Semne comune pentru ADHD

/ / Modificat: 2016-04-01
Semne comune pentru ADHD

ADHD sau tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie este una dintre cele mai comune afectiuni in randul copiilor de toate varstele si din intreaga lume. Conform Academiei Americane a Medicilor Pediatri, 4 pana la 12% dintre copiii care merg la scoala au ADHD, iar ocurenta in randul baietilor este de 3 ori mai mare decat in randul fetelor.

Pentru ca semnele de ADHD pot fi oricand confundate cu comportamentele tipice ale copilariei timpurii, aceasta afectiune nu este intotdeauna evidenta pana in momentul in care copilul incepe cursurile la gradinita sau la scoala primara.

Pentru a-ti da seama daca micutul tau are nevoie sa fie consultat de un specialist in ADHD, poti urmari semnele care prevestesc aceasta afectiune. Iata care sunt cele mai comune dintre acestea!

Lipsa atentiei

Lipsa atentiei este unul dintre primele semnale de alarma la care parintii reactioneaza atunci cand au banuieli cu privire la ADHD in cazul copiilor lor. De regula, acestia nu se pot concentra la nimic si intampina dificultati in a face lucrurile pana la capat.

Mintea lor pare sa sara de la un lucru la celalalt haotic si fara nici o legatura. Nu au rabdare sa faca temele, sa citeasca sau sa se joace jocuri care dureaza mai mult si le este greu sa se implice cu adevarat in activitati si sa-si asume responsabilitatea parcurgerii acestora. Nu observa detaliile si fac adesea greseli din cauza neatentiei.

Copiii care sufera de ADHD sunt mereu distrati, iar atentia lor poate fi pierduta cu usurinta atunci cand in peisaj apare ceva nou. De asemenea, ei intampina dificultati in a-si aminti lucruri si nu se descurca foarte bine cu respectarea instructiunilor sau a ordinii lor.

Organizarea, planificarea si realizarea integrala a unor proiecte este o sarcina foarte dificila pentru copiii cu ADHD. Nu doar ca nu se pot concentra, dar, mai mult decat atat, se plictisesc foarte repede de lucrurile pe care le fac si de sarcinile pe care le au de indeplinit inainte sa le termine.

Pierderea jucariilor, a caietelor, a rechizitelor pentru scoala sau a cartilor este un lucru obisnuit pentru copiii cu ADHD, care par sa nu-si aminteasca niciodata unde si-au pus lucrurile.

concentrare-copii-scris-colorat

Hiperactivitatea

Activitatea motrica excesiva este un alt semn al tulburarii de hiperactivitate cu deficit de atentie. Copiii cu ADHD par mereu agitati, isi misca mainile si picioarele continuu, par mereu ca alearga sau ca vor sa faca ceva.

Pentru cei din jur ar putea sa para de-a dreptul nervosi, insa adevarul este ca sunt doar agitati si nu pot sta locului. Nu simt nevoia sa stea prea mult timp asezati, asa ca se poate intampla sa-si lase scaunul chiar si in situatii in care te-ai astepta mai putin, cum ar fi atunci cand invata sau in timpul orelor de curs.

Se misca haotic si constant; miscarile lor par uneori asemanatoare cu alergarile sau cu escaladarile, uneori se pot intampla chiar si in cele mai nepotrivite situatii. Comunicarea are si ea de suferit atunci cand copiii sunt diagnosticati cu ADHD; acestia tind sa vorbeasca in exces, chiar daca mesajele lor sunt deseori seci, fara sens sau chiar nepotrivite.

In plus, copiii cu ADHD par mereu pe fuga, mereu pregatiti sa plece undeva, de parca ar avea un motor functional in interior care se tureaza constant. De asemenea, intampina dificultati in a se juca intr-un mod relaxant si linistit.

Temperamentul lor este zvapaiat, sunt mereu repeziti si nu au niciodata rabdare sa faca lucrurile cum trebuie sau pana la capat. Chiar daca nu toti copiii care sufera de ADHD sunt hiperactivi, acesta ramane in continuare unul dintre semnalele comune ale afectiunii.

Cu toate astea, la unii dintre ei se poate manifesta doar lipsa atentiei, nu si hiperactivitatea, precum si lipsa motivatiei si nevoia constanta de a se retrage din proiectele in care sunt implicati.

Impulsivitatea

De cele mai multe ori, copiii care sufera de ADHD pot deveni foarte impulsivi si agresivi. De aceea, un astfel de comportament trebuie pus sub supraveghere inca de la primele semne ale manifestarii.

Este cazul copiilor care se grabesc sa raspunda inca dinainte de a auzi intrebarea si a acelora care vorbesc neintrebati la scoala, fara sa se gandeasca la faptul ca i-ar putea deranja pe ceilalti. Atunci cand sunt nevoiti sa stea la cozi, nu au niciodata rabdare sa le vina randul. Acelasi lucru se intampla si cand sunt nevoiti sa astepte dupa o jucarie sau un joc.

Par sa spuna mereu lucrurile nepotrivite in cele mai inoportune momente si au obiceiul de a-i intrerupe pe ceilalti atunci cand vorbesc sau cand se afla in cursul unei activitati oarecare.

Emotiile lor puternice nu sunt niciodata tinute in frau, asa ca pot face adevarate crize de isterie atunci cand se enerveaza, iar comportamentul lor poate oscila oricand intre extreme si trece cu usurinta de la veselie la tristete sau la irascibilitate.

Acesti copii nu au niciodata rabdare sa caute solutii pentru probleme si incearca sa speculeze orice, sa triseze sau sa ghiceasca - orice, in afara concentrarii si a muncii pentru a gasi solutii reale.

Ce parere ai despre tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie? Ti-au fost de folos informatiile? Asteptam sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Adhd Hiperactivitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre