc cu prezenta unei noi persoane in viata lor, altii nici nu vor sa auda de o asemenea situatie, in timp ce altii se ataseaza imediat de noua persoana. Acesta din urma este insa un caz ideal si mai rar intalnit. Prin urmare, cand devii parinte vitreg trebuie sa te astepti la orice situatie.
De esemplu, o femeie care incerca sa gestioneze furia fiului vitreg, a intrebat-o pe psihoterapeuta huffpost.com ce poate sa faca. Susan Stiffelman i-a transmis ca este un lucru normal in cazul unui copul ai carui parinti sunt despartiti, mai ales daca celalalt parinte critica persoana respectiva si i-o prezinta copilului ca pe un personaj negativ.
Ca parinte vitreg trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare si intelegere. Este important ca micutul, sa stie ca nu vrei sa iei locul parintelui natural, indiferent daca acesta este sa nu inca in viata.
Fizic, mintal si emotional, copilul trece printr-o succesiune de ajustari, in timp ce incearca sa-si construiasca o identitate si sa (re)capete simtamantul propriei valori. Chiar daca la nivel rational copilul intelege ca familia sa nu va mai fi ce a fost in trecut, el tanjeste dupa acea dinamica familiala cunoscuta si poate avea un comportament care tradeaza frustrarea, resentimentul si revolta. Prin urmare are nevoie de mult timp pentru a se adapta noii situatii.
Singurul mod in care poate face acest lucru este sa fie tratat cu calm si respect de toti membrii familiei, dar sa i se ofere si spatiul de care are nevoie de catre parintele vitreg. In cazul in care este vorba despre o mama vitrega, tatii nu trebuie sa paseze automat toate responsabilitatile catre aceasta. Ideal este ca parintele biologic sa-si pastreze relatia normala cu copilul, relatie in care sa-si integreze treptat noul partener.
Ca parinte vitreg, cel mai important este sa actionezi ca un adult, si sa nu te lasi purtat de sentimentele de deznadejde si neputinta. Chiar daca te simti epuizat si confuz de atitudinea copilului, aminteste-ti ca el este cel care sufera, care este ingrijorat deoarece nu stie cum sa gestioneze situatia si se simte neputincios in gestionarea propriei vieti. Prin urmare, da dovada de maturitate in relatia cu copilul si elimina comentariile negative, respingerea sau tratarea copilului cu superioritate. Cel mai bun lucru pe care-l poti face in aceasta situatie este sa te pui in locul copilului, sa incerci sa-i intelegi temerile si frustrarile si sa te intrebi cum ai vrea ca cineva sa se poarte cu tine daca ai fi tu in locul lui.
FOTO: pexels.com