Ai nascut primul copil si nici nu te dezmeticesti bine din "pumnii" maternitatii, ca lumea si incepe sa te intrebe "si cand il faci pe al doilea?". Probabil nu este mama care sa nu fi dat piept cu aceasta curiozitate a parintilor, rudelor, prietenilor, exprimata in repetate randuri fix atunci cand nici nu te poti gandi la acest aspect.
Ti se spune ca este bine sa nu lasi sa treaca prea mult timp intre doua sarcini, ca fratii sa fie apropiati de varsta. Ti se spune ca este ideal sa ai cel putin doi copii, pentru a se avea unul pe altul in viitor. Ti se ofera argumente pe banda rulanta pentru a te grabi cu copilul numarul doi, mai ales ca acum ai deja experienta. Insa nimeni nu iti spune ca exista si avantaje nebanuite atunci cand ai un singur copil.
Ai si tu timp pentru tine
Dupa ce trece etapa in care bebelusul este dependent de tine si are nevoie de atentie 24/24, 7/7, vei putea profita din plin de orele in care el este la gradinita sau la scoala, atunci cand le vei avea libere. Nu vei avea de facut curse contracronometru pentru a duce la scoala doi sau mai multi copii, nu va trebui sa cari in brate un bebelus atunci cand il duci pe cel mai mare la gradi, nu va trebui sa alergi cu sufletul la gura inapoi acasa pentru a prelua bebelusul, ca sotul sa poata ajunge la timp la serviciu. Nu va trebui sa ceri in permanenta ajutorul mamei sau al soacrei pentru a sta cu copilul cel mic atunci cand trebuie sa te ocupi de cel mare.
Cand esti acasa, iar copilul va fi la gradinita sau la scoala, te vei putea bucura de cateva ore de liniste in care sa poti face ce ai chef, fie ca vorbim despre sarcini casnice, fie ca vorbim despre o baie fierbinte si leneveala. Vei avea timp sa ti se faca dor de copil, chiar daca vor fi trecut doar cateva ore pana cand il revezi.
Iti poti privi copilul jucandu-se in liniste
In orele de joaca ale copilului nu te vei simti ca un arbitru cu jumatate de norma, obligat sa fie mereu pe faza pentru ca nimeni sa nu se certe, sa nu se loveasca, sa nu strice jucariile celuilalt.
E drept, momentele in care copilul se joaca, chiar si singur, nu sunt cele mai tacute, insa macar nu vei auzi tipetele si smiorcaielile caracteristice jocurilor intre frati; nu va striga nimeni "maaamaaa" din trei in trei minute, nu va veni nimeni sa il parasca pe celalalt din cinci in cinci
Nu vei avea de a face cu acele momente in care fratele mai mare refuza sau nu mai are timp sa se joace cu cel mai mic, iar tu trebuie sa preiei misiunea si sa iti dai seama ca habar nu ai sa te mai joci cu un copil.
Nu se bate nimeni in casa
A avea frati este minunat, iar cine provine dintr-o familie cu mai multi copii poate garanta pentru asta. Insa putini vorbesc despre acea perioada in care copiii, baieti sau fete, se bat "ca chiorii", chiar si fara stirea parintilor. Cei mai multi nici macar nu se (mai) parasc, ci isi platesc politele atunci cand au ocazia. Iar lucrurile pot deveni chiar urate.
Este mai usor ca sotii sa isi imparta sarcinile cu un singur copil
In primii ani de viata ai celui mic, cand mama este, de obicei, in concediu de ingrijire a copilului, lucrurile sunt simple. Ea este mai tot timpul acasa si se ocupa de tot ce are el nevoie. La reintegrarea in munca, insa, lucrurile se schimba radical si partenerii au nevoie de o organizare foarte buna a sarcinilor si a timpului pe care il petrec cu copilul. Imagineaza-ti, insa, ca trebuie sa gasesti solutii pentru cel putin doi "pui" care au nevoie permanenta de atentie, de supraveghere, de dragoste. Cum reusesti sa te imparti si cum reusesti ca toate sa fie facute cum trebuie? Au facut-o si altii, iti vei spune, insa asta nu inseamna ca a fost usor si nimeni nu vorbeste deschis despre sacrificiile pe care le-a facut. Deci inca o bila alba pentru a avea un copil unic!
Nu se pune problema copilului favorit
Orice om care a crescut intr-o familie cu mai multi frati a avut si poate inca mai are senzatia ca parintii au avut un copil favorit. Orice copil care nu este singur la parinti creste cu impresia ca uneori este defavorizat. Asta in timp ce niciun parinte nu va recunoaste vreodata ca a avut sau are un copil favorit, de obicei pe cel care este mai ascultator, mai maleabil si mai usor de gestionat.
Cand ai un singur copil, poti fi sigura ca puiul tau nu se va simti niciodata dat la o parte in favoarea unui frate, nedreptatit, neglijat sau chiar neiubit.
Chiar ii poti oferi tot ce ai mai bun
Da, este minunat sa ai macar doi copii, sa ii privesti cum cresc impreuna, sa ii inveti sa se iubeasca neconditionat si sa urmaresti evolutia relatiei dintre ei. Insa cum ramane cu toate lucrurile pe care nu li le poti oferi din lipsa de timp, din lipsa de bani? Cum faci sa alegi intre ei atunci cand esti obligat sa stabilesti prioritati cand vine vorba de nevoile lor? Cum ramane cu dorintele pe care nu i le poti indeplini unuia pentru ca trebuie sa te gandesti si la celalalt? Cum te simti cand trebuie sa sacrifici mereu pe cineva sau ceva? Despre copiii singuri la parinti se spune ca sunt rasfatati si egoisti, insa este o eticheta nedreapta si nu ar trebui sa conteze pentru niciun parinte care a refuzat sau nu a putut sa mai aiba alti copii, atat timp cat “puiul” familiei este fericit si iubit.