ADHD-ul este una dintre cele mai comune tulburari comportamentale la copii. In momentul de fata, deficitul de atentie este cu succes tinut in frau cu ajutorul medicamentelor si al terapiilor psihologice si comportamentale, insa nu poate fi vindecat complet. Cercetatorii au continuat sa "sape" in cautarea unor terapii si mai eficiente, eventual care sa contribuie la vindecarea afectiunii. Nu s-a gasit tratamentul miraculos, dar au tot aparut o multime de terapii alternative, care imbunatatesc considerabil simptomele bolii si calitatea vietii micutilor.
Dieta Feingold
Ben Feingold, alergolog de profesie, a conceput, in urma cu cativa ani, o dieta menita sa trateze hiperactivitatea micutilor. Regimul propunea eliminarea conservantilor din alimentatie, dar si a aromelor si colorantilor alimentari artificiali, considerati a fi principalii vinovati pentru aparitia acestui simptom.
Teoria medicului nu a fost demonstrata stiintific, insa partintii care au urmat indicatiile lui Feingold au declarat ca dupa ce au eliminat aditivii din dieta copilului, au constatat imbunatatiri in comportamentul lor.
Biofeedback
Biofeedback-ului este una dintre terapiile alternative prin care se incearca imbunatatirea conditiilor de viata ale copiilor bolnavi de ADHD.
Cu ajutorul acestei metode, care presupune conectarea copiilor la niste masinarii speciale, specialistii reusesc sa descopere in ce momente copilul este suparat, trist, agitat, stresat si ce anume influenteaza aceste stari, astfel incat micutii bolnavi sa reuseasca, in timp, sa depisteze factorii declansatori si sa se autoeduce pentru a-si controla mai bine simptomele.
Terapie Interactive Metronom
Terapia moderna Interactive Metronom foloseste un echipament tehnologic special, prin intermediul caruia copiii sunt conectati mai mult timp la niste sunete, care au batai ritmice constante, pe care acestia trebuie sa le imite prin batai din manute sau din picior.
In timp, se pare ca metoda antreneaza si imbunatateste atentia, coordonarea motrica, impulsivitatea, cititul si alte activitati esentiale de care are nevoie copilul bolnav de ADHD in viata cotidiana.
Metoda chiropractica
Edxista specialisti in chiropractie care considera ca aceasta tehnica, folosita pentru tratarea problemelor cu articulatiile si coloana vertebrala, ar putea ajuta la tratarea ADHD-ului.
Unii chiropracticieni sunt de parere ca dezechilibrul tonusului muscular ar putea provoca un dezechilibru si in activitatea creierului. Potrivit teoriei lor, ajustarea si tratarea problemelor coloanei vertebrale ajuta la restabilirea echilibrului in creier si la disparitia simptomelor deficitului de atentie. Aceasta metoda nu a fost testata si nici atestata stiintific si inca exista mari rezerve cu privire la utilitatea ei in tratarea ADHD-ului.
Terapie prin arta
Exista specialisti care merg pe mana artei pentru imbunatatirea calitatii vietii si imbunatatirea simptomatologiei ADHD-ului la copii.
Copilul cu deficit de atentie nu reuseste sa isi controleze emotiile. Activitati artistice, precum pictat, dansat, cantat, il ajuta sa se relaxeze si sa se concentreze, deoarece stimuleaza si folosesc partea din creier responsabila cu emotiile.
Cunosti sau ai un copil care sufera de ADHD? Ce metode alternative de tratament ai incercat sau ai auzit ca sunt eficiente? Spune-ne sfaturile si parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!