Testul omuletului - exercitiul care iti arata cat de evoluat este copilul tau

/ / Modificat: 2023-12-31
Testul omuletului - exercitiul care iti arata cat de evoluat este copilul tau

Toti parintii ar trebui sa stie despre testul omuletului, o metoda de a intelege cat de dezvoltat este copilul tau. Este o metoda pe care chiar si psihologii o folosesc pentru a evalua un copil.

Te numeri printre parintii care se intreaba cat de bine evolueaza copilul. Iti faci griji ca pote nu se dezvolta cum trebuie, te intrebi daca tine pasul cu alti copii de varsta lui? Exista un test simplu, care iti arata cat de evoluat este copilul tau.

Cum faci testul omuletului

Testul presupune desen, adica o activitate pe placul celor mai multi copii. Desenul este, de aptfel, un criteriu important de evaluare a dezvoltarii emotionale, intelectuale si sociale a copiilor.

"Desenul este criteriu de evaluare a dezvoltarii intelectuale, emotionale si sociale. El este un indicator al hartilor mentale ale copilului, al modului in care mintea lui interpreteaza si transforma realitatea, al capacitatii de a vedea si explica relatii logice, de tip parte-intreg, cauza-efect", spune psihologul Oana Moraru.

Pentru a face testul omuletului, copilul trebuie sa aiba cel putin 5 ani. Roaga-l sa deseneze un omulet pe o foaie, iar detaliile pe carae le vei remaraca iti pot oferi raspunsuri la multe intrebari.

"Fara sa ne preocupe aici predispozitiile artistice, desenul unui copil bine dezvoltat la 5 ani trebuie sa aiba o tema, o orientare generala in pagina, 5-6 elemente distincte expresive, incluzand personaje in miscare sau un fir narativ ale acestora, o poveste. Omuletul, la 5 ani, trebuie sa aiba volume, lasand in urma etapa betelor sau a formelor mazgalite si a stilului «monstrulet» cu maini si picioare legate din cap, cu degete supradimensionate, ca niste gheare, cu cap fara expresie faciala. Omuletul copilului de 5 ani are detalii faciale: sprancene, ochi, gura si nas, elemente decorative pe imbracaminte. Nu trebuie sa fie un desen frumos, dar unul expresiv si detaliat, da", mai explica psihologul.

Ce indicii ne ofera testul omuletului

Din felul in care deseneaza un copil la 5 ani poti afla cum va scrie la scoala, cum isi va organiza ideile si cum va aborda rezolvarile matematice. Daca un copil refuza sa deseneze, nu trebuie sa te descurajezi. Poate are nevoie de incurajari pentru a face acest lucru.

"Nici parintii, nici educatoarele nu trebuie sa se lase descurajate de refuzul copiilor, ca fiind un indicator al alegerii lor – «refuza sa deseneze si sa coloreze, deci nu are sens sa il fortam sa faca ce nu ii place». Dimpotriva, in anii formativi, 2-6 ani, urmarim atent ce anume «nu ii place» copilului sa faca si traducem profesionist cu «ii este greu sa faca, deci trebuie stimulat acum in aceasta directie».  Nu asociem refuzul copiilor cu altceva decat cu dificultatea pe care o resimt si in fata careia suntem programati natural sa dam inapoi, pe principiul economisirii energiei", mai spune Oana Moraru.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Evolutie jocuri varsta Dezvoltarea copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre