Multi parinti se plang de faptul ca micutii lor nu reusesc sa se concentreze pentru mai multa vreme asupra unei actiuni si isi pierd interesul si atentia foarte repede. Exista insa si modalitati prin care ii poti capta atentia si ii poti imbunatati puterea de concentrare.
Expertii in dezvoltarea copiilor spun ca la 5-6 ani, micutii ar trebuie sa poata sta atenti la o sarcina pentru un numar de minute de patru ori mai mare decat varsta. Asadar, ei ar trebui sa-si poata pastra atentia pentru circa 20-30 de minute, chiar mai multe, in functie de actiune. Aceasta regula are insa aplicabilitate generala, iar fiecare copil este diferit, astfel ca daca nu se inscrie in aceasta norma, nu inseamna ca este ceva in neregula.
In acelasi timp, ar trebui sa stabilesti daca micutul are probleme cu atentia analizand situatiile contextual in functie de momentul zilei sau de actiunile intreprinse de-a lungul zilei.
Noi iti prezentam cateva sfaturi de care ar trebui sa tii cont daca vrei sa-i captezi atentia copilului tau:
Acorda atentie pentru a avea parte de ea
Copilul tau acorda atentie lucrurilor care il intereseaza si actiunilor care ii fac placere. Majoritatea copiilor nu isi vor putea mentine atentia asupra unei actiuni care nu le place, sunt copii care pot construi o ora intreaga o piesa din Lego si nu pot sta locului pentru cateva minute cand vine vorba de scrierea bastonaselor. Aici intra in joc creativitatea ta si transformarea lucrurilor care nu ii plac in activitati mai distractive pentru el.
Exista si diverse jocuri concepute special pentru a-i imbunatati atentia copilului si a-l ajuta sa-si exerseze capacitatea de concentrare asupra unei sarcini. Spre exemplu, jocul "eu spionez..." in care micutul trebuie sa ghiceasca lucrul la care te gandesti tu dandu-i anumite caracteristici ale lui, il va ajuta sa se concentreze asupra acestei actiuni, fiind un bun exercitiu din acest punct de vedere.
Atentia parintilor este adesea impartita in zeci de lucruri pe care le au de rezolvat, atat acasa, cat si la serviciu, si uita ca cei mici au nevoie de atentia totala a parintilor macar cateva zeci de minute pe zi. Nu este suficient sa ajungi acasa de la birou, sa-l saruti pe frunte si sa schimbi doar cateva vorbe generice cu el. Fii prezent, cand ii pui o intrebare nu o face doar pentru a umple timpul, ci pentru ca esti cu adevarat interesat de raspunsul pe care ti-l da.
In acelasi timp, pentru a receptiona mesajele mai usor, copilul trebuie sa simta prezenta ta. Stati fata in fata cand ii ceri ceva, priveste-l in ochi si spune-i ce are de facut.
Inlatura lucrurile care il distrag
Daca cel mic are probleme de pastrare a atentiei atunci cand isi face temele, ar trebui ca parintii sa observe ce anume il distrage. Nu ne referim doar la televizorul care sta pornit in timp ce el scrie, si ci la stari fizice ce ar putea sa-l distraga.
Este obosit? Ii e foame? Starile acestea s-ar putea sa-l impiedice sa se concentreze. De altfel, si noua, adultilor, ne este greu sa fim atenti sau sa dam randament cand suntem obositi, asa ca nu ii cere copilului sa inceapa temele de cum a ajuns acasa, lasa-i timp de odihna si pregateste-i o gustare. Alege o gustare sanatoasa, care sa nu contina zahar sau grasimi nesanatoase care ii pot afecta starea de spirit.
In cazul in care vorbim despre frati, care se distrag unul pe celalalt de la teme, asigura-te ca lucreaza in camere separate astfel incat sa se poate concentra mai bine.
Asigura-te ca sarcinile pe care i le dai nu sunt prea grele pentru el
Copiilor le zboara imediat mintea la alte lucruri daca sarcina care le este data li se pare prea grea. Daca nu pot intelege ce au de facut nu se vor putea concentra, asa ca ar trebui sa te asiguri ca i-ai explicat exact ce trebuie sa faca si ca sarcina este potrivita pentru varsta lui si poate fi dusa la implinire cu informatiile dobandite pana atunci.
Chiar si cand nu este vorba despre teme, ci despre alte actiuni, exprimarea adultilor ii induce in eroare pe copii. Spre exemplu "fa curatenie in camera ta" inseamna de fapt mai multe actiuni, presupune mai mult timp si copilul s-ar putea sa inceapa curatenia si sa-si piarda interesul in scurt timp. Segmenteaza sarcina si incepe prin a-i spune "strange jucariile de pe covor" apoi te intorci in 10-15 minute si ii dai o noua sarcina din aceasta arie.
Unul dintre factorii foarte importanti in ceea ce priveste atentia copiilor o reprezinta si pauzele scurte. Mintea copiilor nu trebuie sa fie mereu ocupata si suprasolicitata. Este binecunoscut faptul ca la varste mici copiii invata foarte repede, mintea lor este ca un burete care absoarbe continuu informatii, insa asta nu inseamna ca ar trebui sa fie bombardati mereu cu informatii noi, sarcini noi si activitati extrascolare.
Da-i copilului ragaz pentru a se relaxa. Micutii de 5-6 ani nu pot sa se concentreze asupra aceluiasi lucru prea mult timp, media fiind de circa 40 de minute, asa ca dupa acest timp ar trebui sa luati o pauza. Cea mai de efect modalitate de a relaxa mintea si corpul o reprezinta miscarea.
Faceti impreuna cateva exercitii sau da drumul la muzica si luati o scurta pauza de dans. Optati pentru pauze care sa nu includa televizorul sau jocul pe calculator.
Este o problema de atentie sinonima cu ADHD?
Se intampla si ca micutii sa aiba probleme de atentie care nu pot fi rezolvate prin strategii simple, precum cele descrise mai sus. Un semnal de alarma pentru parinti este reprezentata de incapacitatea copilului de 4-5 ani de a-si pastra atentia asupra unui lucru sau a unei actiuni pentru mai mult de trei minute.
Nu trebuie insa nici sa ne pripim cu diagnosticarea unui copil cu deficit de atentie (ADHD) si cu atat mai putin cu medicatia. Un prim pas cand observa ca micutul este hiperagitat, impulsiv si ca nu se poate concentra pe o actiune mai mult decate minute este consultarea unui terapeut specializat in psihologie pediatrica.
Acesta iti va da raspunsurile de care ai nevoie dupa ce va sta de vorba cu micutul si ii va observa comportamentul.
Copilul tau are probleme de atentie? Ce parere ai despre sfaturile noastre? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!