Cand ai un copil bolnav de ADHD, iti indrepti, involuntar, toata atentia catre el, neglijandu-i pe ceilalti copii. Chiar daca prichindelul bolnavior necesita mai multe ingrijiri, este important sa nu lasi lucrurile sa iti scape de sub control si sa ai in vizor si nevoile celorlalti frati, deoarece acestia ar putea avea de suferit de pe urma unei astfel de situatii! Este important sa stii cum pot fi afectati ceilalti copii ai familiei de ideea de a avea un frate cu deficit de atentie, pentru a controla eficient situatia.
Fratii copiilor cu ADHD: cum au de suferit?
Sa fii parintele unui copil cu ADHD nu este deloc usor. Este o provocare imensa, care-ti poate da de furca si te poate predispune la greseli importante in relatia cu ceilalti copii ai tai. Potrivit specialistilor, principala greseala pe care o fac parintii este ca au tendinta de a-si canaliza intreaga atentie asupra copilului bolnav, ignorand nevoile celorlalti copii.
Chiar daca situatia o cere si copilul cu deficit de atentie are nevoie de mai multa atentie, ceilalti frati s-ar putea simti defavorizati si vor fi chiar gelosi pe fratiorul lor, neintelegand ca acesta este bolnav. Ei vor gandi doar ca acesta este mai iubit, rasfatat si apreciat de parinti.
Comportamentul neobisnuit al copilului cu ADHD poate face dificila consolidarea unei relatii apropiate cu fratii lui. Ceilalti copii s-ar putea simti stingheri si nedoriti in preajma lui, deoarece acesta nu raspunde solicitarilor lor la fel ca alti copii. Nu se pot juca la fel, nu pot comunica foarte coerent si au probleme in a socializa cu el. Aceste lucruri i-ar putea indeparta pe frati de el sau ar putea naste sentimente de aversiune sau rivalitate intre ei.
Ce pot face parintii?
Specialistii in psihologia copilului sunt de parere ca tratamentul egal intre frati reprezinta cea mai simpla si eficienta metoda prin care poti pastra armonia intre copii. Fiecare parinte trebuie sa-si manifeste dragostea si grija pentru copii in mod egal, indiferent daca vreunul sufera de ADHD sau de alta boala. Toti merita sa fie iubiti, tratati si ingrijiti la fel.
Purtarea unor discutii serioase, ample si costructive cu fratii sanatosi, pe tema copilului bolnav de ADHD, este extrem de necesara. Este foarte important ca acestia sa fie pusi la curent cu boala de care sufera fratiorul lor, cu ce presupune ea, cum se manifesta si ce ingrijiri necesita. Doar in acest fel, ceilalti frati vor intelege de ce copilul cu ADHD primeste un pic mai multa atentie din partea ta. De exemplu, vor intelege de ce are nevoie de ajutor la imbracat, mancat, facut teme sau alte activitati de baza sau care este cauza pentru care este rece cu ei si nu ii baga in seama.
Comunicarea este esentiala in astfel de situatii si contribuie la imbunatatirea relatiei dintre frati. Trateaza-i pe toti cat se poate de egal. Este adevarat ca nu poti impune aceleasi reguli si limite tuturor copiilor, dar nici nu este recomandat sa faci diferente majore in modul in care ii tratezi.
Chiar daca prichindelul cu deficit de atentie are un alt sistem de reguli decat ceilalti frati, nu inseamna ca el trebuie iertat mai usor sau ca greselile lui pot fi mai usor trecute cu vederea. Nu este recomandat sa ai pretentii mai mari de la copiii sanatosi si sa ii pedepsesti rapid cand gresesc, dar sa treci cu vederea greselile si obrazniciile copilului bolnav. Trateaza-i egal, in functie de sistemul de reguli si pedepse pe care l-ai stabilit pentru fiecare dintre ei.
Este important pentru fratii copilului bolnav sa vada ca acesta nu primeste tratament preferential sau, dimpotriva, ca ei sunt pusi mai usor la zid, doar pentru ca nu sunt bolnavi, la fel ca fratiorul lor. Fratii vor incepe sa vada in boala un avantaj in fata parintilor.
Copilul cu ADHD fie va profita de conditia lui pentru a se impune in fata ta, fie va avea impresia ca este tratat preferential sau cu mila, doar pentru ca este bolnavior, ceea ce il va frustra si complexa foarte tare.
O metoda eficienta de a consolida relatia dintre copii, in ciuda diferentelor dintre ei, este implicarea fratilor sanatosi in ingrijirea copilului cu ADHD. Incurajeaza copiii sa petreaca mai mult timp in compania acestuia, sa se joace si sa comunice cu el.
Ai intalnit familii cu copii bolnavi de ADHD? Cum reuseau sa mentina armonia intre frati si sa-i ajute sa se inteleaga? Spune-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!