Vinerea Mare, numita si Vinerea Patimilor, este una dintre cele mai importante si incarcate de simbolism zile din Saptamana Mare, care pregateste crestinii ortodocsi pentru marea sarbatoare a Invierii Domnului. In aceasta zi, credinciosii rememoreaza Patimile, rastignirea, moartea si ingroparea Mantuitorului Iisus Hristos. Una dintre cele mai cunoscute si emotionante practici ale acestei zile este trecerea pe sub masa, un gest ritualic profund, care are loc in biserici, in fata Sfantului Epitaf.
Ce este Sfantul Epitaf?
Sfantul Epitaf este o icoana care Il infatiseaza pe Iisus Hristos mort, asezat in mormant. Acesta este asezat pe o masa in mijlocul bisericii, simbolizand Mormantul Domnului. In Vinerea Mare, dupa slujba Prohodului Domnului, credinciosii se apropie cu smerenie de Sfantul Epitaf pentru a trece pe sub masa.
Care este semnificatia trecerii pe sub masa?
Trecerea pe sub masa pe care este asezat Sfantul Epitaf nu este un simplu ritual exterior, ci un gest profund simbolic si spiritual. Acest gest semnifica:
-
Coborarea in mormant cu Hristos: Credinciosul retraieste simbolic moartea si punerea in mormant a lui Iisus, participand astfel la Patimile si Jertfa Sa.
-
Curatirea de pacate si innoirea sufleteasca: Prin smerenie, rugaciune si acest gest ritualic, omul cauta purificare si renastere spirituala, pregatindu-se sa primeasca lumina Invierii.
-
Trecerea de la moarte la viata: Este un simbol al invierii spirituale, al sperantei si biruintei vietii asupra mortii.
Unii preoti mai spun ca acest gest reflecta si dorinta de a ne smeri inaintea lui Dumnezeu, de a ne pleca trupul si sufletul in fata Jertfei Sale supreme.
Cum se face trecerea pe sub masa?
Credinciosii se apropie in liniste si cu evlavie de Sfantul Epitaf. Se trece de obicei de trei ori pe sub masa, ca simbol al Sfintei Treimi si al comuniunii totale cu Dumnezeu. Dupa trecere, se saruta Sfantul Epitaf, Sfanta Evanghelie si Crucea asezate deasupra.
Gestul se face cu capul plecat si in rugaciune tainica.
Pot trece si copiii pe sub masa?
Copiii pot si chiar este bine sa treaca pe sub masa in Vinerea Mare. Biserica incurajeaza participarea celor mici la viata liturgica, iar implicarea lor in ritualuri precum acesta ii ajuta sa inteleaga, inca de mici, sensul si valoarea credintei.
Este important ca parintii sa le explice pe intelesul lor ce inseamna acest gest, pentru ca el sa nu devina o simpla forma fara fond, ci o experienta vie si emotionanta.
Surse articol: www.stirileprotv.ro , www.crestinortodox.ro , www.doxologia.ro , www.ziarulunirea.ro
Sursa foto : doxologia.ro