ADHD la Copii: ghid pentru identificarea simptomelor timpurii

/ / Modificat: 2024-09-08
ADHD la Copii: ghid pentru identificarea simptomelor timpurii

Majoritatea expertilor sunt de acord ca tendinta de a dezvolta tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD) este prezenta inca de la nastere.

Cu toate acestea, comportamentele specifice ADHD sunt adesea observate mai clar cand copiii intra la scoala. Motivul? Multi copii prescolari manifesta unele simptome de ADHD, precum lipsa de atentie, impulsivitatea si hiperactivitatea, ca parte normala a dezvoltarii lor.

Pe masura ce ceilalti copii isi regleaza aceste comportamente odata cu cresterea, copiii cu ADHD continua sa le manifeste intr-un mod care afecteaza capacitatea lor de a functiona normal. Diferenta devine tot mai evidenta odata cu trecerea timpului.

Cand apar primele simptome ADHD?

Intrarea la scoala poate scoate la iveala dificultatile copilului legate de lipsa de atentie, impulsivitate si hiperactivitate, deoarece mediul scolar impune cerinte mai mari in privinta concentrarii, rabdarii si autocontrolului. Aceste cerinte nu sunt la fel de frecvente acasa sau in grupurile de joaca, unde copilul poate parea sa aiba mai putine dificultati.

De obicei, pana la varsta de 7 ani, parintii unui copil cu ADHD devin constienti ca nivelul de activitate, neatentia sau impulsivitatea copilului depasesc tipicul. In cazul copiilor foarte inteligenti, care manifesta in principal probleme de concentrare, simptomele pot fi observate mai tarziu, dar este rar ca semnele ADHD sa nu fie prezente inainte de 12 ani.

Daca simptomele apar abia in adolescenta sau mai tarziu si nu pot fi atribuite copilariei timpurii, e posibil ca altceva decat ADHD sa fie cauza.

Cum diferentiezi simptomele ADHD de comportamentele normale?

Poate ai observat ca copilul tau nu reuseste sa se concentreze nici macar pentru perioade scurte asupra unei activitati, chiar si cu ajutorul tau. Sau te simti la fel de epuizat dupa o zi cu un copil hiperactiv de 8 ani ca atunci cand avea doar 2 ani.

Copilul poate pune intrebari constant, in mod repetat, sau poate avea dificultati in a intelege interactiunile sociale, cum ar fi respectarea spatiului personal sau oferirea sansei altora sa vorbeasca. Poate fi greu sa-ti dai seama daca astfel de comportamente sunt parte din dezvoltarea normala sau indica o problema serioasa. Se vor ameliora acestea odata cu maturizarea copilului sau este necesara o interventie?

Pentru a diagnostica ADHD, Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomanda medicilor sa stranga informatii despre comportamentul copilului din cel putin inca un mediu in afara de casa, cum ar fi scoala. Compararea comportamentului copilului in doua sau mai multe contexte ajuta la identificarea cauzelor posibile ale problemelor de atentie, cum ar fi temperamentul dificil, stilurile ineficiente de parenting, mediul academic neadecvat sau alte provocari.

Daca comportamentul interfereaza cu capacitatea copilului de a functiona in mai multe setari, aceasta este o indicatie puternica pentru ADHD.

Sursa foto: pexels.com

Taguri Adhd copii Adhd copii simptome Boli copii

Articole recomandate

Citeste si despre