Faptul ca timpul zboara, nu este un cliseu. Inainte sa ne dam seama, copiii nostri nu vor mai fi copii si isi vor incepe propria calatorie in afara caminului.
Desi toata lumea este constienta de aceasta realitate, adevarul este ca noi, parintii, ne petrecem o mare parte din timp crescand copiii literalmente "epuizati" si "dorindu-ne ca ei sa creasca cat mai repede", astfel ca nu apreciem intotdeauna importanta petrecerii timpului cu familiile noastre.
Potrivit unui studiu efectuat in Spania si publicat in El Diario arata ca, intre 30 si 40 de ani, parintii isi petrec o buna parte din timpul liber alaturi de copiii lor. Dar, incepand cu varsta de 40 de ani - si mai ales de la 50 de ani incolo - timpul petrecut cu acestia incepe sa scada: copiii intra in adolescenta si trec de la a petrece timp cu parintii lor la a petrece timp cu alte cunostinte si prieteni.
Potrivit studiului, majoritatea copiilor cu varsta de 10 ani, au parinti de aproximativ 40 de ani. Astfel, in aceasta perioada, incepand cu 40 de ani si pana la 50 de ani, timpul petrecut de copii cu parintii scade treptat. Pe masura ce copiii cresc si intra in adolescenta, incep sa petreaca mai mult timp cu prietenii si colegii de clasa decat cu parintii lor.
Un punct de cotitura insa, este experimentat de parinti in jurul varstei de 50 de ani (mai exact, de la varsta de 53 de ani), cand copiii ajung la facultate si parasesc casa parinteasca, apoi incep sa petreaca timp cu partenerul de cuplu sau se vor muta singuri pentru a-si lua viata in propriile maini.
Astfel, potrivit studiului, parintii petrec cel mai mult timp cu copiii pana la varsta de 10 ani a acestora. Dupa varsta de 10 ani, timpul petrecut cu copiii incepe sa scada, treptat, deoarece in aceasta perioada copiii incep sa aiba propriile relatii de prietenie, dar si sa simta nevoia de a petrece mai mult timp singuri, facand diverse activitati care le plac.
FOTO: freepik.com